Talharia si Pirateria in Noul Cod Penal

Art. 231 Talharia
Furtul savarsit prin intrebuintarea de violente sau amenintari, ori prin punerea victimei in stare de inconstienta sau neputinta de a se apara, precum si furtul urmat de intrebuintarea unor astfel de mijloace pentru pastrarea bunului furat sau pentru inlaturarea urmelor infractiunii, ori pentru ca faptuitorul sa-si asigure scaparea, se pedepseste cu inchisoare de la 2 la 7 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi .


Art. 232 Talharia calificata
(1) Talharia savarsita in urmatoarele imprejurari:
a) prin folosirea unei arme ori substante explozive, narcotice sau paralizante;
b) prin simularea de calitati oficiale;
c) de o persoana mascata, deghizata sau travestita;
d) in timpul noptii;
e) intr-un mijloc de transport sau asupra unui mijloc de transport;
f) prin violare de domiciliu sau sediu profesional,
se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 10 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi .
(2) Pedeapsa este inchisoarea de la 5 la 12 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi atunci cand talharia a avut ca urmare vatamarea corporala .

Art. 233 Pirateria
(1) Furtul comis, prin violenta sau amenintare, de catre o persoana care face parte din echipajul sau din pasagerii unei nave aflata in marea libera, a bunurilor ce se gasesc pe acel vas sau pe o alta nava se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 10 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi .
(2) Cu pedeapsa prevazuta in alin.(1) se sanctioneaza si capturarea unei nave aflata in marea libera sau faptul de a provoca, prin orice mijloc, naufragiul sau esuarea acesteia, in scopul de a-si insusi incarcatura ei sau de a talhari persoanele aflate la bord.
(3) Daca pirateria a avut ca urmare vatamarea corporala, pedeapsa este inchisoarea de la 5 la 12 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi .
(4) Exista piraterie si daca fapta s-a comis pe o aeronava sau intre aeronave si nave.

Art. 234 Talharia sau pirateria urmata de moartea victimei
Daca faptele prevazute in art. 231 – 233 au avut ca urmare moartea victimei pedeapsa este inchisoarea de la 7 la 15 de ani si interzicerea exercitarii unor drepturi .

Art. 235 Sanctionarea tentativei
Tentativa la infractiunile prevazute in art. 231 – 233 se pedepseste.

Astfel, este vorba despre talharia savarsita de doua sau mai multe persoane impreuna, in timpul unei calamitati sau intr-o locuinta ori in dependinte ale acesteia.

Ratiunea modificarii rezida in aceea ca primele doua imprejurari sunt prevazute, cu un continut apropiat, ca si circumstante agravate legale, iar ultima imprejurare a fost reformulata, din aceleasi motive aratate in cazul furtului calificat.

De asemenea, au fost introduse noi ipoteze de agravare, incidente in ipoteza in care fapta se savarseste “asupra unui mijloc de transport“ sau prin simularea de “calitati oficiale“, in conditiile in care practica judiciara a semnalat cazuri relativ frecvente in care infractorii recurg la asemenea procedee.

Urmarea praeterintentionata constand in moartea victimei in cazul talhariei si pirateriei a fost prevazuta intr-un text distinct si comun.

Un comentariu la „Talharia si Pirateria in Noul Cod Penal”

  1. Am 7 ani pentru talharie.am avut incadrare 7-20.ce ar trebui sa fac sa mi se scada din pedeapsa si daka este posibil acest lucru.va multumesc

Lasă un comentariu