Asistenta celor in primejdie in Noul Cod Penal

Art. 201 Lasarea fara ajutor a unei persoane aflate in dificultate
(1) Omisiunea de a da ajutorul necesar sau de a anunta de indata autoritatile de catre cel care a gasit o persoana a carei viata, integritate corporala sau sanatate este in pericol si nu are putinta de a se salva, se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la un an sau cu amenda.
(2) Fapta nu constituie infractiune daca, prin acordarea ajutorului, autorul s-ar expune unui pericol grav cu privire la viata, integritatea corporala sau sanatatea sa.

Art. 202 Impiedicarea ajutorului
Impiedicarea interventiei ajutoarelor pentru salvarea unei persoane de la un pericol iminent si grav pentru viata, integritatea corporala sau sanatatea acesteia, se pedepseste cu inchisoare de la unu la 3 ani sau cu amenda.

Cadrul incriminarilor in materie a fost completat prin introducerea unui nou text – impiedicarea ajutorului – inspirat de prevederile art. 223-5 C. pen. francez, si care isi propune sa sanctioneze o serie de acte ce nu intra, la ora actuala, sub incidenta niciunui text legal, desi periculozitatea lor pentru viata sau integritatea corporala a unei persoane aflate in primejdie este evidenta .

 


Lasă un comentariu