Legea nr. 165/2013 contine si un capitol dedicat masurilor privind urgentarea solutionarii cererilor de retrocedare. Concret, reglementarile instituite de actul normativ stabilesc ca institutiile publice au obligatia de a solutiona cererile de retrocedare si de a emite decizii de admitere sau de respingere a acestora dupa cum urmeaza:
- In termen de 12 luni, entitatile investite de lege care mai au de solutionat pana la 2500 de cereri;
- In termen de 24 luni, entitatile investite de lege care mai au de solutionat intre 2500 si 5000 de cereri;
- In termen de 36 luni, entitatile investite de lege care mai au de solutionat peste 5000 de cereri.
Atentie! Termenele mentionate mai sus curg incepand cu data de 1 ianuarie 2014.
In cazul in care entitatea investita de lege nu emite decizia, persoana care se considera indreptatita se poate adresa instantei in termen de 6 luni de la expirarea termenelor prevazute pentru solutionarea cererilor. De asemenea, in cazul in care institutia emite o decizie, persoana care se considera indreptatita poate ataca aceasta decizie in termen de 30 de zile de la data comunicarii.
Important! Cererile sau actiunile in justitie formulate vor fi scutite de taxa judiciara de timbru.
In ambele cazuri, instanta judecatoreasca se va pronunta asupra existentei si intinderii dreptului de proprietate si poate dispune restituirea in natura sau acordarea de masuri reparatorii.
buna ziua,
exemplu din ‘teren”
daca pe terenul meu a fost pus in posesie ” din eroare” un alt cetatean, primaria are la dispozite , dupa caz 12,24 sau 36 luni pentru a reface titlul de proprietate. Timp in care actualul proprietar poate utiliza terenul linistit in scop agricol si a obtine profit de ex..Corect?
multumesc