Model de contract de know-how

Model de contract de know-how

CONTRACT DE KNOW – HOW
Nr._din_

I. PĂRŢILE CONTRACTANTE

1. S.C._, cu sediul în_, tel./fax_, înregistrată la registrul comerţului cu nr. , Cod fiscal nr._, cont nr. , deschis la_, reprezentată prin_, în calitate de_, denumită furnizor şi

2. S.C._, cu sediul în_, tel./fax_, înregistrată la

trul Comerţului cu nr. , cod fiscal nr._, cont nr._, deschis la_, reprezentată prin_ în calitate de_, denumită beneficiar.

II. Obiectul contractului

Furnizorul transferă beneficiarului cunoştinţele referitoare la (tehnologie sau procedeu) contra unui preţ de_ lei.

III. Termenul contractului

Prezentul contract se încheie pe o perioadă de ani şi intră în vigoare data semnării lui.

IV. Obligaţiile furnizorului

– să asigure accesul beneficiarului la vizionarea procesului de fabricatie.

– să permită beneficiarului să fotografieze fazele procedeului ce face obiectul prezentului contract;

– să ofere beneficiarului posibilitatea de a se documenta în uzina furnizorului de know how;

– să ofere beneficiarului informaţii tehnice, documentări tehnologice referitoare la tehnologia sau procedeul ce face obiectului prezentului contract;

– să desemneze reprezentanţi care să şcolarizeze personalul beneficiarului în vederea aplicării în practică a cunoştinţelor transmise;

V. Obligaţiile beneficiarului

– să asigure reprezentanţilor furnizorului condiţiile materiale pentru desfăşurarea activităţii lor;

– să nu încheie contracte similare cu societăţi comerciale cu acelaşi obiect de activitate cu furnizorul;

– să plătească furnizorului preţul stabilit în contract pentru serviciile sale.

VI. Preţul

Preţul pe care beneficiarul se obligă să-l plătească furnizorului este de_lei.

VII. Clauza de confidenţialitate

Furnizorul se obligă prin prezentul contract să păstreze secretul cunoştinţelor transmise beneficiarului pe toată perioada desfăşurării prezentului contract şi pentru un termen de 3 ani de la încheierea raporturilor contractuale cu beneficiarul.

VIII. Litigii

Litigiile de orice fel dintre părţile contractante vor fi soluţionate de instanţele judecătoreşti şi de drept comun.

IX. Forţa majoră

Orice împrejurare independentă de voinţa părţilor contractante, intervenită după data semnării contractului şi care împiedică executarea acestuia este considerată ca forţă majoră şi exonerează de răspundere partea care o invocă. Sunt consirate ca forţă majoră, în sensul acestei clauze, împrejurări ca: război, revoluţie, calamităţi etc.

Partea care invocă forţa majoră trebuie să anunţe cealaltă parte în termen de_ zile de la data apariţiei respectivului caz de forţă majoră.

După încetarea cazului de forţă majoră, partea care l-a invocat, îşi va relua 1

ligaţiile contractuale în termen de 3 zile şi va anunţa cealaltă parte.

Dacă nu procedează la anunţarea, în termenele prevăzute mai sus, a începerii I încetării cazului de forţă majoră, partea care îl invoca va suporta toate daunele provocate celeilalte părţi prin neanunţarea în termen.

X. Licenţa

Dacă tehnologia sau procedeul la care se referă cunoştinţele transmise face I obiectul unei licenţe sau brevet de invenţie, părţile pot stabili printr-un alt contract t cesiunea de licenţă sau brevet.

XI. Rezilierea contractului

Se poate cere de către oricare dintre părţile contractante, în cazul neîndepli-I nirii culpabile a obligaţiilor de către cealaltă parte, cu o notificare prealabilă în termen de 15 zile.

XII. Dispoziţii finale

Modificarea ulterioară a clauzelor stipulate în prezentul contract este admisă I numai cu acordul ambelor părţi şi se va realiza prin act adiţional.

Prezentul contract a fost încheiat azi_, în două exemplare câte unul

pentru fiecare parte.

Furnizor_

Beneficiar_

Explicații teoretice

Noţiunea de Know-how. Acest termen provine din expresia „the know hw to do” tradus „a şti cum sau în ce fel să facă”.

Spre deosebire de contractul de licenţă prin care se transmite folosinţa unui brevet, de data aceasta se transmite numai un ansamblu de cunoştinţe, nebrevetate, procedeu tehnic, împreună cu toate datele necesare punerii sale în aplicare, asigurându-se astfel şi asistenţa tehnică necesară punerii în aplicare a respectivului procedeu.

Este vorba de transmiterea unor cunoştinţe sau procedee tehnice, care deşi nu sunt brevetate prezintă o oarecare necesitate.

De fapt, know-how-ul are ca principală caracteristică noutatea şi secretul, iar transmiterea lui de la titular la beneficiar se face prin predarea documentaţiei (dosarul, planuri etc.), trimiterea de specialişti, primirea de la beneficiar a personalului în vederea calificării, cât şi furnizarea de materiale necesare aplicării tehnicii sau procedeului transmis.

Lasă un comentariu