Ordin nr. 1009/2007
din 23/07/2007
Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 543 din 09/08/2007
privind procedurile de selectie a practicienilor in insolventa agreati de Agentia Nationala de Administrare Fiscala
Art. 1. – Agentia Nationala de Administrare Fiscala va elabora o lista a practicienilor in insolventa agreati, pe zone geografice, dupa cum urmeaza:
a) zona I, care cuprinde judetele Alba, Sibiu si Hunedoara;
b) zona II, care cuprinde judetele Arges si Valcea;
c) zona III, care cuprinde judetele Bacau si Neamt;
d) zona IV, care cuprinde judetele Bihor si Satu Mare;
e) zona V, care cuprinde judetele Suceava si Botosani;
f) zona VI, care cuprinde judetele Brasov si Covasna;
g) zona VII, care cuprinde municipiul Bucuresti, judetele Calarasi, Giurgiu, Ialomita, Ilfov si Teleorman;
h) zona VIII, care cuprinde judetele Cluj, Bistrita-Nasaud, Maramures si Salaj;
i) zona IX, care cuprinde judetele Constanta si Tulcea;
j) zona X, care cuprinde judetele Dolj, Gorj, Mehedinti si Olt;
k) zona XI, care cuprinde judetele Galati, Braila si Vrancea;
l) zona XII, care cuprinde judetele Iasi si Vaslui;
m) zona XIII, care cuprinde judetele Mures si Harghita;
n) zona XIV, care cuprinde judetele Prahova, Buzau si Dambovita;
o) zona XV, care cuprinde judetele Timis, Arad si Caras-Severin.
Art. 2. – (1) Practicienii in insolventa agreati de Agentia Nationala de Administrare Fiscala se selecteaza de Comisia de selectie a practicienilor in insolventa, denumita in continuare Comisia, desemnata prin ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.
(2) Lista practicienilor in insolventa agreati de Agentia Nationala de Administrare Fiscala se aproba prin ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, avand in vedere urmatoarele criterii:
a) numarul de societati in insolventa, reorganizare sau lichidare din portofoliul ofertantului;
b) declaratia pe propria raspundere in ceea ce priveste numarul de personal calificat afectat procedurii, inclusiv practicieni in insolventa compatibili – la aceasta declaratie va fi atasata cate o prezentare a fiecarei persoane si dovada ca are incheiat un contract de munca, de colaborare sau ca exista un raport juridic cu ofertantul, pentru fiecare persoana in parte;
c) dotarea practicianului cu:
– computer;
– abonament la Buletinul Insolventei (acces pe pagina de internet sau in format hartie);
– pagina de internet proprie;
– acces la internet;
– adresa de e-mail;
– imprimanta;
– telefon mobil;
– telefon fix;
– fax;
d) experienta in colaborarea cu organele fiscale in zona pentru care si-a depus documentatia, rezultata din situatia transmisa de organele fiscale si prezentata de catre Directia generala juridica din Agentia Nationala de Administrare Fiscala, in cadrul intrunirii Comisiei;
e) gradul de acoperire a masei credale pentru toate cazurile din portofoliu;
f) gradul de acoperire a creantelor fiscale cuprinse in masa credala pentru toate cazurile din portofoliu;
g) numarul de cazuri in care au fost aduse sume la masa credala ca urmare a anularii actelor frauduloase incheiate de debitor in dauna drepturilor creditorilor, precum si a unor transferuri cu caracter patrimonial, a unor operatiuni comerciale incheiate de debitor si a constituirii unor garantii acordate de acesta, susceptibile a prejudicia drepturile creditorilor.
(3) Pentru contribuabilii care au creante fiscale mai mari sau egale cu 10.000.000 lei, Comisia va efectua o selectie pentru desemnarea practicianului care va fi propus judecatorului-sindic de catre organul fiscal, avand in vedere urmatoarele criterii:
a) onorariul lunar solicitat de practician;
b) onorariul de succes solicitat de practician;
c) declaratia pe propria raspundere privind numarul de personal calificat care va fi alocat pentru realizarea activitatilor legate de procedura insolventei la respectiva societate – la aceasta declaratie va fi atasata cate o prezentare a fiecarei persoane si dovada ca are incheiat un contract de munca, de colaborare sau ca exista un raport juridic cu ofertantul, pentru fiecare persoana in parte;
d) strategia de reorganizare si/sau lichidare, cu program in timp;
e) colaborarea cu organele fiscale, rezultata din situatia transmisa de organele fiscale si prezentata de catre Directia generala juridica din Agentia Nationala de Administrare Fiscala, in cadrul intrunirii Comisiei.
(4) Pentru contribuabilii care au creante fiscale mai mici de 10.000.000 lei, o comisie constituita prin decizie a directorului executiv, la nivelul Directiei generale a finantelor publice judetene, a municipiului Bucuresti sau in cadrul Directiei generale de administrare a marilor contribuabili, va efectua o selectie pentru desemnarea practicianului care va fi propus de organul fiscal, pe baza criteriilor stabilite la alin. (3).
Art. 3. – Punctajele pentru criteriile prevazute la art. 2 sunt cele cuprinse in anexa nr. 1.
Art. 4. – (1) Organele fiscale care au calitatea de creditori fiscali in dosarele care au ca obiect procedura insolventei vor propune judecatorului-sindic si vor vota desemnarea de administratori judiciari sau de lichidatori numai dintre cei inscrisi pe Lista practicienilor in insolventa agreati de Agentia Nationala de Administrare Fiscala.
(2) Organele fiscale care au calitatea de creditori fiscali in dosarele care au ca obiect procedura insolventei pentru contribuabilii care au creante fiscale mai mari de 10.000.000 lei vor propune judecatorului-sindic desemnarea administratorului sau a lichidatorului selectat de Agentia Nationala de Administrare Fiscala din Lista practicienilor in insolventa agreati de Agentia Nationala de Administrare Fiscala.
(3) In situatia in care propunerile de desemnare a administratorului sau a lichidatorului se formuleaza de catre un alt creditor sau de debitor, in dosare care au ca obiect insolventa unor contribuabili care au creante fiscale mai mari de 10.000.000 lei, organele fiscale care au calitatea de creditori fiscali pot fi de acord numai cu desemnarea administratorului sau a lichidatorului selectat de Agentia Nationala de Administrare Fiscala din Lista practicienilor in insolventa agreati de Agentia Nationala de Administrare Fiscala.
Art. 5. – Lista practicienilor in insolventa agreati de Agentia Nationala de Administrare Fiscala se aproba prin ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, se actualizeaza semestrial, se publica pe pagina de internet a Agentiei Nationale de Administrare Fiscala si va fi transmisa organelor fiscale si Uniunii Nationale a Practicienilor in Insolventa din Romania.
Art. 6. – Organele fiscale care au calitatea de creditori fiscali in dosarele care au ca obiect procedura lichidarii reglementata de Legea nr. 31/1990 privind societatile comerciale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, sau de Legea nr. 359/2004 privind simplificarea formalitatilor la inregistrarea in registrul comertului a persoanelor fizice, asociatiilor familiale si persoanelor juridice, inregistrarea fiscala a acestora, precum si la autorizarea functionarii persoanelor juridice, cu modificarile si completarile ulterioare, vor propune judecatorului-delegat de pe langa oficiul registrului comertului desemnarea de administratori sau de lichidatori din Lista practicienilor in insolventa agreati de Agentia Nationala de Administrare Fiscala.
Art. 7. – Decizia Comisiei poate fi atacata la instanta judecatoreasca de contencios administrativ competenta.
CAPITOLUL II
Selectia practicienilor in insolventa agreati de Agentia
Nationala de Administrare Fiscala
Art. 8. – (1) Procedura de selectie a practicienilor in insolventa agreati de Agentia Nationala de Administrare Fiscala incepe prin publicarea unui anunt intr-un cotidian de circulatie nationala si pe pagina de internet a Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, conform modelului din anexa nr. 2.
(2) Termenul de depunere a ofertelor si termenul de deschidere a ofertelor va fi stabilit de catre Comisie.
Art. 9. – (1) Pentru participarea la selectia organizata pentru completarea Listei practicienilor in insolventa agreati de Agentia Nationala de Administrare Fiscala, in termenul indicat in anuntul prevazut la art. 8, ofertantii trebuie sa depuna urmatoarele documente:
a) o adresa prin care isi manifesta interesul de a participa la selectia in vederea inscrierii in Lista practicienilor in insolventa agreati de Agentia Nationala de Administrare Fiscala, cu precizarea zonei/zonelor pentru care isi depune oferta – va fi completat formularul cuprins in anexa nr. 3.
b) un act justificativ eliberat de Uniunea Nationala a Practicienilor in Insolventa din Romania din care sa rezulte calitatea de practician in insolventa a ofertantului, faptul ca nu este suspendat sau incompatibil si ca ofertantul nu a fost supus niciunei sanctiuni profesionale sau disciplinare in ultimii 3 ani anteriori declansarii procedurii de selectie;
c) certificatul de atestare fiscala pentru ofertant, eliberat de organul fiscal competent;
d) o copie certificata de pe polita de asigurare de raspundere profesionala a ofertantului, in vigoare;
e) situatia societatilor in insolventa, reorganizare sau lichidare din portofoliul ofertantului, care au fost instrumentate in ultimii 5 ani; situatia societatilor comerciale pentru care a fost finalizata procedura, intocmita potrivit anexei nr. 4a), si situatia societatilor comerciale pentru care procedura se afla in desfasurare, intocmita potrivit anexei nr. 4b);
f) o declaratie pe propria raspundere in ceea ce priveste numarul de personal calificat afectat procedurii, inclusiv practicieni in insolventa compatibili – la aceasta declaratie va fi atasata cate o prezentare a fiecarei persoane si dovada ca are incheiat un contract de munca, de colaborare sau ca exista un raport juridic cu ofertantul, pentru fiecare persoana in parte;
g) o declaratie pe propria raspundere privind dotarea practicianului cu:
– computer;
– abonament la Buletinul Insolventei (acces pe pagina de internet sau in format hartie) – se anexeaza o copie de pe actul justificativ;
– pagina de internet propria – se anexeaza un extras de pe pagina proprie de internet;
– acces la internet;
– adresa de e-mail;
– imprimanta;
– telefon mobil;
– telefon fix;
– fax, completata conform anexei nr. 5.
(2) Practicienii in insolventa agreati de Agentia Nationala de Administrare Fiscala care doresc extinderea agrearii si pentru alte zone decat cele pentru care au optat initial pot depune documentatia prevazuta la alin. (1) in cadrul procedurii de selectie care se organizeaza semestrial.
(3) Documentatia va fi depusa in original, indosariata in dosar cu sina, in plic sigilat, toate paginile fiind numerotate, initializate si stampilate. Participantul va mentiona obligatoriu pe plic numele/denumirea, precum si adresa/sediul social.
Art. 10. – (1) Oferta va fi descalificata in situatia in care in documentatie nu este prezentat unul dintre urmatoarele documente:
a) adresa prin care isi manifesta interesul de a participa la selectia in vederea alcatuirii Listei practicienilor in insolventa agreati de Agentia Nationala de Administrare Fiscala, cu precizarea zonei/zonelor pentru care isi depune oferta;
b) actul justificativ eliberat de Uniunea Nationala a Practicienilor in Insolventa din Romania din care sa rezulte calitatea de practician in insolventa a ofertantului, faptul ca nu este suspendat sau incompatibil si ca ofertantul nu a fost supus niciunei sanctiuni profesionale ori disciplinare in ultimii 3 ani anteriori declansarii procedurii de selectie;
c) certificatul de atestare fiscala pentru ofertant, eliberat de organul fiscal competent, din care sa rezulte ca nu are datorii catre bugetele administrate de Agentia Nationala de Administrare Fiscala prin intermediul organelor fiscale;
d) copia certificata de pe polita de asigurare de raspundere profesionala a ofertantului, in vigoare.
(2) Oferta va fi descalificata in situatia in care va fi depusa dupa termenul indicat in anuntul prevazut la art. 8.
Art. 11. – (1) Comisia se va intruni si va deschide ofertele la data prevazuta in anunt, in prezenta reprezentantilor Uniunii Nationale a Practicienilor in Insolventa din Romania. Uniunea Nationala a Practicienilor in Insolventa din Romania va desemna in acest scop 2 sau 3 reprezentanti. Ofertele care se afla in situatia prevazuta la art. 10 se descalifica de catre Comisie.
(2) Ulterior, Comisia va analiza fiecare oferta in parte si o va puncta, in functie de criteriile si punctajele stabilite prin prezentul ordin.
(3) Rezultatul selectiei va fi comunicat fiecarui practician care a depus documentatia, prin Directia generala juridica din cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.
(4) Lista practicienilor in insolventa agreati de Agentia Nationala de Administrare Fiscala va fi publicata pe pagina de internet a Agentiei Nationale de Administrare Fiscala si va fi comunicata organelor fiscale, prin Directia generala juridica din cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.
(5) In situatia in care dupa definitivarea listei practicianul nu isi respecta obligatiile asumate prin oferta depusa, oferta va fi reanalizata, la propunerea Directiei generale juridice din cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala. In acest caz, Comisia va repuncta oferta si va decide asupra pastrarii sau nu pe lista practicienilor in insolventa agreati de Agentia Nationala de Administrare Fiscala, comunicandu-i practicianului acest fapt, prin Directia generala juridica din cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala. Decizia privind eliminarea de pe Lista practicienilor in insolventa agreati de Agentia Nationala de Administrare Fiscala isi produce efectele de la data comunicarii modificarii ordinului de aprobare a listei.
Art. 12. – Procedura de selectie a practicienilor in insolventa agreati de Agentia Nationala de Administrare Fiscala se repeta semestrial.
CAPITOLUL III
Selectia practicienilor in insolventa pentru numire
in dosare de insolventa
Art. 13. – (1) Ori de cate ori se pune problema propunerii sau a agrearii numirii unui administrator judiciar sau a unui lichidator de catre organe fiscale, in cazul in care debitorul are o obligatie fiscala mai mare sau egala cu 10.000.000 lei, Comisia, la solicitarea scrisa a organului fiscal, care are calitatea de creditor fiscal, adresata Directiei generale juridice din cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, va efectua o selectie pentru desemnarea practicianului.
(2) Pentru realizarea selectiei, Directia generala juridica din cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala va publica pe pagina de internet a Agentiei Nationale de Administrare Fiscala si intr-un cotidian de circulatie nationala o invitatie de participare. Invitatia de participare va fi comunicata Uniunii Nationale a Practicienilor in Insolventa din Romania si filialelor Uniunii Nationale a Practicienilor in Insolventa din Romania care se afla in zona in care se gaseste sediul social al debitoarei. Invitatia de participare va fi elaborata de Comisie, potrivit anexei nr. 6.
Art. 14. – (1) Pentru participarea la selectia organizata conform art. 13, practicienii in insolventa agreati de Agentia Nationala de Administrare Fiscala trebuie sa depuna o oferta care va contine onorariul lunar si onorariul de succes solicitate de practician, potrivit anexei nr. 7, si va fi insotita de urmatoarele documente:
a) o declaratie pe propria raspundere din care sa rezulte ca ofertantul nu se afla in situatia de incompatibilitate sau conflict de interese cu debitorul la care urmeaza sa fie numit;
b) o declaratie pe propria raspundere privind numarul de personal calificat care va fi alocat pentru realizarea activitatilor legate de procedura insolventei la respectiva societate – la aceasta declaratie va fi atasata cate o prezentare a fiecarei persoane si dovada ca are incheiat un contract de munca, de colaborare sau ca exista un raport juridic cu ofertantul, pentru fiecare persoana in parte;
c) strategia de reorganizare si/sau lichidare, cu program in timp, a carei aplicare va fi urmarita de catre organele fiscale.
(2) Documentatia va fi depusa in original, in plic inchis, toate paginile fiind numerotate, initializate si stampilate.
(3) In situatia in care ofertele nu sunt depuse in plic inchis si nu contin o declaratie pe propria raspundere din care sa rezulte ca ofertantul nu se afla in situatie de incompatibilitate sau conflict de interese cu debitorul la care urmeaza sa fie numit sunt descalificate.
Art. 15. – (1) Comisia se va intruni si va puncta ofertele, declarand castigatoare oferta care obtine cel mai mare punctaj.
(2) In cazul in care exista 2 ofertanti cu acelasi punctaj, va fi desemnat ofertantul care are gradul de acoperire a creantelor fiscale cuprinse in masa credala cel mai mare, pentru toate cazurile din portofoliu, solutionate.
(3) In situatia in care nu se depune nicio oferta, se va repeta procedura. In situatia in care nici dupa a doua selectie nu se depune nicio oferta, organul fiscal va desemna un practician cu care a avut o colaborare buna din Lista de practicieni in insolventa agreati de Agentia Nationala de Administrare Fiscala pentru zona respectiva.
Art. 16. – Organele fiscale teritoriale, pentru debitori ale caror obligatii fiscale sunt mai mici de 10.000.000 lei, vor selecta practicianul care va fi propus in conformitate cu prevederile art. 13 si 15.
Art. 17. – Anexele nr. 1-7 fac parte integranta din prezentul ordin.
Art. 18. – La data intrarii in vigoare a prezentului ordin, Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr.
697/2006 privind procedura de selectie a Listei practicienilor in insolventa agreati de Ministerul Finantelor Publice – Agentia Nationala de Administrare Fiscala, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 751 din 4 septembrie 2006, se abroga.
Art. 19. – Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
Presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala,