Proprietarii din ansamblurile rezidentiale nou construite ar putea sa se constituie in asociatii de proprietari, conform unui proiect de ordonanta de urgenta al Ministerului Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor (MDLPL), prin care se redefinesc condominiile.
MDLPL a elaborat un proiect de Ordonanta de Urgenta pentru completarea Legii locuintei nr. 114/1996, prin care este redefinit condominiul.
Proiectul ordonantei de urgenta defineste condominiul in sensul larg al termenului, fie ca este cazul locuintelor situate in cladiri-blocuri de locuinte, fie ca este cazul de locuinte individuale situate in curti comune sau alte forme de proprietati concret delimitate.
Conform proiectul de act normativ condominiul este „imobilul format din teren cu una sau mai multe constructii, din care unele proprietati sunt comune, iar restul sunt proprietati individuale, pentru care se intocmeste o carte funciara colectiva si cate o carte funciara individuala pentru fiecare unitate individuala in parte, care poate fi reprezentata din locuinte si spatii cu alta destinatie, dupa caz”.
Astfel, va constitui condominiu:
– un corp de cladire sau un tronson cu una sau mai multe scari din cadrul cladirii de locuit multietajate, in conditiile in care se poate delimita proprietatea comuna;
– un ansamblu rezidential format din locuinte individuale, amplasate izolat, insiruit sau cuplat, in care exista proprietati comune si proprietati individuale.
MDLPL precizeaza ca legislatia actuala limiteaza definirea condominiilor doar la blocurile de locuinte.
Astfel, potrivit expunerii de motive a proiectului de OUG, exista foarte multi proprietari din ansamblurile rezidentiale nou construite care nu se pot constitui in asociatii de proprietari, instantele nerecunoscandu-le acest drept pe baza prevederilor legale in vigoare, ele fiind neclare si impiedicand, in practica, recunoasterea asociatiilor de proprietari din alte forme de condominii. Acest aspect face imposibila incheierea unor contracte pentru utilitati in aceste ansambluri rezidentiale.