Detentiunea (inchisoarea) pe viata in Noul Cod Penal

Art. 56 Regimul detentiunii pe viata
Detentiunea pe viata consta in privarea de libertate pe durata nedeterminata si se executa potrivit legii privind executarea pedepselor.


Art. 57 Neaplicarea detentiunii pe viata
Daca la data pronuntarii hotararii de condamnare inculpatul a implinit varsta de 60 de ani, in locul detentiunii pe viata i se poate aplica pedeapsa inchisorii pe timp de 30 de ani si pedeapsa interzicerii exercitarii unor drepturi pe durata ei maxima.

Art. 58 Inlocuirea detentiunii pe viata
In cazul in care cel condamnat la pedeapsa detentiunii pe viata a implinit varsta de 60 de ani in timpul executarii pedepsei, pedeapsa detentiunii pe viata poate fi inlocuita cu pedeapsa inchisorii pe timp de 30 de ani si pedeapsa interzicerii exercitarii unor drepturi pe durata ei maxima, daca a avut o buna conduita pe toata durata executarii pedepsei, a indeplinit integral obligatiile civile stabilite prin hotararea de condamnare, afara de cazul cand dovedeste ca nu a avut nici o posibilitate sa le indeplineasca, si a facut progrese constante si evidente in vederea reintegrarii sociale.

Art. 59 Calculul pedepsei in cazul comutarii sau inlocuirii pedepsei detentiunii pe viata
In cazul comutarii sau inlocuirii pedepsei detentiunii pe viata cu pedeapsa inchisorii, perioada de detentiune executata se considera ca parte executata din pedeapsa inchisorii.

––––-

Pentru a asigura posibilitatea unei cat mai bune individualizari in raport de particularitatile diferitelor situatii concrete care pot aparea in practica s-a dat posibilitatea instantei de judecata sa aprecieze, tinand seama de criteriile generale de individualizare a pedepsei – unul dintre aceste criterii fiind personalitatea, nivelul de educatie, varsta si starea de sanatate – daca intr-un caz concret se impune sau nu aplicarea pedepsei detentiunii pe viata.

O modificare in acelasi sens si avand la baza aceleasi ratiuni priveste renuntarea la inlocuirea obligatorie a pedepsei detentiunii pe viata cu pedeapsa inchisorii cand condamnatul a implinit varsta de 60 de ani.

Obligativitatea inlocuirii detentiunii pe viata cu inchisoarea, din actuala reglementare, conditionata exclusiv de varsta condamnatului este criticabila intrucat nu se tine seama in nici un fel de conduita condamnatului in timpul executarii pedepsei si in plus, daca partea din detentiune executata este cel putin egala cu durata inchisorii cu care s-a facut inlocuirea, este obligatorie eliberarea condamnatului pentru executarea pedepsei inchisorii la termen, desi este evident ca nu aceasta a fost intentia legiuitorului.

Potrivit vechiului Cod penal o persoana in varsta de 35 de ani condamnata la pedeapsa detentiunii pe viata ar trebui eliberata in mod obligatoriu in momentul implinirii varstei de 60 de ani intrucat pedeapsa inchisorii de 25 de ani, cu care s-a inlocuit detentiunea pe viata, se constata ca fiind executata.

 


Lasă un comentariu