Ghid achizitii terenuri straini – 2014

Ghid achizitii terenuri straini – 2014

VEZI LEGEA AICI!

Potrivit unor surse apropiate pietei funciare, exista temerea ca Ungaria isi va sustine cetatenii cu orice mijloace pentru achizitionarea de terenuri agricole in Romania, mai ales in zona Transilvaniei, incepand cu anul 2014. Ungaria detinea la finele lui 2011 circa 8,17% (57.190 ha) din cele peste 700.000 de hectare de teren agricol cumparat in Romania de persone juridice straine, potrivit unor date furnizate in 2011 de MADR, desi cifrele sunt inca destul de controversate.

In actualul proiect de lege sunt mentinute reglementarile privind dreptul de preemptiune la cumpararea terenurilor. Astfel, instrainarea prin vanzare se va face cu respectarea dreptului de preemtiune al coproprietarilor persoane fizice, arendasilor, vecinilor persoane fizice, persoanelor fizice cu varsta de pana la 40 de ani care desfasoara activitati agricole in localitatea unde este situat terenul, precum si al Statului Roman, la aceleasi pret si in conditii egale, in ordinea stabilita prin prezenta lege.

“Dreptul de preemptiune pentru tinerii pana in 40 de ani este analizat pentru ca se considera ca este o masura discriminatorie, insa, pe de alta parte, UE sprijina instalarea tinerilor la sate pentru ca populatia este imbatranita si cred ca este o conditie care trebuie mentinuta ca drept de preemtiune. Statul va avea dreptul sa intervina, sa cumpere teren numai cand va considera ca terenurile depasesc anumite suprafete, insa acestea vor fi cuprinse in normele metodologice de aplicare”, au precizat sursele din MADR

 

VEZI LEGEA AICI!

Lasă un comentariu