MODEL DE ÎNTÂMPINARE LA APEL

MODEL DE ÎNTÂMPINARE LA APEL

ÎNTÂMPINARE LA APEL

Domnule Preşedinte,

Subsemnatul_, domiciliat în___, în calitate de intimat în dosarul nr. / al acestei instanţe, cu termen de judecată la data de_, depun în_exemplare [1], în termen legal [2], prezenta întâmpinare la cererea de apel ce face obiectul prezentei cauze, formulată de apelantul_

Motivele întâmpinării sunt următoarele:

Excepţii: [3]

a) de procedură_

b) de fond_

Apărări de fond [4]: învederez instanţei că_

Temeiul de drept: îmi întemeiez întâmpinarea pe dispoziţiile art. 115-118 C. proc. civ.

Probe [5]: în apărare, solicit încuviinţarea următoarelor probe: _, pe aspectele privind_

Anexez alăturat, în copie certificată, următoarele înscrisuri_[6]

Semnătura,

Domnului Preşedinte al Tribunalului/Curţii de Apel

Explicaţii

[1] întâmpinarea se depune într-un număr de exemplare corespunzător numărului părţilor adverse din proces, cărora trebuie să le fie comunicată, plus unul pentru instanţă – art. 116 C. proc. civ.

12] Termenul de depunere. întâmpinarea se depune cu cel puţin 5 zile înainte de termenul stabilit pentru judecată, potrivit art. 289 alin. (2) teza finală C. proc. civ.

[3] Excepţii. Vor fi indicate excepţiile ca atare, dacă este cazul, şi se va formula argumentaţia pentru fiecare dintre acestea. De exemplu, se poate invoca: excepţia de tardivitate a apelului (excepţie de procedură), argumentată pe faptul că declaraţia de apel a fost făcută după 15 zile libere de la comunicarea hotărârii de fond; excepţia prescripţiei dreptului material la acţiune (excepţie de fond), atunci când acţiunea de fond este supusă prescripţiei extinctive, argumentată pe faptul că termenul prescripţiei s-a împlinit înainte de data introducerii cererii de chemare în judecată de către reclamant etc.

[4] Apărări de fond. Se vor indica apărările în fapt şi în drept ale intimatului faţă de fiecare motiv de apel în parte. De exemplu, dacă în apel s-a pretins greşita apreciere a probelor, în întâmpinare se va combate această critică, argumentându-se, cu trimitere la probe, de ce situaţia de fapt reţinută de prima instanţă este corectă.

[5] Probe. Vor fi indicate probele care susţin apărările formulate şi se va arăta ce se urmăreşte prin administrarea fiecărei probe. în apel, datorită caracterului devolutiv al acestei căi de atac, se poate solicita şi administra, în funcţie de specificul fiecărei cauze, orice mijloc de probă, respectiv înscrisuri, interogatoriu, martori, expertize, cercetare la faţa locului.

[6] Conform art. 116 alin. (1) C. proc. civ., la întâmpinare se vor anexa copii certificate de pe înscrisurile pe care se sprijină, dacă intimatul înţelege să se servească de această probă. în acest caz, înscrisurile se vor nominaliza în întâmpinare şi se vor depune într-un număr de exemplare corespunzător numărului apelanţilor, plus unul pentru instanţă.

Lasă un comentariu