Model de acţiune de majorare a pensiei de întreţinere pentru copii

Model de acţiune de majorare a pensiei de întreţinere pentru copii

Domnule Preşedinte,[1]

Subsemnatul [2]_, domiciliat în_, în calitate de reclamant, reprezentat legal (sau, după caz, asistat) de_, chem în judecată pe [3]_, domiciliat în_, în calitate de pârât, şi pe Autoritatea Tutelară_, pentru ca prin hotărârea ce o veţi pronunţa să dispuneţi:

Majorarea pensiei de întreţinere

la care a fost obligat pârâtul prin sentinţa civilă nr._/_

a Judecătoriei___, de la suma de_______la suma de

_, de la data introducerii acţiunii şi până la majorat.

De asemenea, solicit obligarea pârâtului la plata cheltuielilor de judecată.

Motivele acţiunii sunt următoarele:

Motivele de fapt [4]:_

Temeiul de drept [5]: îmi întemeiez acţiunea pe dispoziţiile art. 107 raportat la art. 94 alin. (2) şi (3) C. fam.

Probei [6]: în dovedirea pretenţiilor, solicit încuviinţarea probelor cu _, pe aspectul_

Anexez, în copie certificată, următoarele înscrisuri _[7]

Semnătura

Domnului Preşedinte al Judecătoriei [8]

Explicații teoretice

[1] Natura juridică. Este o acţiune personală, constituind mijlocul procedural prin care se asigură modificarea, în sensul măririi, a cuantumului pensiei de întreţinere stabilit prin hotărâre judecătorească, în cazul în care, ulterior, au intervenit modificări în privinţa criteriilor legale de stabilire a întreţinerii, respectiv în privinţa mijloacelor celui care dă întreţinerea sau a nevoii celui care o primeşte.

[2] Calitate procesuală activă (reclamant) are creditorul obligaţiei de întreţinere, în favoarea căruia această obligaţie s-a stabilit prin hotărâre judecătorească.

[3] Calitate procesuală pasivă (pârât) are debitorul obligaţiei de întreţinere, în sarcina căruia s-a stabilit această obligaţie prin hotărâre judecătorească.

în cazul în care creditorul obligaţiei de întreţinere este minor, se va cita în proces, în calitate de participant (şi nu de parte), autoritatea tutelară de la domiciliul acestuia.

[4] Motivele de fapt. Se va menţiona:

a) care este ultima hotărâre judecătorească de obligare a pârâtului la pensie de întreţinere;

b) împrejurările care justifică majorarea pensiei de întreţinere, de exemplu creşterea nevoilor creditorului întreţinerii’în raport cu vârsta acestuia, starea lui de sănătate ori nivelul de pregătire şcolară, concomitent cu creşterea veniturilor debitorului etc.;

c) locul de muncă al pârâtului, în vederea efectuării către acesta a unei adrese pentru comunicarea veniturilor nete încasate de pârât pe ultimele 6 luni.

[5] Temeiul de drept îl reprezintă dispoziţiile art. 107 raportat la art. 94 alin. (2) şi (3) C. fam.

[6] Probe:

a) înscrisuri – ultima hotărâre judecătorească de stabilire a pensiei de întreţinere, certificatul de naştere al reclamantului şi adeverinţa de venituri a pârâtului pe ultimele 6 luni, care poate fi depusă personal de parte sau solicitată prin adresă oficială de instanţă;

b) interogatoriul pârâtului – pe aspectul majorării veniturilor sale din muncă.

[7] Timbrajul. Acţiunea este scutită de plata taxei judiciare de timbru, conform art. 15 lit. c) din Legea nr. 146/1997. De asemenea, nu se datorează nici timbru judiciar, potrivit art. 1 alin. (2) din O.G. nr. 32/1995, cu modificările şi completările ulterioare.

[8] Instanţa competentă:

a) teritorial – este competentă instanţa de la domiciliul pârâtului sau, după caz, cea de la reşedinţa pârâtului din ţară, dacă el are domiciliul în străinătate ori dacă domiciliul nu este cunoscut, iar dacă nici reşedinţa nu este cunoscută, cea de la domiciliul sau reşedinţa reclamantului, conform art. 5 C. proc. civ., sau instanţa de la domiciliul reclamantului, conform art. 10 pct. 7 C. proc. civ. (competenţă teritorială alternativă);

b) material – este competentă judecătoria, conform art. 1 pct. 1 C. proc. civ.

De menţionat că, începând cu data de 1 ianuarie 2008, când se va finaliza procedura de înfiinţare a tribunalelor pentru minori şi familie la nivelul întregii ţări, aceste tribunale vor deveni competente să judece cererea de majorare a pensiei de întreţinere pentru copii, conform art. 41 pct. 1 coroborat cu art. 130 alin. (3) din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară.

Lasă un comentariu