Ce poate cere familia lui Cioaba pentru malpraxis?

Ce poate cere familia lui Cioaba pentru malpraxis?

In ultima saptamana pe toate posturile de televiziune si nu numai am vazut un nou scandal:moartea regretatului Cioaba

In acest articol nu ne vom referi la latura morala,sentimental ci doar la cea juridica si anume:posibilul caz de malpraxis

In primul rand vom discuta de actele necesare pentru internare

 

 

Toate urgentele medicale se trateaza gratuit indiferent ca pacientul este asigurat sau nu, pe baza cartii de identitate sau a certificatului de nastere in cazul copiilor. Daca insa, trebuie sa te internezi fara a avea o problema de sanatate care necesita asistenta medicala de urgenta, ai nevoie pe langa actul de identitate de un bilet de internare eliberat de medicul specialist si de adeverinta care atesta calitatea de asigurat.
In cazul copiilor minori, de pana la 18 ani, internarea in spital a acestora se face doar pe baza certificatului de nastere, respectiv a buletinului, beneficiind de asigurare fara a plati aceasta contributie.
Calitatea de asigurat poate fi demonstrata pe de-o parte de adeverinta eliberata de angajator pe propria raspundere din care sa reiasa ca se retine si vireaza contributia la FNUASS in cazul unui salariat, iar pe de alta parte de adeverinta de asigurat in cazul persoanelor fizice autorizate (PFA), pensionari, someri, persoane cu dizabilitati , persoanele care se incadreaza intr-o lege speciala ( veteran de razboi, erou-martir al revolutiei etc) etc.
Costul unei zi de spitalizare este acelasi pentru pacientii romani, numai ca persoanele asigurate nu platesc daca fac dovada platii la zi a contributiei la sanatate, in timp ce pacientii neasigurati medical sunt obligati sa achite acest cost dupa externare.
Actele de care au nevoie persoanele asigurate pentru a beneficia de asistenta medicala intr-un spital de stat sunt urmatoarele:
Pensionari

•    copie dupa cartea de identitate;
•    copie dupa decizia de pensionare (pentru pensionarii pe caz de boala)
•    copie dupa ultimul talon de pensie sau adeverinta eliberata de institutia platitoare a pensiei
•    declaratie pe propria raspundere;
•    documente suplimentare, daca este cazul (copii dupa revizuiri medicale din ultimii ani pentru pierderea capacitatii de munca / invaliditate etc).
Adeverinta are valabilitate 2 ani.
Aici se naste o problema juridical:Ce contract a semnat rudele lui Cioaba si care sunt clauzele
Din spusele acestora s-a semnat decat internarea ,urmand ca apoi sa se prezinte devizul

Apoi se pune intrebarea daca avea sau nu asigurarea medicala pentru calatorii in strainatate

Daca da ,aceasta acopera Asiguratorul despagubeste cheltuielile medicale de urgenta, efectuate pe timpul sederii in strainatate a Asiguratului. Cheltuielile medicale se refera la: tratamentul ambulatoriu al Asiguratului; medicamente si materiale sanitare prescrise de medic in cadrul tratamentului, exclusiv proteze; proceduri de diagnosticare stabilite de medic; spitalizare, in masura in care aceasta are loc intr-o institutie recunoscuta in tara respectiva drept spital, se face sub supravegherea directa a unui medic, avand la dispozitia sa facilitati suficiente de diagnosticare si terapie; tratament chirurgical de urgenta; tratamentul dentar, dar numai pentru alinarea durerilor acute; cheltuieli pentru transportul efectuat de serviciile de ambulanta, pana la cel mai apropiat spital sau la cel mai apropiat medic; cheltuieli pentru transferul la o clinica de specialitate, daca acesta este solicitat de medicul curant.
In cazul unui accident sau a unei imbolnaviri subite, Asiguratorul despagubeste cheltuielile de repatriere a Asiguratului sau a corpului neinsufletit ori pe cele de inmormantare la locul decesului in strainatate, in urmatoarele conditii: repatriere numai in conditii speciale de transport; in caz de deces sunt acoperite cheltuielile strict legate de inmormantare/incinerare, respectiv pentru tratamente medicale postmortem, imbalsamare, sicriu, transport la locul inmormantarii in strainatate sau de repatriere a corpului neinsufletit, exclusiv funerarii si inhumare.

A fost sau nu malpraxis la domnul Cioaba?
Legislatia din Romania
Malpraxisul are o definiţie legală cuprinsă în legea nr. 95/2006 privind reforma în sectorul sanitar. “Malpraxis este eroarea profesională săvârşită în exercitarea actului medical , sau medico-farmaceutic, generatoare de prejudicii asupra pacientului, implicând răspunderea civilă a personajului medical şi a furnizorului de produse şi servicii medicale

Orice analiza a modului in care un pacient este diagnosticat trebuie sa ia in considerare stadiul actual al stiintei medicale, raportat la momentul stabilirii diagnosticului si la mijloacele pe care aceasta le pune la indemana practicianului in acest scop. Astfel, daca la momentul diagnosticarii stiinta medicala nu oferea destule informatii pentru o apreciere corecta a bolii medicul nu poate fi invinuit de malpraxis in cazul in care, ulterior momentului stabilirii unui diagnostic, se dovedeste ca aprecierea initiala este eronata.
De asemenea, trebuie retinut faptul ca medicul nu isi asuma o obligatie de rezultat. In prezenta a atator factori care determina aceasta concluzie, ar fi injust a pretinde practicianului a recunoaste afectiunea de care sufera pacientul ca un rezultat al obligatiei sale. Asa cum se precizeaza de catre autorii in domeniu, medicul trebuie sa angajeze toata inteligenta, priceperea si indemanarea sa si sa utilizeze toate mijloacele pe care stiinta medicala i le pune la dispozitie in acel moment, pentru a stabili un diagnostic cit mai corect.

Malpraxisul genereaza o raspundere civila sau o raspundere penala
Deci se poate depune o actiune in raspundere contractual,de daune sau plangere penala

Legislatia europeana
Pacienții care consideră că au suferit un astfel de prejudiciu se pot adresa Comisiilor de monitorizare și competență profesională pentru cazurile de malpraxis din tara respectiva
Această comisie poate fi sesizată de: persoana care se consideră victima unui act de malpraxis săvârșit în exercitarea unei activități de prevenție, diagnostic și tratament sau succesorii persoanei decedate ca urmare a unui act de malpraxis imputabil unei activități de prevenție, diagnostic și tratament.

Unde se judeca eventualul malpraxis?
Daca in contractul sau fisa semnata la spitalul din Turcia se prevede o anumita competent-de obicei instantele din Turcia atunci se judeca in Turcia
Daca nu se pot aplica dispozitiile Dreptului international privat si Codului de procedura civila si ne putem judeca si in Romania si anume Tribunalul de la locul platii.
Mai intai trebuie facuta o sedinta de mediere in Romania.
Ce se poate cere?
Spitalele trebuie sa adopte in cazurile de malpraxis medical o atitudine pro-pacient ce poate fi rezumata in sintagma „informeaza victima, recunoaste vinovatia si ofera o justa despagubire”.
Se poate cere o despagubire de 1 milion de euro conform practicii de la instantele romanesti

Av.COLTUC MARIUS VICENTIU
Colaborator www.coltuc.ro

Lasă un comentariu