Model de acţiune pentru separarea patrimoniilor

Model de acţiune pentru separarea patrimoniilor

Model de acţiune

DOMNULE PREŞEDINTE,

Subsemnatul(a)_, domiciliat(ă) în_, chem în judecată şi personal la interogatoriu pe pârâtul(a)_, domiciliat(ă) în_, pentru a se dispune

SEPARAREA PATRIMONIULUI PÂRÂTULUI(EI) DE PATRIMONIUL SUCCESORAL

ce i s-a transmis la decesul defunctului(ei)_, care a avut loc la data de_, în_, cu ultimul domiciliu în_, succesiune pe care a acceptat-o pur şi simplu.

Motivele acţiunii:

în fapt, părâtul(a) are datorii personale şi acceptând succesiunea pur şi simplu, acest lucru duce la confuziunea patrimoniului său cu cel al succesiunii şi astfel îşi va plăti datoriile personale cu bunurile succesorale, în dauna mea, care sunt creditorul succesiunii, nu al lui.

Deci, cer admiterea acţiunii şi separarea celor două patrimonii.

în drept, îmi întemeiez acţiunea pe dispoziţiile art. 781 C. civ.

Dovada acţiunii o fac cu interogatoriul pârâtului(ei) şi acte.

Depun acţiunea în dublu exemplar, pentru a se comunica pârâtului(ei), chitanţa de plata sumei în valoare de lei, reprezentând taxa timbru şi timbrul judiciar în valoare de_lei.

Data depunerii__

Semnătura_

DOMNULUI PREŞEDINTE AL JUDECĂTORIEI_

Explicaţii teoretice

SEPARAREA PATRIMONIILOR. CEREREA CREDITORILOR

Acceptarea pură şi simplă a succesiunii are ca efect confuziunea patrimoniului defunctului cu patrimoniul moştenitorului acceptant, principala consecinţă fiind aceea că în caz de insolvabilitate a moştenitorului acceptant creditorii acestuia pot urmări bunurile succesorale, ceea ce nu convine creditorilor succesiunii.

în temeiul art. 781 C. civ., orice creditor al succesiunii poate cere separarea celor două patrimonii, în cazul în care moştenitorul este insolvabil şi are la rândul său creditori.

Creditorii eredelui nu pot cere separaţia patrimoniilor în contra creditorului succesiunii, dacă, de pildă, succesiunea ar fi falimentară (art. 784 C. civ.).

Acţiunea este de competenţa instanţei ultimului domiciliu al defunctului(ei) şi se timbrează.

Lasă un comentariu