Actele neangajante de drept derivat

Recomandări şi Avize

Independent de deciziile juridice angajante, Consiliul şi Comisii pot adopta unele decizii neangajante a căror forţă politică diferă în funcţie de gradul de integrare a respectivei activităţi comunitare. Este vorba despre Avize sau Recomandări al căror conţinut, cum indică tratatele de la Roma, nu obligă statele membre.

La acestea se referă art. 189 TCE şi art. 161 TCEEA. La rândul lui art. 190 al TCE arată că „Regulamentele, Directivele şi Deciziile adoptate în comun de către PE şi Consiliu cât şi Regulamentele, Directive­le sau Deciziile adoptate de către Consiliu sau Comisie trebuie moti­vate şi trebuie să se refere la Propuneri sau Avize. Altfel spus, Reco­mandarea sau Avizul sunt anterioare adoptării de acte normative obligatorii, precum Regulamentele, Deciziile sau Directivele.

Trebuie să mai spunem că, deşi nu sunt obligatorii, ele „delimitează subiectul” ce urmează a fi regularizat prin actele angajante, ceea ce le dă o deo­sebită relevanţă, în ceea ce le priveşte, în timp ce Avizele au mai mult un caracter tehnic, „Recomandările” constituie un instrument utilizat pentru a „incita”, „provoca” statele membre în adoptarea de „atitudini faţă de problematica specifică diferitelor sectoare comunitare.

Lasă un comentariu