O.U.G. nr. 46/2013 privind criza financiara si insolventa unitatilor administrativ-teritoriale a fost publicata

O.U.G. nr. 46/2013 privind criza financiara si insolventa unitatilor administrativ-teritoriale a fost publicata.Art. 2 din O.U.G. nr. 46/2013 este rezervat definitiilor termenilor importanti. Trebuie semnalate doua definitii esentiale pentru actul normativ supus discutiei si anume criza financiara si insolventa.

Din cate se poate lesne observa din reglementarea art. 2 lit. m1), m2), r1) si r2), atat criza financiara, cat si insolventa sunt acele stari ale patrimoniului UAT, caracterizate prin existenta unor dificultati financiare, prin lipsa acuta de disponibilitati banesti, ce conduce la neachitarea obligatiilor de plata, lichide si exigibile, pe o anumita perioada de timp.

Diferenta dintre cele doua stari (criza financiara si insolventa) este data de vechimea creantelor si de cuantumul acestora. Astfel, pentru a fi declarata criza financiara, creantele trebuie sa fie mai vechi de 90 de zile, iar cuantumul lor sa depaseasca 15% din bugetul general al unitatii administrativ-teritoriale respective. Pe de alta parte, insolventa va fi prezumata in ceea ce priveste creantele mai vechi de 120 de zile si care depasesc 50% din bugetul general al unitatii administrativ-teritoriale.

Lasă un comentariu