Infractiunile prin care se aduce atingere intereselor financiare ale Comunitatilor Europene in Noul Cod Penal

Art. 309 Obtinerea ilegala de fonduri europene
(1) Folosirea sau prezentarea de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, daca are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunitatilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori in numele lor, se pedepseste cu inchisoare de la 2 la 7 ani si interzicerea unor drepturi .

(2) Cu aceeasi pedeapsa se sanctioneaza si omisiunea de a furniza datele cerute potrivit legii pentru obtinerea de fonduri din bugetul general al Comunitatilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori in numele lor, daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept a acestor fonduri .

Art. 310 Deturnarea de fonduri europene
(1) Schimbarea, fara respectarea prevederilor legale, a destinatiei fondurilor obtinute din bugetul general al Comunitatilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori in numele lor, se pedepseste cu inchisoare de la unu la 5 ani.
(2) Cu aceeasi pedeapsa se sanctioneaza si schimbarea, fara respectarea prevederilor legale, a destinatiei unor avantaje financiare obtinute in mod legal, daca fapta are ca rezultat diminuarea ilegala a resurselor ce trebuie virate la bugetul general al Comunitatilor Europene sau la bugetele administrate de acestea ori in numele lor.

Art. 311 Diminuarea fondurilor europene
(1) Folosirea sau prezentarea de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, daca are ca rezultat diminuarea ilegala a resurselor ce trebuie virate la bugetul general al Comunitatilor Europene sau la bugetele administrate de acestea ori in numele lor, se pedepseste cu inchisoare de la 2 la 7 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi .
(2) Cu aceeasi pedeapsa se sanctioneaza si omisiunea de a furniza, datele cerute potrivit legii, daca fapta are ca rezultat diminuarea ilegala a resurselor ce trebuie virate la bugetul general al Comunitatilor Europene sau la bugetele administrate de acestea, ori in numele lor.

Art. 312 Neglijenta in serviciu in dauna bugetelor Comunitatilor Europene
Neindeplinirea sau indeplinirea defectuoasa, din culpa, a unei indatoriri de serviciu de catre directorul, administratorul sau alta persoana cu atributii de conducere ori de control in cadrul unei persoane juridice cu scop lucrativ, daca a avut ca rezultat savarsirea de catre o persoana aflata in subordinea sa si care a actionat in numele agentului economic, a uneia dintre infractiunile prevazute in art. 309 – 311, a unei infractiuni de coruptie ori de spalare de bani in legatura cu fondurile Comunitatilor Europene, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda si interzicerea exercitarii unor drepturi .

Art. 313 Sanctionarea tentativei
Tentativa la infractiunile prevazute in art. 309 alin.(1), art. 310 si art. 311 alin.(1) se pedepseste.

Textele propuse de noul cod reiau incriminarile in materie introduse in legislatia noastra prin dispozitiile Legii nr. 161/2003, incriminari preluate din Conventia privind protectia intereselor financiare ale Comunitatilor Europene.

Textele propuse nu contin modificari de fond, ci doar unele reformulari menite sa inlature cateva imperfectiuni ale traducerii initiale a respectivelor texte, regasite in cuprinsul Legii nr. 161/2003.

Lasă un comentariu