Model de acțiune pentru declararea judecătorească a dispariției unei persoane

Model de acțiune pentru declararea judecătorească a dispariției unei persoane

ACŢIUNE PENTRU DECLARAREA JUDECĂTOREASCA A DISPARIŢIEI UNEI PERSOANE

Domnule Preşedinte, [1]

Subsemnatul [2]_ , domiciliat în_, în calitate de reclamant, chem în judecată pe [3]_, cu ultimul domiciliul cunoscut în_, în calitate de pârât, şi pe Autoritatea Tutelară_, pentru ca prin hotărârea ce o veţi pronunţa să dispuneţi

Declararea dispariţiei pârâtului

Motivele acţiunii sunt următoarele:

Motivele de fapt [4]:_

Temeiul de drept [5]: îmi întemeiez acţiunea pe dispoziţiile art. 16 alin. (1) şi art. 17 din Decretul nr. 31/1954 raportat la art. 36-39 din Decretul nr. 32/1954.

Probe [6]: în dovedirea acţiunii, solicit încuviinţarea probelor cu _, pe aspectul_

Anexez, în copie certificată, următoarele înscrisuri:_, precum

şi chitanţa de plată a taxei judiciare de timbru de 73.000 lei şi timbrul

judiciar de 3.000 lei. [7]

Semnătura,

Domnului Preşedinte al Judecătoriei [8]

Explicații

[1] Natura juridică a declarării dispariţiei este aceea de condiţie de fond, necesară şi prealabilă declarării judecătoreşti a morţii în ipoteza prevăzută de art. 16 alin. (2) din Decretul nr. 31/1954; acţiunea având acest obiect este o acţiune personală.
[2] Calitate procesuală activă (reclamant) are orice persoană interesată, de exemplu rudele celui dispărut, autoritatea tutelară de la ultimul domiciliu al acestuia etc., precum şi procurorul în temeiul art. 45 alin. (1) C. proc. civ.

[3] Calitate procesuală pasivă (pârât) are persoana cu privire la care se pretinde că a dispărut. Dacă această persoană a lăsat un mandatar general sau are numit un curator, mandatarul sau, după caz, curatorul o va reprezenta în proces, în caz contrar instanţa de judecată putând face aplicarea art. 152 lit. e) C. fam., în sensul că va putea cere autorităţii tutelare desemnarea unui curator, care o va reprezenta în tot cursul procesului.

în calitate de participant la proces (şi nu de parte) va fi citată autoritatea tutelară de la ultimul domiciliu al celui dispărut.

[4] Motivele de fapt. Se va menţiona:

a) dispariţia pârâtului de la domiciliu şi data dispariţiei;

b) data ultimelor ştiri aflate de reclamant, din care rezultă că pârâtul era în viaţă;

c) faptul că de la data ultimelor ştiri din care rezultă că pârâtul era în viaţă a trecut cel puţin un an.

[5] Temeiul de drept îl reprezintă art. 16 alin. (1) şi art. 17 din Decretul nr. 31/1954 privitor la persoanele fizice şi persoanele juridice raportat la art. 36-39 din Decretul nr. 32/1954 pentru punerea în aplicare a Codului familiei şi a Decretului privitor la persoanele fizice şi persoanele juridice.

[6] Probe:

a) înscrisuri – obligatoriu certificatul de naştere al pârâtului, precum şi orice alte înscrisuri care să ateste data plecării pârâtului de la domiciliu şi data ultimelor ştiri din care rezultă că acesta era în viaţă;

b) martori – pe aspectul datei dispariţiei pârâtului şi al datei ultimelor ştiri din care rezultă că acesta era în viaţă.

[7] Timbrajul. Taxa judiciară de timbru este de 73.000 lei (la nivelul anului 2005), conform art. 13 din Legea nr. 146/1997 cu modificările şi completările ulterioare, iar timbrul judiciar este de 3.000 lei, potrivit art. 3 alin. (1) din O.G. nr. 32/1995 cu modificările şi completările ulterioare.

[8] Instanţa competentă:

a) teritorial – este competentă instanţa în circumscripţia căreia dispărutul şi-a avut ultimul domiciliu, conform art. 36 din Decretul nr. 32/1954;

b) material – este competentă judecătoria, conform art. 1 pct. 1 C. proc. civ.

Lasă un comentariu