Dreptul la avocat in procesul penal – Consiliul Uniunii Europene

Dreptul la avocat in procesul penal – Consiliul Uniunii Europene

 

Propunerea Comisiei Europene ce garanteaza cetatenilor UE dreptul de a fi asistati de un avocat in cadrul procedurilor penale, precum si posibilitatea acestora de a comunica, in cazul arestarii, cu familia a fost adoptata luni, statele membre avand la dispozitie trei ani sa o includa in legislatie.

 

“Propunerea Comisiei Europene care garanteaza dreptul tuturor cetatenilor din UE de a fi asistati de un avocat in cadrul procedurilor penale a fost adoptata in mod oficial, dupa primirea aprobarii Consiliului de Ministri. Aceasta a urmat votului Parlamentului European din 10 septembrie prin care a fost aprobata directiva respectiva”, se arata intr-un comunicat de luni al Comisiei Europene (CE).

 

In practica, precizeaza CE, adoptarea propunerii inseamna ca tuturor persoanelor suspectate, indiferent de locul in care se afla pe teritoriul UE, le va fi garantat dreptul de a fi asistate de un avocat inca din etapele initiale ale procedurii si pana la incheierea acesteia.

Tot potrivit noilor norme, daca o persoana suspectata este arestata, aceasta are garantat dreptul de a putea sa comunice cu familia sa.

Lasă un comentariu