Contractul de bursa scolara

Acordarea de burse private

Acordarea de burse private

Acordarea de burse private

CADRU GENERAL

Acordarea de burse private este reglementată de Legea nr. 376/2004, publicată în Monitorul Oficial nr. 899 din 4 octombrie 2004, cu modificările şi completările ulterioare si de Ordinul nr. 1.759/5.371/2004 pentru aprobarea Instrucţiunilor de aplicare a Legii nr. 376/2004 privind bursele private, publicat în Monitorul Oficial nr. 1.151 din 6 decembrie 2004.
Bursa privată reprezintă sprijinul pentru studii acordat, în baza unui contract, de către o persoană juridică de drept privat sau de către o persoană fizică unui beneficiar care poate fi, după caz, elev, student, doctorand sau care urmează un program de pregătire postuniversitară într-o instituţie de învăţământ superior acreditata, din ţara sau din străinătate.
Bursa privată poate fi acordată pe întreaga durată a studiilor sau pe o perioadă mai scurtă de timp, stabilită prin contract.
Cuantumul lunar al bursei private trebuie să acopere cel puţin masa, cazarea şi cheltuielile de întreţinere, fără a se situa sub nivelul salariului minim pe economie. Acest cuantum se poate modifică ulterior încheierii cotractului numai prin act adiţional la acesta.

PROCEDURA DE ACORDARE

Bursa se acordă în baza unui contract încheiat între o persoană juridică de drept privat sau o persoană fizică şi beneficiar.
Contractul se semnează, în calitate de părţi, de către beneficiar sau, în funcţie de vârsta, de beneficiar, cu acordul scris al reprezentantului sau legal, şi de către reprezentantul legal al persoanei juridice de drept privat sau de către persoana fizica ce oferă bursa.
Beneficiarul bursei private are obligaţia să prezinte contractul, în vederea avizării, la instituţia sau la unitatea de învăţământ în care studiază, care va specifica nivelul şi forma de învăţământ urmate, precizând durata normală a studiilor, precum şi anul de studiu în care se află beneficiarul bursei.
Instituţia sau unitatea de învăţământ are obligaţia de a prezenta, semestrial sau trimestrial, informaţii privind situaţia şcolară a beneficiarului bursei, la cererea persoanei fizice sau a persoanei juridice care acordă bursa.
Clauzele contractului de bursă se stabilesc de către părţi, cu respectarea modelului de contract prevăzut în nota de mai jos.
Pe perioada acordării bursei private se interzice beneficiarului să lucreze pentru cel care acordă bursa sau pentru altă persoană juridică ori fizică desemnată de acesta.
Bursa se poate suspendă pe perioadele în care beneficiarul ei nu îndeplineşte clauzele stabilite prin contract.
Beneficiarul bursei se poate obliga prin contract ca, după terminarea studiilor pe parcursul cărora a primit bursa, să lucreze prin angajare, pe o anumită perioada prevăzută în contract, pentru persoana juridică sau fizică ce acordă bursa privată, dar numai pe un post corespunzător studiilor absolvite.
Beneficiarul bursei se obligă prin angajament de plată să restituie sumele primite cu titlu de bursă, indexate cu indicele de inflaţie, în caz de nerespectare a obligaţiilor asumate prin contract.
În cazul restituirii sumelor reprezentând burse private, persoana fizică care a acordat bursa are obligaţia de a înştiinţa organul fiscal competent în vederea returnarii sumelor respective cu care s-a redus impozitul datorat, iar persoana juridică va recalcula impozitul pe profit datorat pentru anul fiscal respectiv.
Bursa privată nu poate fi acordată, în condiţiile legii, rudelor sau afinilor până la gradul al IV-lea inclusiv.

NOTĂ – MODEL de Contract de acordare a bursei private

CONTRACT Nr. …../……

I. Părţile contractului

Art. 1. – Prezentul contract se încheie între:
1. Persoana fizică sau persoana juridică de drept privat, cu atributele lor de identificare:
2. Domnul/Doamna/Domnisoara …………., elev(a)/student(a)/masterand(a)/doctorand(a) în anul …., în anul universitar/şcolar ……. la ……, învăţământ de zi/seral/i.d.d., născut/nascută în anul …., luna …, ziua …, în localitatea ………, fiul/fiica lui …….. şi al/a ……, cetăţean român, cu domiciliul în România, str. …… nr. …., bl. …, sc. …, ap. …., judeţul/sectorul …, cod poştal …., telefon ….., C.N.P. |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|, posesor/posesoare al/a B.I./C.I. seria …. nr. ….., eliberat/eliberată de …… la data de ……. .

II. Obiectul contractului
Art. 2. – Obiectul prezentului contract îl constituie acordarea unei burse private în condiţiile Legii nr. 376/2004 şi ale instrucţiunilor de aplicare a acesteia.

III. Termenul contractului
Art. 3. – Prezentul contract se încheie pentru un termen de ………., începând cu data prezentului contract.

IV. Obligaţiile părţilor
Art. 4. – Persoana fizică sau persoana juridică de drept privat se obligă să asigure finanţarea bursei în cuantum de …… lunar, pe o perioadă de …… luni, începând cu luna ……. anul ….. .
Art. 5. – Beneficiarul se obligă să îndeplinească următoarele obligaţii:
a) cu privire la studii: ….. (se stabilesc de comun acord între părţile contractului);
b) să profeseze, prin angajare, pentru o perioadă de ……., în specialitatea pentru care s-a pregătit, pe un post corespunzător studiilor absolvite, la persoana fizica sau la persoana juridică de drept privat care acordă bursa privată;
c) să restituie în termen de 3 luni de la notificare, în baza prezentului contract şi a angajamentului asumat, sumele primite cu titlu de bursă, indexate cu indicele de inflaţie, pentru neexecutare totală sau parţială a obligaţiilor;
d) să prezinte prezentul contract spre avizare unităţii sau instituţiei de învăţământ la care studiază.
Prezentul contract se încheie în 4 exemplare, unul pentru persoana fizică sau persoana juridică de drept privat care acordă bursa, unul pentru beneficiarul bursei, unul pentru instituţia sau unitatea de învăţământ unde acesta din urmă studiază şi unul pentru organul fiscal care efectuează deducerea fiscală.

Pentru alte detalii va rugam sa ne scrieti pe avocat@coltuc.ro

Vizitati si https://www.coltuc.ro

 

Puneti intrebari GRATUIT pe https://www.coltuc.ro/intrebari

Lasă un comentariu