Confiscarea Speciala si Confiscarea Extinsa in Noul Cod Penal

Art. 112 Confiscarea speciala
(1) Sunt supuse confiscarii speciale:
a) bunurile produse prin savarsirea faptei prevazute de legea penala;

b) bunurile care au fost folosite, in orice mod, sau destinate a fi folosite la savarsirea unei fapte prevazute de legea penala, daca sunt ale faptuitorului sau daca, apartinand altei persoane, aceasta a cunoscut scopul folosirii lor;
c) bunurile folosite, imediat dupa savarsirea faptei, pentru a asigura scaparea faptuitorului sau pastrarea folosului ori produsului obtinut, daca sunt ale faptuitorului sau daca, apartinand altei persoane, aceasta a cunoscut scopul folosirii lor;
d) bunurile care au fost date pentru a determina savarsirea unei fapte prevazute de legea penala sau pentru a rasplati pe faptuitor;
e) bunurile dobandite prin savarsirea faptei prevazuta de legea penala, daca nu sunt restituite persoanei vatamate si in masura in care nu servesc la despagubirea acesteia;
f) bunurile a caror detinere este interzisa de legea penala.
(2) In cazul prevazut in alin.(1) lit.b) si c), daca valoarea bunurilor supuse confiscarii este vadit disproportionata fata de natura si gravitatea faptei, se dispune confiscarea in parte, prin echivalent banesc, tinand seama de urmarea produsa sau care s-ar fi putut produce si de contributia bunului la aceasta. Daca bunurile au fost produse, modificate sau adaptate in scopul savarsirii faptei prevazute de legea penala, se dispune confiscarea lor in intregime.
(3) In cazurile prevazute la alin.(1) lit. b) si c), daca bunurile nu pot fi confiscate intrucat nu apartin infractorului, iar persoana careia ii apartin nu a cunoscut scopul folosirii lor, se va confisca echivalentul in bani al acestora, cu aplicarea dispozitiilor alin. (2).
(4) Dispozitiile alin. (1) lit. b) nu se aplica in cazul faptelor savarsite prin presa.
(5) Daca bunurile supuse confiscarii potrivit alin.(1) lit.b) – e) nu se gasesc, in locul lor se confisca bani si bunuri pana la concurenta valorii acestora.
(6) Se confisca, de asemenea, bunurile si banii obtinuti din exploatarea bunurilor supuse confiscarii precum si bunurile produse de acestea, cu exceptia bunurilor prevazute in alin.(1) lit.b) si c).

Art.113. Confiscarea extinsa
(1) In cazul in care persoana este condamnata pentru comiterea unei infractiuni pentru care legea prevede o pedeapsa cu inchisoarea mai mare de 5 ani si care este susceptibila sa ii procure un folos material, instanta poate dispune si confiscarea altor bunuri decat cele mentionate la art.112 daca sunt indeplinite urmatoarele conditii:
a) valoarea bunurilor dobandite de persoana condamnata, intr-o perioada de cinci ani inainte si, daca este cazul, dupa momentul savarsirii infractiunii pana la data punerii in miscare a actiunii penale, depaseste in mod vadit veniturile obtinute de aceasta in mod licit;
b) instanta are convingerea ca bunurile respective provin din activitati de natura celor care au atras condamnarea.
(2) Pentru aplicarea dispozitiilor alin. (1) se va tine seama si de valoarea bunurilor transferate de catre persoana condamnata sau de un tert unei persoane juridice asupra careia persoana condamnata detine controlul .
(3) Confiscarea nu poate depasi valoarea bunurilor dobandite in perioada mentionata aratata la alin. (1) care excede nivelului veniturilor licite ale persoanei condamnate.

–––––

La lit. b) a art. 112 din noul cod s-a prevazut ca sunt supuse confiscarii speciale si bunurile care “au fost destinate a fi folosite la savarsirea unei fapte prevazute de legea penala, daca sunt ale faptuitorului sau daca, apartinand altei persoane, aceasta a cunoscut scopul folosirii lor”. Distinctia poate fi relevata “obiectiv” atunci cand bunul a fost anume “produs sau adaptat” pentru a servi ca mijloc sau instrument la savarsirea infractiunii, dar poate fi relevata si “subiectiv” in sensul ca faptuitorul si-a procurat un anumit lucru care intr-adevar, i-ar fi putut fi, eventual, util la savarsirea faptei, dar la comiterea faptei nu s-a ivit necesitatea de a servi de acel bun.

In legatura cu ipoteza in care bunul ar apartine altei persoane, daca aceasta a cunoscut scopul folosirii lui, s-ar putea sustine ca nu si-ar gasi justificarea intrucat o asemenea persoana ar avea calitatea de complice la savarsirea faptei prevazute de legea penala, situatie acoperita de prima ipoteza. S-a apreciat ca nu se justifica o astfel de sustinere atata timp cat pot fi situatii in care proprietarul, din diferite motive, mai ales de ordin subiectiv sa nu raspunda penal.

Potrivit dispozitiilor art. 112 lit. c) sunt supuse confiscarii speciale “bunurile folosite, imediat dupa savarsirea faptei, pentru a asigura scaparea faptuitorului sau pastrarea folosului obtinut daca sunt ale infractorului sau daca, apartinand altei persoane, aceasta a cunoscut scopul folosirii lor”.

Includerea acestei categorii de bunuri in sfera celor supuse confiscarii speciale este reclamata de practica judiciara si de necesitatea combaterii fenomenului criminalitatii prin largirea sferei bunurilor supuse confiscarii speciale cu referire speciala la cele care au fost folosite pentru impiedicarea sau ingreunarea descoperirii infractiunilor si a asigurarii folosului infractiunii.

Astfel se pune capat practicii neunitare in ceea ce priveste folosirea vehiculului pentru transportul bunurilor sustrase si ascunse in afara unitatii sau a vehiculului folosit pentru a transporta la domiciliul faptuitorului bunurile sustrase.

De asemenea, prin transpunerea Deciziei-cadru nr. 2005/212/JAI privind confiscarea produselor, instrumentelor si altor bunuri aflate in legatura cu criminalitatea, a fost reglementata pentru prima oara in legislatia noastra masura confiscarii extinse, fara a contraveni dispozitiilor constitutionale in materie (art.113).

Lasă un comentariu