Permisul de conducere-Valabilitatea permisului de conducere când călătoriţi în străinătate

Permisul de conducere-Valabilitatea permisului de conducere când călătoriţi în străinătate

 

Începând cu 19 ianuarie 2013, toate permisele noi eliberate în UE vor avea forma unui „card de credit” din plastic şi vor respecta un model european standard, cu elemente de securitate îmbunătăţite.

Permisele existente nu sunt afectate, dar vor fi înlocuite cu noul format în momentul reînnoirii lor sau cel târziu până în 2033.

Informaţii suplimentare
Validitatea în ţările din UEpdf - 148 KB

Permise de conducere europene

Înainte de a vă muta în altă ţară, asiguraţi-vă că permisul nu a expirat.

Permisele sau certificatele provizorii eliberate în ţara de origine nu vor fi recunoscute în alte ţări din UE.

Dacă vă mutaţi în altă ţară, puteţi conduce utilizând permisul actual,
atâta timp cât acesta rămâne valabil.

Categoriile recunoscute peste tot în Europa sunt: AM, A1, A2, A, B, BE, B1, B1E, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D şi DE.

Ţările UE trebuie să se asigure că toate permisele aflate în circulaţie respectă formatul european, până cel târziu în 2033.

Dacă aveţi un permis eliberat pe viaţă, veţi afla de la autorităţile din ţara de reşedinţă când trebuie să îl preschimbaţi.

Reînnoirea/ preschimbarea permiselor

Permisul de conducere poate fi reînnoit (sau înlocuit cu un permis eliberat de altă ţară) doar de către autorităţile din ţara în care sunteţi înregistrat ca rezident.

Acestea vor înlocui permisul original cu unul local. Va trebui apoi să vă supuneţi aceloraşi reguli privind termenele de valabilitate, controalele medicale etc. ca şi cetăţenii acestei ţări.

Permis UE eliberat în schimbul unui permis dintr-o ţară terţă

Dacă aveţi un permis european de conducere care v-a fost eliberat de ţara în care locuiţi în schimbul unui permis emis de o ţară terţă şi doriţi să vă mutaţi în altă ţară cu permisul preschimbat, nu trebuie să porniţi de la ideea că acesta va fi recunoscut de ţara în cauză.

Contactaţi autorităţile locale din ţara în care vă mutaţi pentru a afla ce condiţii se aplică pentru recunoaşterea permiselor eliberate de ţări terţe.

Permisul european pe care l-aţi primit în schimbul permisului provenind din afara UE trebuie să conţină un cod care indică ce ţară l-a emis iniţial (de exemplu: 70.0123456789.NL).

Caz real

Angeles este din Chile, dar s-a mutat în Spania în urmă cu câţiva ani. Întrucât Spania recunoaşte permisele eliberate de Chile, Angeles a putut obţine un permis spaniol, după îndeplinirea câtorva formalităţi administrative.

Cu noul permis Angeles poate conduce peste tot în UE. Totuşi, dacă se mută din Spania în altă ţară din UE, ea va trebui să contacteze autorităţile pentru a afla dacă acestea îi vor recunoaşte permisul spaniol.

Dacă şi ţara în care se mută recunoaşte automat permisul original, eliberat în Chile, Angeles va putea folosi în continuare permisul preschimbat în Spania. Dacă nu, va trebui probabil să solicite recunoaşterea oficială a permisului din Chile sau să îl preschimbe în noua ţară.

 

 

Avocat al românilor din afara graniţelor ţării

 

https://www.coltuc.ro/blog/avocat-al-romanilor-din-afara-granitelor-tarii

https://www.facebook.com/pages/Avocat-al-romanilor-din-afara-grani%C5%A3elor-%C5%A3%C4%83rii/579577265441928

 

 

Lasă un comentariu