Daune Morale RCA – 2013.2014

Daune Morale RCA – 2013.2014

In prezent, problema despăgubirilor pentru vătămări corporale şi deces capătă o importanţă tot mai mare în piaţa românească de asigurări. În acest context, se simte tot mai acut nevoia unui cadru normativ bine reglementat de acordare a despăgubirilor, în special în cazurile în care se solicită daune morale în urma accidentelor de circulaţie, în condiţiile în care instanţele de judecată se confruntă cu diferenţe mari între cuantumul despăgubirilor acordate pentru speţe similare.

În normele Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor se precizează că daunele morale sunt cuantificate în conformitate cu legislaţia în vigoare şi cu jurisprudenţa existentă în România. Însă jurisprudenţa nu constituie izvor de drept în ţara noastră. F.P.V.S. s-a confruntat deseori cu această problemă – am constatat că avem mari dificultăţi de apreciere, lipsind criterii clare şi modalităţi de evaluare a cuantumului despăgubirii a explica avocat Coltuc Marius pentru Pro Tv

 

 

 

Daunele morale în practica europeană şi în cea autohtonă

În cazul unei decizii judecătoreşti, regula generală este ca întregul prejudiciu să fie acoperit. Asta înseamnă că suma acordată drept despăgubire să fie suficientă pentru toată suferinţa trecută, cât şi pentru efectele vătămărilor pe termen lung. În practica germană, acordarea de despăgubiri pentru daune morale ca urmare a unor accidente de circulaţie reprezintă o excepţie şi nu o regulă. De asemenea, există o reticenţă în a acorda sume mari drept compensaţii pentru aceste cazuri. Sumele ridicate acordate prin decizii ale instanţelor provin în special din S.U.A., unde practica este diferită de cea europeană, a explicat Prof. Dr. Ullrich SPELSBERG-KORSPETER, Judecător şi Profesor de Drept, Universitatea Passau.
Domeniul a fost unul foarte dificil şi care a necesitat o lungă perioadă de timp pentru a fi măcar parţial reglementat. În cazul nostru, evaluarea daunelor morale a avut la bază jurisprudenţa din Spania. Trebuie menţionat că, în momentul evaluării daunelor, se iau în calcul două dimensiuni: cea statică şi cea dinamică. Acestea se referă la prezenţa, severitatea şi evoluţia în timp a daunelor morale, a menţionat Prof. Maria MEDINA ALCOZ, Profesor Titular de Drept Civil, Universitatea de Drept „Regele Juan Carlos”, Madrid.

În prezent, în România soluţia reparaţiei daunelor morale prin acordarea de despăgubiri băneşti este împărtăşită nu numai de doctrină şi jurisprudenţă, dar şi de legiuitor, care a admis posibilitatea reparaţiei prejudiciului moral sau nepatrimonial în anumite materii speciale, atât contractuale, cât şi extracontractuale, iar noul Cod Civil confirmă această concepţie, recunoscând dreptul la daune-interese atât pentru prejudiciul patrimonial, cât şi pentru cel nepatrimonial. Totuşi, o astfel de soluţie de principiu nu rezolvă pe fond problema, deoarece rămâne în discuţie metoda „evaluării” prejudiciului moral sau, altfel spus, a criteriilor pe baza cărora se pot acorda despăgubiri băneşti ori o sumă de bani cu acest titlu, a subliniat Conf. Univ. Dr. Marian NICOLAE, Profesor de Drept, Universitatea Bucureşti.

Lasă un comentariu