Model de acţiune în reziliere

Model de acţiune în reziliere

MODEL DE CERERE DE CHEMARE ÎN JUDECATĂ

DOMNULE PREŞEDINTE,

Subsemnatul(a)_, domiciliat(ă) în_, chem în judecată şi personal la interogatoriu pe pârătul(a)_, domiciliat(ă) în_, pentru

REZILIEREA CONTRACTULUI DE VÂNZARE-CUMPĂRARE

cu clauză de întreţinere şi obligarea sa la cheltuieli de judecată.

în fapt, prin contractul de vănzare-cumpărare, autentificat sub nr._, din_, am vândut pârătului(ei) toate bunurile mobile şi imobile, evaluate la suma

de lei, cu obligaţia pentru el (ea) de-a mă îngriji şi întreţine cu cele necesare traiului pe tot restul vieţii mele.

De la data perfectării vânzării, pârătul(a) s-a mutat în imobilul (casă), pe care i l-am vândut şi se foloseşte de toate bunurile mele. Cu toate acestea, refuză să-şi îndeplinească obligaţia de întreţinere pe care şi-a asumat-o, eu fiind întreţinut de alte persoane, care nu au nici o obligaţie faţă de mine.

în drept, îmi întemeiez acţiunea pe dispoziţiile art. 1639 şi urm. C. civ.

Vă rog să admiteţi acţiunea, să desfiinţaţi contractul şi pârâtul(a) să fie obligară) să-mi restituie toate bunurile şi să-mi respecte dreptul de proprietate şi posesie asupra lor.

In dovedirea acţiunii înţeleg să mă folosesc de interogatoriul pârâtului(ei), de proba cu acte şi cu următorii martori:_.

Depun prezenta cerere în dublu exemplar, copia contractului a cărui reziliere

o cer, timbru fiscal în valoare de_şi timbrul judiciar în valoare de_lei.

Data depunerii_

Semnătura_

DOMNULUI PREŞEDINTE AL JUDECĂTORIEI _

Explicaţii teoretice

REZILIEREA CONTRACTELOR

1. CONSIDERAŢII PREALABILE

SEDIUL MATERIEI îl constituie dispoziţiile art. 1423, 1425, 1430, 1436 alin. 2, 1439, 1446, 1453, 1616 C. civ.

Rezilierea este al treilea mod de desfiinţare a contractelor, dar, spre deosebire de nulitate şi rezoluţiune, rezilierea produce efecte numai pentru viitor (ex. nune).

Efectele produse până la introducerea acţiunii rămân neatinse.

Rezilierea se aplică numai contractelor cu executare succesivă, cum ar fi contractul de locaţiune, contractul de muncă, contractul de întreţinere etc. Neavând efect retroactiv, rezilierea nu vatămă drepturile terţilor.

Desfiinţarea contractului pe cale de reziliere poate avea loc prin convenţia părţilor sau pe cale unilaterală, prin manifestarea de voinţă a părţii interesate.
în practica judiciară s-a decis că, spre deosebire de anulare sau rezoluţiune, când părţile contractante sunt obligate să-şi restituie prestaţiile primite (vânzătorul să restituie preţul şi cumpărătorul să restituie bunul), rezilierea nu produce efecte pentru trecut. Astfel, dobân-ditorul a primit bunul în stăpânire din momentul încheierii contractului şi obţine un folos material imediat. Avantajele materiale fiind reciproce se compensează, iar în caz de reziliere a contractului din culpa dobânditorului, care nu a respectat obligaţia de a presta întreţinerea în condiţiile stipulate, înstrăinătorul nu poate fi obligat să restituie, evaluate în bani, bunurile primite cu titlu de întreţinere.

De asemenea, s-a decis că la contractele cu obligaţie de întreţinere neplata la termen atrage, chiar în lipsa unei stipulaţii exprese, rezilierea contractului, datorită caracterului alimentar al prestaţiei, care trebuie executată succesiv, termenul având un caracter esenţial.

Rezilierea contractelor de întreţinere se poate cere şi de moştenitorii întreţinutului, cu condiţia de a dovedi că autorul nu a renunţat la ea şi termenul de prescripţie nu s-a împlinit.
2. SESIZAREA INSTANŢEI. OBIECT. COMPETENŢĂ. PRESCRIPŢIE

Rezilierea se dispune prin hotărâre judecătorească, prin chemarea în judecată a părţii aflată în culpă.

Cererea de chemare în judecată trebuie să cuprindă elementele prevăzute de art. 112 C. proc. civ. şi se adresează instanţei domiciliului pârâtului (art. 5 C. proc. civ.) sau instanţei locului unde obligaţia trebuia executată (art. 10 pct. 1 C. proc. civ.).

Obiectul îl constituie rezilierea contractului, pentru motivul că una dintre părţi nu-şi îndeplineşte obligaţiile asumate la termenele fixate. Spre exemplu, dobânditorul unor bunuri refuză să acorde întreţinere înstrăinătorului bunurilor, chiriaşul refuză să plătească chiria la termenele fixate sau cel care a cumpărat un bun în rate refuză să-şi respecte obligaţia de a plăti ratele la termenele fixate etc. Aceste situaţii dau dreptul reclamantului să recurgă la acţiunea în reziliere pentru a obţine desfiinţarea contractului.

Dovada acţiunii se poate face prin orice mijloc de probă admis de lege: interogatoriu, proba cu acte, martori, expertiză, cercetare locală etc.

Acţiunea trebuie introdusă în termenul general al prescripţiei care este de 3 ani, prevăzut de Decretul nr. 167/1958, şi se timbrează la valoarea obiectului.

Lasă un comentariu