Model de contestație la tabelul preliminar al creanțelor

Model de contestație la tabelul preliminar al creanțelor

Tribunalul_

Secţia_

Dosar nr._

Termen la data de_

Domnule Preşedinte, [1]

Subscrisa [2] _ , cu sediul în_, înmatriculată în registrul comerţului/registrul persoanelor juridice sub nr._ codul unic de înregistrare_, contul bancar_, prin reprezentant_, în calitate de_, formulez prezenta

Contestaţie la tabelul preliminar al creanţelor debitoarei_

prin care solicit: [3]_

Motivele cererii sunt următoarele:

Motivele de fapt [4]:_

Temeiul de drept [5]: îmi întemeiez acţiunea pe dispoziţiile art. 87 din Legea nr. 64/1995, republicată.

Probe [6]: în dovedire, solicit următoarele probe:_

Anexez: următoarele înscrisuri: _, chitanţă privind plata

taxei judiciare de timbru în valoare de 366.000 lei, precum şi timbrul judiciar de 3.000 lei. [7]

Semnătura,

Domnului Preşedinte al Tribunalului [8]

Explicații teoretice

[1] Natura juridică. Contestaţia la tabelul preliminar al creanţelor este mijlocul procedural prin care persoanele interesate contestă tabelul preliminar al obligaţiilor debitorului.

1.1. Termenul de introducere. Contestaţia trebuie depusă cu cel puţin 10 zile înainte de data stabilită şi comunicată pentru definitivarea tabelului de creanţe.

Conform art. 89 din lege, după expirarea termenului de depunere a contestaţiilor şi până la închiderea procedurii orice parte interesată poate face contestaţie împotriva trecerii unei creanţe sau a unui drept de preferinţă în tabloul definitiv al creanţelor, în cazul descoperirii existenţei unui fals, doi sau erori esenţiale care au determinat admiterea creanţei sau a dreptului de preferinţă, precum şi în cazul descoperirii unor titluri hotărâtoare şi până atunci necunoscute.

[2] Titularul cererii. Poate formula această contestaţie debitorul, creditorul, precum şi orice altă parte interesată, ca, de exemplu, un codebitor sau fidejusor, în condiţiile art. 85 din lege.

Contestaţia se va judeca în contradictoriu cu celelalte părţi ale procedurii, împreună cu toate contestaţiile.

[3] Obiectul contestaţiei. Pe această cale se poate solicita, spre exemplu, respingerea cererii unui creditor de înscriere a creanţei sale sau reducerea sumei pretinse de acesta ori înregistrarea unei creanţe mai mari a contestatarului decât cea trecută în tabel etc.

[4] Motivele de fapt. Se va justifica în ce calitate s-a formulat contestaţia şi se va arăta ce anume se contestă: legitimitatea unei creanţe, valoarea acesteia, prioritatea sau felul creanţei (garantată sau negarantată), modalităţile de care este afectată etc.

Se va indica, în cazurile prevăzute de art. 83 din lege, modul de calcul cu privire la transformarea creanţelor care nu au fost calculate în valoare monetară sau a căror valoare este supusă modificării ori cu privire la valoare în lei a creanţelor exprimate în valută.

[5] Temeiul de drept îl reprezintă dispoziţiile art. 87 din Legea nr. 64/1995 privind procedura reorganizării judiciare şi a falimentului, republicată.

[6] Probe. Sunt aplicabile regulile prevăzute de art. 46 C. com., respectiv dovezi justificative ale creanţei şi ale actelor de constituire de garanţii, constând în: titlu executoriu, hotărâre judecătorească sau efect de comerţ sau, după caz, contract încheiat de părţi, contract de ipotecă, gaj, precum şi orice alt înscris doveditor.

[7] Timbrajul. Taxa judiciară de timbru este de 366.000 lei (la nivelul anului 2005), potrivit art. 6 lit. c) din Legea nr. 146/1997, cu modificările şi completările ulterioare, iar timbrul judiciar este de 3.000 lei, conform art. 3 alin. (1) din O.G. nr. 32/1995, cu modificările şi completările ulterioare.

[8] Instanţa competentă:

a) teritorial – competenţa aparţine instanţei în a cărei rază teritorială se află sediul debitorului, potrivit art. 6 din Legea nr. 64/1995, republicată;

b) material – este competent tribunalul, prin judecătorul-sindic, conform art. 6 din aceeaşi lege.

Lasă un comentariu