Favorizarea faptuitorului in Noul Cod Penal

Art. 267 Favorizarea faptuitorului
(1) Ajutorul dat faptuitorului in scopul impiedicarii sau ingreunarii cercetarilor intr-o cauza penala, tragerii la raspundere penala, executarii unei pedepse sau masuri privative de libertate, se pedepseste cu inchisoare de la 2 la 7 ani sau cu amenda.
(2) Pedeapsa aplicata favorizatorului nu poate fi mai mare decat pedeapsa prevazuta de lege pentru fapta savarsita de autor.
(3) Favorizarea savarsita de un membru de familie nu se pedepseste.

In primul rand, s-a renuntat la folosirea notiunilor de „infractiune” si „infractor” in favoarea celor de „fapta prevazuta de legea penala” si de „faptuitor” intrucat activitatea de infaptuire a justitiei este impiedicata inclusiv prin sprijinirea unei persoane care a comis o fapta interzisa de legea penala dar care ar putea in concret sa nu angajeze raspunderea penala datorita unor cauze care fac imposibila intrunirea trasaturilor esentiale ale infractiunii (de pilda minoritatea sau eroarea de fapt).

Aceasta deoarece verificarea conditiilor de existenta sau inexistenta a responsabilitatii penale a unei persoane se face in cadrul unui proces penal si nu in raport de aprecierea facuta de favorizator.

In acest sens sunt si art. 378 alin.(4) din codul penal italian si art. 453 din codul penal spaniol. In acelasi timp, s-a renuntat la favorizarea reala, ca modalitate de comitere a acestei infractiuni, actiunile respective fiind prevazute in continutul infractiunii de tainuire.

Lasă un comentariu