Venirea/calatoria in Romania

VIZA DE SCURTA SEDERE.Daca sunteti cetatean al unui stat care nu face parte din Uniunea Europeana sau din Spatiul Economic European si doriti sa calatoriti in Romania pentru o perioada scurta de timp, trebuie sa obtineti mai intai o viza de intrare in cazul in care veniti dintr-un stat pentru care este nevoie de viza.

 

Viza de scurta sedere va permite sa solicitati intrarea pe teritoriul Romaniei, pentru alte motive decat imigrarea, in vederea unei sederi neintrerupte sau a mai multor sederi a caror durata sa nu depaseasca 90 de zile, in decurs de 6 luni de la data primei intrari. Acest tip de viza poate fi eliberat cu una sau mai multe intrari.

 

Consultati lista statelor ai caror cetateni nu au nevoie de viza pentru a intra in Romania.

Consultati lista statelor ai caror cetateni au nevoie de viza pentru a intra in Romania.

 

Dintre statele ai caror cetateni au nevoie de viza pentru a intra in Romania exista unele pentru ai caror cetateni este necesara obtinerea unei invitatii avizata de Inspectoratul General pentru Imigrari. Invitatia poate fi facuta de o persoana fizica sau juridica, cetatean roman sau strain cu resedinta in Romania. (Consultati lista statelor ai caror cetateni au nevoie de invitatie pentru a obtine viza de intrare in Romania).

 

Viza de scurta sedere va da dreptul sa vizitati Romania pentru o perioada limitata de timp si nu poate fi prelungita. Daca doriti sa ramaneti o perioada mai mare de timp pe teritoriul Romaniei, trebuie sa obtineti o viza de lunga sedere si, ulterior, un permis de sedere pe teritoriul Romaniei.

 

Puteti obtine o viza de scurta sedere de la misiunile diplomatice si oficiile consulare ale Romaniei. (Consultati lista acestora).

 

Dreptul de sedere pe teritoriul Romaniei, ce va este conferit prin viza de scurta sedere, nu poate fi prelungit. Totusi, in cazul in care, din motive obiective, nu puteti parasi teritoriul Romaniei in termenul acordat de viza, puteti obtine o decizie de returnare de la formatiunile teritoriale ale Inspectoratului General pentru Imigrari, document care va permite sa mai ramaneti in Romania pentru cel mult 15 zile.

 

Taxa de viza este de 60 Euro si se achita in statul in care faceti solicitarea.

 

Tipuri de viza

Consultati lista documentelor necesare obtinerii vizei de scurta sedere, in functie de scopul venirii dumneavoastra in Romania:

Turism

Vizita

Afaceri

Transport

Activitati sportive

Activitati culturale, stiintifice, umanitare, tratament medical de scurta durata sau alte activitati care nu contravin legilor romane
Cand viza de scurta sedere este conditionata de obtinerea invitatiei

Daca sunteti posesorul unui pasaport simplu, puteti obtine viza de scurta sedere cu una sau mai multe calatorii daca prezentati misiunilor diplomatice si oficiilor consulare o invitatie scrisa (model aici), avizata de Inspectoratul General pentru Imigrari, din partea unei persoane fizice sau juridice din Romania.

 

Invitatia, insotita de o serie de documente, in functie de scop, se ridica, se completeaza in doua exemplare si se depune la sediul formatiunilor teritoriale ale Inspectoratului General pentru Imigrari, in vederea aprobarii. Consultati lista documentelor necesare avizarii invitatiei in functie de scopul venirii in Romania: vizita , turism ,afaceri

 

Invitatiile se aproba in 60 de zile de la data depunerii.

 

In cazul aprobarii, un exemplar al invitatiei va fi inmanat invitatorului, care o va transmite catre dumneavoastra. Veti prezenta invitatia, in original, la misiunea diplomatica sau la oficiul consular, insotita de celelate documente, pentru obtinerea vizei romane. Trebuie sa aplicati pentru viza in termen de 30 de zile de la aprobarea invitatiei, in caz contrar aceasta pierzandu-si valabilitatea.

 

Invitatorul, persoana fizica sau juridica va suporta cheltuielile ocazionate de indepartarea de pe teritoriul Romaniei a strainilor invitati. Invitatia constituie titlu executoriu in situatia in care strainul invitat nu paraseste Romania pana la data la care inceteaza dreptul de sedere stabilit prin viza.

 

 

Exceptii pentru viza de scurta sedere

Exista anumite situatii cand pentru obtinerea unei vize de scurta sedere nu mai aveti nevoie de invitatie avizata de Inspectoratul General pentru Imigrari, situatie in care solicitati viza de la reprezentantele diplomatice sau oficiile consulare cu o invitatie autentificata notarial. (Consultati exceptiile de la procedura invitatiei).

Pentru obtinerea unei vize de scurta sedere, Ministerul Afacerilor Externe solicita, de obicei, avizul Inspectoratului General pentru Imigrari (aceasta este o procedura interna), marindu-se astfel termenul de acordare a vizei. Inspectoratul General pentru Imigrari emite avizul pentru viza de scurta sedere in 7 zile lucratoare de la data primirii solicitarii, iar in situatii temeinic justificate termenul poate fi prelungit cu inca 7 zile lucratoare. Exista insa si situatii in care nu mai este nevoie de acest aviz. (Consultati lista exceptiilor de la avizul I.G.I.)

 

Puteti intra in Romania fara viza daca va regasiti in una dintre urmatoarele situatii:

– sunteti membru de familie al unui cetatean UE/SEE si detineti un permis de sedere pentru acest scop intr-un stat membru UE/SEE;

– detineti un permis valabil de sedere permanenta intr-un stat membru UE/SEE;

– detineti o viza valabila pentru un stat din spatiul Schengen, situatie in care puteti tranzita teritoriul Romaniei (sedere de maxim 5 zile).

– sunteţi posesorul unui permis de mic trafic, eliberat în conformitate cu O.U.G. nr. 194/2002 privind regimul străinilor în România şi Regulamentul Parlamentului European şi al Consiliului (CE) nr. 1931/2006 din 20 decembrie 2006 de stabilire a normelor referitoare la  micul trafic de frontieră la frontierele terestre externe ale statelor membre şi de modificare a Convenţiei Schengen, în condiţiile în care vă exercitaţi dreptul de circulaţie, în concordanţă cu regimul de mic trafic de frontiera.

Un comentariu la „Venirea/calatoria in Romania”

  1. Ma numesc Nitoi Cristina Diana si as vrea sa invite in tara un cetatean Pakistanez care este si viitorul sot.
    Ce acte trebuie sa fac pentru scrisoarea de invitatie si cum unde trebuie sa merg ?
    Va multumesc frumos

Lasă un comentariu