scutire de impozit pentru profitul reinvestit

Premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat la finele sedintei de Guvern de ieri: „Asa cum v-am anuntat zilele trecute, Planul de actiune privind cresterea economica si locurile de munca, care era axat pe trei directii – oameni, intreprinderi sau zona economica si mediul bancar – am hotarat sa-l operationalizam.

in sedinta de Guvern, acesta a fost principalul capitol asupra caruia ne-am concentrat. in ceea ce priveste masurile pentru oameni, pentru cei care sunt angajati, printr-o Ordonanta de Urgenta am stabilit astazi ca angajatorii care creeaza locuri de munca si angajeaza someri aflati de peste trei luni de zile fara un loc de munca vor primi echivalentul in lei al sumei de 1.000 de euro, ca un stimulent pentru incurajarea angajarilor.

Am spus de asemenea ca vom reduce cotele de contributii de asigurari sociale, tocmai pentru a veni in sprijinul ocuparii fortei de munca si scoaterii fortei de munca la suprafata. Astazi am luat aceasta masura tot printr-o Ordonanta de Urgenta, intrucat anul fiscal se termina in cateva zile si aceste masuri pentru anul 2009 trebuie luate de acum. Am decis reducerea CAS-ului pana la sfarsitul anului 2009 cu inca 2 puncte procentuale. Deci, CAS-ul va cobori de la 39,5% la 37,5%. 

O alta masura stabilita prin Ordonanta de Urgenta se refera la stabilirea valorii punctului de pensie incepand cu 1 ianuarie, la 763,7 lei. Acest lucru va avea o influenta pozitiva asupra pensiilor, pentru ca valoarea punctului de pensie este raportata la salariul mediu pe economie, iar salariul este prevazut sa creasca anul viitor conform proiectului de buget. De fapt, aceasta masura era prevazuta in proiectul de lege referitor la Bugetul pe 2009 pe care l-am transmis Parlamentului. 

O alta masura importanta pe care am anuntat ca o vom lua si astazi am adoptat-o se refera la acordarea unei bonificatii de 5% din valoarea obligatiilor bugetare datorate. Aceasta bonificatie se acorda contribuabililor care isi vor plati taxele cu cel putin 10 zile inainte de termenul de plata stabilit. Vorbim aici despre obligatiile fiscale datorate bugetelor administrate de ANAF. 

Am adus un set de modificari ale Codului Fiscal in plus fata de cele destinate stimularii pietei de capital, mergand pe 4 directii, si anume:

– introducerea unor masuri speciale de stimulare fiscala pentru activitatile de cercetare-dezvoltare-inovare. Este vorba de un credit fiscal pentru aceste activitati. Dl. ministru Vosganian va va putea da alte amanunte daca doriti; 

– transformarea in venituri neimpozabile a veniturilor sub forma de dobanzi la depozite la termen si la instrumentele de economisire, incepand cu 1 ianuarie 2009. Este o concluzie la care am ajuns dupa consultarile pe care le-am avut cu Banca Nationala si Asociatia Romana a Bancilor pentru a stimula economisirea;

– aplicarea unei cote reduse de TVA de 5% pentru livrarea locuintelor ca parte a politicii sociale; si aici este vorba despre: livrarea de cladiri destinate a fi utilizate drept camine de batrani si de pensionari; cladiri destinate a fi utilizate drept case de copii si centre de reeducare si reabilitare pentru minori cu handicap;

– livrarea de locuinte care au o suprafata construita de maximum 120 mp si a caror valoare nu depaseste suma de 380.000 de lei, achizitionate de orice persoana necasatorita sau de o familie. Ce vreau sa explic mai in detaliu, este vorba despre masura care se adreseaza celui mai mare numar de romani

– cei care doresc sa isi cumpere prima casa noua, fara limita de varsta, ca la programul ANL care era cu limita de 35 de ani, sau cei care doresc sa semute dintr-o casa mai mica, cu un standard mai mic, intr-o casa care se inscrie in acesti parametri: 120 mp construiti si o valoare care sa nu depaseasca 380.000 de lei. in ultima categorie de cladiri care beneficiaza de TVA redus sunt cele livrate catre primarii ca locuinte sociale. Primariile au si ele un program de achizitie de locuinte sociale;

– a patra masura despre care doream sa va vorbesc in cadrul setului de modificari a Codului Fiscal este scutirea de impozit pe dividendele reinvestite. Aceasta masura este destinata in mod clar crearii si sprijinirii pastrarii locurilor de munca existente. 

Un alt set de masuri este in pregatire la ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor impreuna cu ministerul Economiei si Finantelor, destinate tot pentru stimularea economisirii in vederea construirii de locuinte. Dar, aici, trebuie sa discutam putin si pe baza observatiilor si propunerilor facute de diferitele institutii cu care ne-am consultat si, probabil, saptamana viitoare vom anunta si acel pachet de masuri. 

Tot astazi, am materializat cealalta decizie despre care am discutat, majorarea capitalului social la CEC. Este vorba despre majorarea cu 900 de milioane de lei. in primul trimestru al anului viitor – o majorare de 450 de milioane, urmand ca pana la sfarsitul anului sa facem o alta majorare de alte 450 de milioane de lei noi.

De asemenea, am decis astazi constituirea grupului de lucru format din reprezentanti ai Guvernului, mediului bancar si ai Bancii Nationale. Mandatul acestui grup de lucru este de a identifica solutiile optime in cadrul actualei situatii de criza economica mondiala pentru deblocarea sistemului bancar, pentru gasirea de solutii potrivite pentru asigurarea de lichiditati la nivelul sistemului bancar. Dupa cum am si anuntat, acest grup de lucru va pune la punct un masterplan cu prevederea de masuri privind functionarea cat mai buna a sistemului bancar in contextul programului de crestere economica si locuri de munca. 

Am sa ma refer, nu in ultimul rand, la un set de trei masuri care sunt destinate sustinerii industriei auto din Romania. Dupa cum ati fost informati am avut in aceasta dimineata o discutie si cu presedintele Romaniei pe acest subiect. tinand cont de amploarea si ponderea acestei industrii in economia romaneasca, precum si de efectele care incep sa se resimta in aceasta industrie, masurile care au fost luate astazi sunt indreptate in mod clar catre pastrarea locurilor de munca existente. Trebuie sa intelegem ca, altfel, riscam sa ne confruntam cu o serioasa problema de ordin social si nu as dori nimanui sa fie in pielea unui angajat care isi pierde locul de munca si care are de facut fata cheltuielilor curente, ale casei, familiei, poate si datoriilor pe care le-a facut pentru cumpararea de bunuri necesare existentei si care se trezeste fara un loc de munca, asa incat aceasta este prioritatea Guvernului: pastrarea locurilor de munca. 

Prin urmare, am decis suspendarea platii taxei de poluare pentru autovehicule inmatriculate noi si care nu depasesc 2.000 de centimetri cubi. Peste 2.000 nu mai pot fi considerate produse care sa puna in pericol ceea ce se asigura din industria locala. Plata taxei de poluare se suspenda cu data de 1 decembrie 2008 pana la 31 decembrie 2009. Aceasta suspendare este valabila un an de zile.

Ordonanta va fi publicata imediat ce vom primi raspunsul Comisiei Europene la o scrisoare pe care o vom trimite pentru a-i instiinta pe acest subiect, cu toate ca consultarile preliminare care au avut loc indica faptul ca Comisia nu va avea nici o obiectie pe acest subiect.

Totodata, vreau sa va anunt ca in acest domeniu, al industriei auto, am avut in vedere trei masuri.

Pe langa prima masura referitoare la suspendarea platii taxei auto pentru autovehiculele noi, ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile are sarcina sa asigure redistribuirea rapida a cotei ramase neconsumate in cadrul programului de reinnoire a parcului auto. Este vorba despre programul bazat pe prima de casare. Cota ramasa neconsumata va fi redistribuita in principal catre zonele unde exista cerere si, cum cererea se axeaza in principal in zona vehiculelor ieftine, speram ca inclusiv producatorul national sa beneficieze, dar nu numai. 

A treia masura se refera la anul 2009, pentru care am decis reinnoirea planului de reinnoire a parcului auto. Masura prevedere o cota de 60.000 de autovehicule si vom face imediat demersurile in asa fel incat masura sa devina efectiva de la 1 ianuarie, si nu cum s-a intamplat anul acesta, in ultima parte a primei jumatati a anului, in luna mai. Aceste masuri sunt destinate stimularii, in primul rand, a vanzarii de autovehicule produse in Romania, in asa fel incat sa ne putem pastra locurile de munca. Trebuie inteles foarte bine acest lucru. 

Si pentru ca tot am vorbit de locuri de munca, Oltchim este o alta societate care se confrunta cu dificultati. Aici este o problema care tine de resortul AVAS-ului si al ministerului Economiei. Trebuie sa reglam anumite raporturi comerciale intre Oltchim si furnizorul de materie prima Petrom. in acelasi timp, am luat astazi si hotararea privind unele masuri referitoare la procesul de privatizare. in acest moment punem procesul de privatizare in stand by. Nici nu este o piata care putem sa spunem ca permite realizarea acestui proces. Vrem ca acest proces sa se desfasoare in bune conditii pentru a putea garanta pastrarea locurilor de munca. Vom gasi prin alte modalitati, inclusiv prin solicitarea pe schema ajutorului de stat adresat Comisiei Europene, modalitatile de sprijinire a Oltchim-ului pentru a-si putea continua functionarea si asigurarea celor care lucreaza in aceasta industrie.

Iata in mare, cateva dintre masurile cele mai importante pe care le-am adoptat astazi, in cadrul acestui plan. Cred ca aproape 80% din ceea ce am anuntat in acest moment sunt masuri care au devenit sau au fost operationalizate. Nu cred ca este timpul sa asteptam, nu cred ca este momentul sa asteptam sa treaca timpul. Masurile trebuiesc luate rapid. in aceste momente trebuie sa intelegem ca este esential sa stimulam in continuare cresterea economica si investitiile, pentru a crea locuri de munca sau a le mentine pe cele existente si trebuie limitat consumul. in acest sens ne-am calat eforturile, nu sunt masuri de relaxare fiscala. Masura bonusului fiscal este pentru incitarea la un comportament fiscal corect. Masura referitoare la dividende se refera, din nou, la stimularea de investitii, deci, cand vorbim despre investitii trebuie sa intelegem, din nou, ca este vorba de locuri de munca. Schemele de ajutor de stat, cele de trei miliarde, sunt aprobate, sunt in functiune, deci, ele vor putea fi accesate. Am dat drumul la o schema similara de bonificatie fiscala pentru cercetare, dezvoltare, inovare. 

Iata ca in ceea ce ne-am angajat am si luat deciziile. Nu in ultimul rand, subliniez, din nou, masura de alocare a 1.000 de euro pentru intreprinderile care angajeaza someri de mai mult de trei luni. Este si ea o masura foarte importanta si se constituie intr-un stimul serios pentru angajare.

Lasă un comentariu