Acţiune în revendicarea dreptului de administrare

Acţiune în revendicarea dreptului de administrare

acţiune în revendicarea dreptului de administrare, cerere de restituire a unui bun proprietate publică, pe temeiul dreptului de administrare pe care reclamantul pretinde că îl are. Se are în vedere sensul larg al acestei noţiuni – rei vindicatio. în condiţiile în care dreptul de administrare este un drept real principal, trebuie admisă apărarea lui printr-o acţiune reală, asemănătoare, dar nu identică cu acţiunea în revendicare. în acest proces, părţile sunt subiecte din sfera dreptului de proprietate
publică: instituţii publice, organe centrale sau locale ale administraţiei de stat etc.; atât reclamantul, cât şi pârâtul nu sunt persoane juridice de drept privat.

Având în vedere caracterele juridice ale dreptului de administrare, respectiv inalienabilitatea, imprescriptibilitatea şi insesiza-bilitatea lui, aceleaşi pe care le are dreptul de proprietate publică, dreptul pe baza căruia s-a format, regulile aplicabile acestei acţiuni sunt următoarele: a) este o acţiune imprescriptibilă extinctiv; b) într-o astfel de acţiune pârâtul nu se va putea apăra prin invocarea uzuca-piunii sau a dobândirii proprietăţii bunurilor mobile corporale prin posesia de bună-credinţă; c) reclamantul va trebui să facă dovada dreptului său de administrare, ceea ce, în general, se poate face cu actul administrativ de constituire sau de transfer al dreptului de administrare.

Lasă un comentariu