Model de contract de dare în plată

Model de contract de dare în plată

Model de contract de  dare în plată

 

 

Între:

1. ………………domiciliat în ………….., CNP ………, în calitate de creditor,

2. ………………domiciliat în ………….., CNP ………, în calitate de   debitor,

 

          având în vedere că:

          –  eu, debitorul am împrumutat de la creditor suma de ……. conform Contractului de împrumut autentificat sub nr… de notarul public…., obligaţia de restituire a sumei împrumutate fiind scadentă la data de …….;.

            –  nu am putut plăti la scadenţă suma datorată, dar sunt de acord să execut în beneficiul creditorului  o altă prestaţie decât cea datorată;

           –  eu, creditorul consimt să primesc de la debitor o altă prestaţie decât cea datorată de acesta în baza contractului de împrumut mai sus menţionat[1],

 

         s-a încheiat în baza art.1492 cod civil prezentul contract de dare în plată în următoarele condiţii:

În vederea stingerii totale a obligaţiei de plată a sumei de…….  rezultată din contractul de împrumut mai sus menţionat, eu debitorul transmit creditorului dreptul de proprietate asupra apartamentului nr…..  situat în ….., înscris în Cartea Funciară nr. …… a localităţii…., cu număr cadastral …… compus din….. camere de locuit si dependinţe, în suprafaţă utilă de … mp, împreună cu dreptul de proprietate asupra cotei indivize de ….%, corespunzătoare acestui apartament, din părţile si dependinţele imobilului, care prin natura si destinaţia lor, sunt în proprietatea comună forţată si perpetuă a tuturor proprietarilor şi cu dreptul de folosinţă asupra terenului aferent apartamentului, în suprafaţă indiviză de ….mp, care urmează regimul juridic prevăzut de art. 36 din Legea nr.18/1991, republicată.

          Evaluez imobilul dat în plată la suma de ……..

          Modul de dobândire a dreptului de proprietate

Eu, debitorul declar că imobilul a intrat în patrimoniul meu în baza ….

Declaraţiile şi garanţiile debitorului

          Subsemnatul debitor declar pe propria răspundere, cunoscând consecinţele penale ale falsului în declaraţii, că bunul imobil care face obiectul acestei convenţii,  nu a fost înstrăinat, nu este grevat de sarcini, servituţi şi urmăriri de nicio natură, conform menţiunilor din extrasul de carte funciară pentru autentificare nr. … eliberat de Biroul de cadastru şi publicitate imobiliară …., nu a fost scos din circuitul civil în temeiul vreunui act normativ de trecere în proprietatea statului, nu face obiectul unor cereri de retrocedare în baza unor legi speciale, nu face obiectul unor contracte de închiriere şi garantez pe dobânditor împotriva oricărei evicţiuni şi pentru vicii, conform art.1492 alin.2, art.1695 şi art.1707 din Codul civil[2].

          Impozitele şi taxele de orice natură datorate către stat sunt în sarcina mea până azi, data autentificării, fiind achitate, conform certificatului de atestare fiscală pentru nr…. eliberat de …dată de la care trec în sarcina dobânditorului.

          Imobilul beneficiază de următoarele utilităţi ……..,  plata pentru furnizarea acestora fiind efectuată conform…..

          Cotele de contribuţie la cheltuielile asociaţiei de proprietari sunt achitate, conform Adeverinţei nr… eliberată  de Asociaţia de proprietari.

          Consimt la înscrierea în Cartea Funciară a dreptului de proprietate asupra acestui bun imobil în beneficiul creditorului.

          Eu, creditorul, consimt să dobândesc de la debitor dreptul de proprietate asupra bunului imobil descris şi evaluat mai sus, în condiţiile menţionate în cuprinsul acestui act.

          Obligaţia debitorului de plată a sumei împrumutate în cuantum de ……  s-a stins prin efectul acestui act.

           Eu, creditorul declar că sunt căsătorit cu numita/ul ……. în regimul separaţiei de bunuri[3], conform convenţiei matrimoniale ….  autentificată sub nr … de notarul public, aşa cum rezultă şi din certificatul nr …… emis de Registrul Naţional Notarial al Regimurilor Matrimoniale, bunul imobil dobândit având regim de bun propriu.

          De asemenea, declar am luat cunoştinţă de situaţia de drept şi de fapt a bunului imobil ca fiind cea arătată de debitor .

Transmiterea dreptului de proprietate asupra bunului imobil în patrimoniul creditorului are loc azi, data autentificării acestui contract.

          Noi, părţile contractante, ne obligăm să facem înregistrările în evidenţele fiscale în termenul  cerut de lege, la autorităţile financiar- fiscale competente.

Conform convenţiei noastre, taxele pentru autentificarea acestui act sunt în sarcina debitorului.

Notarul public instrumentator al acestui act are obligaţia să ceară, din oficiu, înscrierea în Cartea Funciară a dreptului real imobiliar transmis în patrimoniul dobânditorului.

          Tehnoredactat la ………….., în …… exemplare, din care un exemplar pentru arhiva biroului notarial, un exemplar pentru Biroul de cadastru şi publicitate imobiliară şi …… exemplare s-au eliberat părţilor.

          Debitor,                                                                          Creditor,


[1]Darea în plată este o modalitate de stingere a obligaţiilor. Debitorul nu se poate libera de plata datoriei executând o altă prestaţie decât dacă creditorul consimte la aceasta, chiar dacă acea prestaţie ar fi egală sau mai mare decât prestaţia datorată (art.1492 Cod civil).

[2]A se vedea art.1492 alin.2 Cod civil.

[3]Verificarea regimului matrimonial al dobânditorului căsătorit este obligatorie în actele de transfer al dreptului de proprietate asupra bunurilor imobile.

Lasă un comentariu