Model de acţiune in declararea nulităţii societăţii

Model de acţiune in declararea nulităţii societăţii

Domnule Preşedinte, [1]

Subsemnatul/subscrisa [2]_ domiciliat în_/ cu sediul în_, număr de înmatriculare în registrul comerţului_, cod unic de înregistrare_, cont bancar_, în calitate de reclamant, chem în judecată pe S.C. [3]_, cu sediul în_, număr de înmatriculare în registrul comerţului_, cod unic de înregistrare_, cont bancar_, în calitate de pârâtă, pentru ca prin hotărârea ce o veţi pronunţa să dispuneţi

Declararea nulităţii / anularea societăţii pârâte

precum şi:

– numirea lichidatorilor societăţii;

– obligarea pârâtei la plata cheltuielilor de judecată.

Motivele acţiunii sunt următoarele:

Motivele de fapt [4]:_

Temeiul de drept [5]: îmi întemeiez cererea pe dispoziţiile art. 56 şi următoarele din Legea nr. 31/1990, republicată.

Probe [6]: în dovedire, solicit următoarele probe:_

Anexez: următoarele înscrisuri_, chitanţă privind plata taxei

judiciare de timbru în valoare de 366.000 lei, precum şi timbrul judiciar de 3.000 lei. [7]

Semnătura,

Domnului Preşedinte al Tribunalului [8]

Explicații teoretice

[1] Natura juridică. Această acţiune reprezintă mijlocul prin care se poate cere declararea nulităţii unei societăţii, după înregistrarea acesteia în registrul comerţului, în cazul constatării anumitor neregularităti privind constituirea societăţii.
Potrivit art. 57 din lege, nulitatea nu poate fi declarată în cazul în care cauza ei, invocată în cererea de anulare, a fost înlăturată înainte de a se pune concluzii în fond.

[2] Calitate procesuală activă (reclamant) orice persoană interesată, având în vedere caracterul social al interesului ocrotit.

[3] Calitate procesuală pasivă (pârât) are societatea, reprezentată de administratori.

[4] Motivele de fapt. Se vor menţiona cauzele care atrag nulitatea societăţii, cazuri enumerate limitativ de art. 56 din Legea nr. 31/1990, republicată:

a) lipseşte actul constitutiv sau nu a fost încheiat în formă autentică, în situaţiile prevăzute la art. 5 alin. (6) din lege;

b) toţi fondatorii au fost, potrivit legii, incapabili, la data constituirii societăţii;

c) obiectul de activitate al societăţii este ilicit sau contrar ordinii publice;

d) lipseşte încheierea judecătorului-delegat de înmatriculare a societăţii;

e) lipseşte autorizarea legală administrativă de constituire a societăţii;

0 actul constitutiv nu prevede denumirea, sediul societăţii, obiectul său de activitate, aporturile asociaţilor şi capitalul social subscris şi vărsat;

g) s-au încălcat dispoziţiile legale privind capitalul social minim, subscris şi vărsat;

h) nu s-a respectat numărul minim de asociaţi, prevăzut de lege.

[5] Temeiul de drept îl reprezintă art. 56 şi următoarele din Legea nr. 31/1990 privind societăţile comerciale, republicată.

[6] Probe. Ca mijloace probatorii se vor folosi înscrisurile, fiind obligatoriu actul constitutiv, certificatul de înregistrare eliberat de oficiul registrului comerţului, Monitorul Oficial în care s-a publicat încheierea judecătorului-delegat privind înregistrarea societăţii, precum şi alte înscrisuri considerate doveditoare pentru cauza de nulitate invocată.

[7] Timbrajul. Taxa judiciară de timbru este de 366.000 lei (la nivelul anului 2005), potrivit art. 6 lit. a) din Legea nr. 146/1997, cu modificările şi completările ulterioare, iar timbrul judiciar este în valoare de 3.000 lei, conform art. 3 alin (1) din O.G. nr. 32/1995, cu modificările şi completările ulterioare.

[8] Instanţa competentă:

a) teritorial – este competentă instanţa în a cărei rază teritorială îşi are sediul principal societatea, potrivit art. 63 din Legea nr. 31/1990, republicată;

b) material – competenţa aparţine tribunalului, potrivit art. 56 din Legea nr. 31/1990, republicată.

Lasă un comentariu