Legea pentru modificarea si completarea Legii nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare prevede, printre altele, ca militarii pot fi mentinuti in activitate.Legea pentru modificarea si completarea Legii nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare prevede, printre altele, ca militarii pot fi mentinuti in activitate dupa implinirea varstei de pensionare, pana la 60 de ani, cu aprobarea conducerii institutiei, in functie de nevoile de incadrare.
Curtea Constitutionala a decis, in 22 mai, cu unanimitate de voturi, ca sunt constitutionale modificarile la Legea 80/1995 privind statutul cadrelor militare, aduse dupa ce actul normativ a fost trimis de presedinte pentru reexaminare, respingand astfel sesizarea PDL.
Plenul Curtii Constitutionale a solutionat obiectia de neconstitutionalitate referitoare la dispozitiile articolului unic punctul 5 din Legea pentru modificarea si completarea Legii nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare, prin care s-a introdus articolul 86 alineatul 2², obiectie formulata de 25 de senatori, arata CC intr-un comunicat de presa.
Senatorii PDL au atacat in aprilie la Curtea Constitutionala modificarile la Legea privind statutul cadrelor militare adoptate in sedinta Senatului din 9 aprilie.
Democrat-liberalii au mentionat ca parlamentarii puterii au adoptat un alineat 2² la art. 86 din aceasta lege, la dezbaterea cererii de reexaminare a presedintelui, „al carui continut nu are nicio legatura cu continutul cererii de reexaminare in cauza”.
Senatorii au decis, in 9 aprilie, ca militarii pot fi mentinuti in activitate dupa implinirea varstei de pensionare pana la varsta de 60 de ani, cu aprobarea conducerii institutiei, in functie de nevoile de incadrare. Ei au adoptat, cu un amendament, actul normativ de modificare a Legii 85/2005 privind statutul cadrelor militare, retrimis in Parlament, pentru reexaminare, de catre presedintele Traian Basescu. Proiectul a fost adoptat cu 103 de voturi „pentru”, 28 „impotriva” si trei abtineri.
Conform unui amendament propus de Comisia pentru aparare si insusit de senatori, prevederile proiectului de lege se vor aplica in exclusivitate MApN si structurilor militarizate ale MAI.
Potrivit proiectului, pensionarea cadrelor MApN si MAI se va face gradual – generalii cu o stea se vor pensiona la varsta de 56 de ani, cei cu doua stele la 57 de ani, cei cu trei stele la 58, iar generalii cu patru stele la 59 de ani.
Prelungirea perioadei pana la 60 de ani se poate face potrivit deciziilor luate de comisiile de selectie care functioneaza in institutiile militare, iar propunerea de pensionare sau nu a acestora va fi obligatorie pentru ministrul Apararii.
Presedintele Comisiei de aparare a Senatului, Corneliu Dobritoiu, a mentionat, in timpul dezbaterilor, ca serviciile speciale precum STS, SPP, SRI vor functiona in baza Legii 80, care prevede pensionarea la 60 de ani, iar prelungirile se vor face in functie de ierarhia care subordoneaza acele institutii.