Clauza de neconcurenta: Renuntarea unilaterala

Potrivit art. 21 alin. (1) din Codul muncii, republicat, la incheierea contractului individual de munca sau pe parcursul executarii acestuia, partile pot negocia si cuprinde in contract o clauza de neconcurenta prin care salariatul sa fie obligat ca dupa incetarea contractului sa nu presteze, in interes propriu sau al unui tert, o activitate care se afla in concurenta cu cea prestata la angajatorul sau, in schimbul unei indemnizatii de neconcurenta lunare pe care angajatorul se obliga sa o plateasca pe toata perioada de neconcurenta.

Asadar, clauza de neconcurenta are la baza vointa partilor raportului de munca.

Odata intervenit acordul dintre angajator si salariat in sensul introducerii in contractul individual de munca a clauzei de neconcurenta, aceasta devine obligatorie fata de partile raportului de munca, partile avand indatorirea respectarii obligatiilor astfel asumate, asa incat apreciez ca nu se poate insera in contractul de munca clauza sus-mentionata care atribuie dreptul angajatorului de a decide asupra aplicarii sau nu a clauzei de neconcurenta anterior negociate de catre partile raportului de munca, aceasta insemnand practic o renuntare unilaterala la clauza de neconcurenta.

Pentru a putea opera renuntarea unilaterala la clauza de neconcurenta este necesara o dispozitie derogatorie expresa in acest sens, or, cum dispozitiile Codului muncii nu prevad o asemenea posibilitate angajatorul nu poate renunta unilateral la clauza de neconcurenta.

Pentru alte detalii va rugam sa ne scrieti pe avocat@coltuc.ro

Vizitati si https://www.coltuc.ro

 

Puneti intrebari GRATUIT pe https://www.coltuc.ro/intrebari

2 comentarii la „Clauza de neconcurenta: Renuntarea unilaterala”

  1. Intr-un act aditional prin care se doreste semnarea clauzei de neconcurenta, se poate introduce un articol prin care salariatul sa isi dea acordul ca angajatorul sa poata denunta actul aditional cu clauza de neconcurenta, in mod unilateral, fara termen de preaviz, in orice moment pana la data incetarii contractului individual de munca? Multumesc anticipat.

  2. Daca aceasta clauza de neconcurenta apare ca si act aditional la contractul de munca, am obligatia de a-l semna daca nu sunt de acord cu el? Ma obliga legea? Ma poate obliga angajatorul? Multumesc!

Lasă un comentariu