Minerul a mai spus că ortacii care au coborât în mină ştiau că există indicii că în aceasta sunt scurgeri de gaz metan şi mai mult, unul dintre ortaci chiar s-a intoxicat în cursul săptămânii trecute, însă directorul exploatării i-a acordat două zile de concediu medical şi l-a rugat să nu spună nimănui nimic din ce s-a întâmplat.

Minerul a mai povestit că în ultimele zile metanul s-a mai aprins de două ori şi crede că membri conducerii minei ştiau despre această situaţie. Cu toate acestea, nu au luat nicio măsură şi au trimis în continuare ortacii la muncă în subteran.

Conducerea nu a respectat legea în ceea ce priveşte gradul de rudenie al minerilor care au intrat în acelaşi timp în mină, sâmbătă. Astfel, doi dintre ei erau fraţi, lucru interzis prin lege. Unul dintre ei a fost înmormântat marţi, iar celălalt se află în prezent internat la Bucureşti cu arsuri grave. Dezvăluirile au fost făcute de fratele mai mare al celor doi mineri în emisiunea Realitatea te priveşte. 

”Fratele meu care a murit si pe care l-am ingropat, cu o zi inainte, în ziua de luni a fost scos gazat. A fost obligat să intre sâmbătă cu fratele lui mai mic. Nimeni nu a spus nimic”, a spus fratele minerilor.

Fratele celor doi mineri a mai declarat că persoana responsabilă de lucrări a fost avertizată că în mină era nevoie de apă pentru a fi stabilizată concentraţia de metan.

”I s-a spus acelei persoane şi a spus nu mie nu-mi distrugeţi calitatea carbunelui pentru că vreau să vând carbune, pentru că am nevoie de caşcaval”, povesteşte fratele victimelor. 

În cele două explozii produse sâmbătă în mina Petrila şi-au pierdut viaţa 12 persoane, iar alte 14 au fost rănite. Prima explozie, soldată cu opt morţi, a avut loc în jurul orei 14.50, în abatajul 431, cota 250. Din primele cercetări s-a stabilit că deflagraţia s-a produs ca urmare a unei acumulări de gaz metan în subteran. O nouă deflagraţie s-a produs în jurul orei 18.40, patru salvatori minieri pierzându-şi viaţa.