Art. 24
(1) Societatile comerciale care au in obiectul de activitate comercializarea cu amanuntul a produselor farmaceutice pot infiinta drogherii.
(2) Drogheria este condusa de un farmacist-sef sau de un asistent medical de farmacie sef.
(3) Poate fi farmacist-sef sau asistent medical de farmacie sef, in conditiile alin. (2), farmacistul cu drept de libera practica, membru al Colegiului Farmacistilor din Romania, respectiv asistentul medical de farmacie cu drept de libera practica, membru al Ordinului Asistentilor Medicali si Moaselor din Romania.
(4) Drogheria functioneaza numai in prezenta cel putin a unui asistent medical de farmacie sau a unui farmacist.
Art. 25
(1) Autorizatia de functionare a drogheriei se acorda pe numele persoanei juridice si al farmacistului-sef sau al asistentului medical de farmacie sef, dupa caz, de Ministerul Sanatatii Publice, prin Directia farmaceutica.
(2) Pentru obtinerea autorizatiei de functionare prevazute la alin. (1), solicitantul va depune urmatoarele documente:
a) cererea-tip;
b) certificatul profesional curent al Colegiului Farmacistilor din Romania pentru farmacistul-sef, respectiv al Ordinului Asistentilor Medicali si Moaselor din Romania pentru asistentul medical de farmacie sef;
c) actul constitutiv al societatii comerciale;
d) copia certificatului de inregistrare a solicitantului la oficiul registrului comertului;
e) certificatul constatator emis de oficiul registrului comertului, care atesta inregistrarea ca punct de lucru a spatiului destinat drogheriei sau, dupa caz, a sediului social cu activitate, pentru care se solicita autorizarea;
f) schita si datele privind localul unitatii, conform ordinului ministrului sanatatii publice;
g) lista cu dotarea cu mobilier, ustensile si aparatura, masa de analiza, conform ordinului ministrului sanatatii publice.
(3) Autorizatia de functionare prevazuta la alin. (1) va fi eliberata in urma unui raport de inspectie favorabil acordat de Directia farmaceutica din cadrul Ministerului Sanatatii Publice.
(4) In cazul unui raport de inspectie nefavorabil se va acorda un termen de maximum 45 de zile pentru remedierea deficientelor.
(5) Autorizatia de functionare emisa in conditiile prezentei legi include autorizatia sanitara de functionare.
(6) Autorizatia de functionare prevazuta la alin. (1) va fi eliberata in maximum 15 zile de la efectuarea inspectiei, in cazul raportului favorabil. In cazul in care termenul de 15 zile nu este respectat, drogheria se considera a fi autorizata conform procedurii autorizarii tacite.
(7) In cazul in care drogheria isi schimba detinatorul autorizatiei prevazute la alin. (1), Ministerul Sanatatii Publice va elibera o noua autorizatie de functionare pe numele noului detinator, in termen de 30 zile de la data solicitarii. Pana la eliberarea noii autorizatii de functionare drogheria va functiona in baza vechii autorizatii.
Art. 26
(1) Localul drogheriei trebuie sa fie amplasat la parterul cladirilor, intr-un spatiu dedicat numai activitatii de drogherie.
(2) Localul drogheriei va avea o suprafata utila de minimum 30 m2, excluzand din aceasta suprafata holurile, grupul sanitar si biroul asistentului medical de farmacie sef.
Art. 27
La mutarea sediului drogheriei se aplica in mod corespunzator prevederile art. 20.
Art. 28
(1) Pentru cauze de forta majora, Ministerul Sanatatii Publice poate aproba intreruperea activitatii drogheriei pe o perioada de pana la 180 de zile.
(2) Drogheria isi poate suspenda activitatea in mod voluntar pentru o perioada de maximum 60 de zile calendaristice. Daca perioada de suspendare depaseste 30 de zile calendaristice, este obligatorie anuntarea Ministerului Sanatatii Publice si a Colegiului Farmacistilor din Romania.
Art. 29
Drogheria isi inceteaza activitatea prin anularea autorizatiei de functionare emise de Ministerul Sanatatii Publice, in urmatoarele situatii:
a) la cererea detinatorului autorizatiei de functionare;
b) dizolvarea societatii comerciale prevazute la art. 24 alin. (1);
c) decesul titularului, respectiv al titularilor licentei de infiintare;
d) retragerea autorizatiei de functionare;
e) intreruperea activitatii pentru o perioada de peste 180 de zile.
Art. 30
Conditiile de organizare si functionare a drogheriei se stabilesc prin ordin al ministrului sanatatii publice.
Art. 31
(1) Este interzisa folosirea de catre drogherii a insemnelor farmaciei comunitare.
(2) Firma drogheriei va contine obligatoriu numai denumirea de „drogherie”, urmata de o denumire care sa o deosebeasca de alte astfel de unitati apartinand altor persoane juridice.
(3) Este interzisa utilizarea in denumirea drogheriei a cuvantului „farmacie” sau a unui nume derivat ori prescurtat din acest cuvant.
Am nevoie de o asistenta de farmacie pentru a lucra intr-o drogherie din sectorul 3. Daca cineva este dispus…astept raspuns pe adresa de mail ady_corina@yahoo.com
As vrea sa stiu daca exista vreo organizatie a asistentilor de farmacie? Daca nu, haideti sa infiintam una care sa ne reprezinte interesele.
Este o mare porcarie aceasta lege.A luat painea de la gura asistentilor de farmacie si o da farmacistilor,care si asa luau salarii nesimtite, pe munca asistentilor din farmacie.Acum Drogheriile angajeaza farmacisti sefi la santajul distribuitorilor de medicamente iar asistentii sunt lasati deoparte desi aceasta unitate este emblema lor.