Model de contract de agenție comercială

Model de contract de agenție comercială

CONTRACT DE AGENŢIE COMERCIALĂ
Nr._din_

Între:

1. S.C._, cu sediul în_, înregistrată în registrul comerţului sub nr. , reprezentată prin , în calitate de , denumită în cele ce urmează „Principal”, şi

2. S.C._, cu sediul în_, înregistrată în registrul comerţului sub nr._, reprezentată prin , în calitate de , denumită în cele ce urmează „Agent”, unde:

Principalul este o societate comercială care desfăşoară afaceri şi şi-a stabilit o bună reputaţie în domeniul_, dorind să-şi extindă afacerile în Terito-

riu, iar Agentul doreşte să sprijine pe Principal în vederea promovării produselor Principalului în Teritoriu; au fost convenite cele ce urmează:

I. Obiectul contractului

Prezentul contract are drept obiect_(se trec următoarele variante de activităţi de agenţie comercială, alternativ sau cumulativ:

1. încheierea de contracte de vânzare-cumpărare privind Produsele Principalului cu persoane fizice sau juridice care îşi desfăşoară activitatea în teritoriul determinat;

2. negocierea de contracte prevăzute la pct. 1 privind produsele înscrise în Anexa nr. 1 a prezentului contract, denumite în continuare Produse. Anexa poate fi modificată periodic (fie prin acordul ambelor părţi, fie unilateral de către Principal dar numai după consultarea prealabilă a Agentului) în scopul adaptării ei la cerinţele pieţei).

II. Teritoriu

Prezentul contract va fi executat în cadrul Teritoriului delimitat de_(se trec limitele geografice ale Teritoriului).

Agentul este obligat să nu negocieze şi/sau să încheie contracte legate de obiectul contractului care în mod evident vor fi executate în afara Teritoriului sau îşi vor produce efectele în afara Teritoriului (ex., produsul este livrat prin intermediul Agentului unui cumpărător despre care ştie că îşi desfăşoară afacerile în afara Teritoriului ).

III. Obligaţii ale agentului

Agentul este obligat să acţioneze în îndeplinirea îndatoririlor sale, impuse de contract şi de lege, cu bună credinţă şi cu grijă manifestată în general în contractele de acest tip.

Agentul nu garantează principalului că terţa persoană contractată este solvabilă. Dar dacă agentul ştia, la data încheierii contractului de vânzare-cumpărare, că acea persoană este insolvabilă, el va fi ţinut răspunzător faţă de principal. Agentul, fără acordul său expres exprimat în scris, nu poate fi obligat să participe la executarea contractului încheiat prin intermediul său (de exemplu să depoziteze Produsele Principalului, să primească plăţi în numele acestuia ).

Agentul va informa terţele persoane cu care negociază/încheie contracte asupra calităţii sale de agent (formulare care nu se foloseşte în cazul agentului comercial ).

IV. Instrucţiuni adresate agentului :

Agentul trebuie să respecte instrucţiunile Principalului, în special cele privind strategia de marketing, dacă aceste instrucţiuni sunt rezonabile, adică nu cauzează un prejudiciu Agentului şi/sau Principalului şi pot fi executate fără eforturi deosebite de către Agent.

în cazurile în care o decizie trebuie luată fără întârziere de către Agent şi nu este posibilă consultarea în timp util a Principalului, contractele încheiate de Agent cu terţe persoane pot include condiţii suplimentare sau deosebite faţă de cele cuvenite iniţial între Agent şi Principal, dacă aceste noi condiţii sunt în acord cu interesele Principalului, aşa cum rezultă ele din contract şi din instrucţiunile anterioare ale Principalului.

V. Comenzi şi cereri de ofertă

Agentul va informa pe Principal despre conţinutul comenzilor şi/sau cererilor de ofertă primite de Agent şi adresate Principalului sau Agentului în această calitate. Informarea va fi însoţită de copii după comenzile/cererile de ofertă şi, la cererea Principalului, de acte şi informaţii care să ateste bonitatea terţei persoane, poziţia sa pe piaţă, etc.

Dacă o comandă/cerere de ofertă ajunge direct la Principal iar acesta negociază şi încheie contractul direct cu terţa persoană, Agentul este îndreptăţit la comisionul pe care l-ar fi primit în baza art. 10, dacă cererea/comanda de ofertă este rezultatul eforturilor depuse de el anterior. în orice caz, Agentul este îndreptăţit la un comision de % din valoarea contractului astfel încheiat.

VI. Informarea principalului

Agentul va informa pe principal cât mai curând posibil cu privire la orice fapte care ajung la cunoştinţa Agentului în derularea activităţii sale şi care pot prezenta relevanţă pentru Principal în executarea obligaţiilor deja contractate, în încheierea de noi contracte sau în stabilirea strategiei de producţie şi/sau marketing (se recomandă includerea într-o anexă la contract a unui formular de raport adresat de Agent Principalului)

VIL Secretele comerciale şi know-how

Agentul este obligat să protejeze toate secretele de comerţ şi know-how-ul referitoare la Produsele Principalului (inclusiv cele legate de marketing-ul acestora) şi de care are cunoştinţă în timpul derulării prezentului contract, mai puţin cele care

au intrat în domeniul public. Această obligaţie va înceta după expirarea a_ ani de la data încetării prezentului contract.

VIII. Contabilitate

Agentul este obligat să aibă o evidenţă separată privind actele şi faptele sale în derularea prezentului contract. De asemenea, fondurile primite de la Principal în vederea sprijinirii activităţii Agentului trebuie înregistrate într-un cont bancar special.

IX. Obligaţiile principalului

A. Principalul trebuie să pună la dispoziţia Agentului toate datele tehnice şi comerciale necesare acestuia din urmă pentru a-şi îndeplini obligaţiile. In particular, Principalul trebuie să notifice Agentului orice scădere semnificativă, iniţiată de

Principal, a volumului desfacerii de Produse, cu minimum zile înainte de data

la care scăderea va avea loc.

B. Principalul este obligat să pregătească un număr de angajaţi ai Agentului în desfacerea Produsului. Pregătirea va avea loc la sediul Agentului, pe cheltuiala acestuia, exceptând costurile privind transportul, cazarea şi salarizarea instructorilor Principalului.

C. Principalul va pune la dispoziţia Agentului un număr de copii ale

manualului de utilizare, manualul de service (se’pot trece şi alte documente care cuprind informaţii privind buna folosire şi întreţinere a produsului).

D. Principalul este obligat să îndeplinească întocmai obligaţiile contractate în contul şi/sau în numele său de Agent dacă:

– au fost aprobate de către Principal înainte sau după momentul semnării documentului în care sunt inserate, sau

– sunt în acord cu instrucţiunile Principalului, sau

– asigură un profit rezonabil Principalului (termenul „rezonabil” deşi larg utilizat în contractele de acest tip, nu este recomandabil în condiţiile actuale ale pieţei româneşti. Drept urmare, părţile pot prevedea marja minimă de profit acceptabilă pentru Principal) ţinând cont de condiţiile în care contractul care le include a fost încheiat, sau

– evită sau minimalizează o pierdere care a avut loc dacă respectivul contract nu ar fi fost încheiat.

X. Comisionul

Principalul este obligat să plătească Agentului un comision care reprezintă % din valoarea fiecărui contract încheiat în contul şi/sau în numele Principalului.

In cazul în care contractul prevăzut la punctul anterior a fost încheiat dar nu s-a trecut la executarea lui din cauze care nu sunt imputabile Principalului, Agentul este îndreptăţit la un comision de_% din valoarea contractului respectiv.

Dacă Agentul numai pune în contact pe principal cu terţa persoană, el este îndreptăţit la un comision de_% din valoarea contractului ulterior încheiat.

XI. Plata comisionului

Plata comisionului devine exigibilă de îndată ce una din următoarele împrejurări a avut loc:

– Principalul a executat contractul încheiat prin intermediul Agentului, sau

– Principalul trebuia, în baza contractului încheiat cu terţa persoană, să-şi fi executat obligaţiile contractuale, sau

– Terţa persoană a executat contractul încheiat prin intermediul Agentului.

Plata comisionului va fi făcută nu mai târziu de_zile de la data la care obligaţia de plată a devenit exigibilă.

Dacă, în cazul art. 10 alin. 2, plata comisionului a fost deja făcută, Agentul este obligat să restituie Principalului comisionul primit nu mai târziu de_zile de la data la care i-a fost notificată neexecutarea. înţelesul acestui articol, plata va fi făcută (se trece modalitatea şi locul plăţii).

XII. Informarea agentului privind comisionul datorat

Principalul va furniza Agentului o declaraţie privind comisionul datorat, nu mai târziu de data la care comisionul este efectiv plătit agentului. Această declaraţie va cuprinde elementele avute în vedere la calcularea comisionului.

Principalul va fi obligat să pună la dispoziţia Agentului, la cererea acestuia, extrase din registrele comerciale ale Principalului în scopul verificării corectitudinii calculării comisionului (de la caz .la caz, se poate prevedea pentru Agent dreptul de inspecţie a registrelor Principalului).

XIII. Durata contractului

Prezentul contract va fi încheiat pe o durată de_(nu se recomandă în-

cheierea contractului pe o durată nedeterminată, datorită complicaţiilor care apar

în momentul încetării efectelor sale, prin voinţa uneia din părţi). Cu minimum_

luni înainte de expirarea acestei date, părţile pot negocia prelungirea prezentului contract. Dacă la expirarea acestei date, ambele părţi nu au căzut în mod expres de acord cu privire la prorogarea contractului, acesta încetează de plin drept.

(VARIANTA: Dacă după expirarea perioadei prevăzută la punctul anterior, ambele părţi continuă să-şi îndeplinească obligaţiile asumate prin prezentul contract, acesta se consideră prorogat în mod tacit pe o perioadă nedeterminată.

In cazul prorogării tacite pe o perioadă nedeterminată, fiecare din părţi va avea dreptul să înceteze executarea obligaţiilor contractuale notificând în acest sens celeilalte părţi. Această notificare va fi făcută cu minimum 1 lună înainte de data încetării efective, în primul an al acestui contract, cu minimum 2 luni în al doilea an şi cu minimum 3 luni în al treilea an şi anii subsecvenţi.

Prevederile de la ipoteza notificării încetării în cazul prorogării tacite se aplică şi în cazurile de încetare a contractului încheiat pe o durată nedeterminată >).

XIV. Restricţii de concurenţă

Agentul se obligă să nu încheie contracte de agenţie comercială cu alţi principali care îşi desfăşoară activitatea în Teritoriu, prin care să-şi asume obligaţii de natura celor de la art. 1 şi purtând asupra unor produse identice sau similare Produsului (se impune redactarea unei anexe cuprinzând produsele similare ). Această

restricţie se aplică atât pe durata prezentului contract, cât şi timp de_ani de

la data încetării lui (se impune prelungirea restricţiei după încetarea contractului deoarece Agentul a luat cunoştinţă de anumite secrete comerciale ale Principalului pe durata executării Contractului).

Principalul se obligă să nu vândă, direct sau prin intermediul altor agenţi (dar dacă asemenea acte de vânzare/intermediere au loc fără încuviinţarea Principalului, acesta din urmă nu va fi răspunzător ), Produsul în Teritoriu, cu excepţia cazurilor prevăzute de art. 5.

XV. Forţa majoră

Nici una dintre părţile contractante nu răspunde pentru neexecutarea la termen şi/sau în mod corespunzător, total sau parţial, dacă neexecutarea a fost cauzată de un eveniment imprevizibil la data încheierii contractului, cum ar fi: războiul, calamităţi naturale, grevele, restricţii legale şi orice alt eveniment care este în afara controlului părţii care îl invocă.

XVI. Încetarea contractului

Prezentul contract încetează de plin drept, fără a fi necesară intervenţia unei instanţe judecătoreşti, în cazul în care oricare dintre părţi:

– nu îşi execută obligaţia considerată esenţială pentru acest contract;

– este declarată în stare de incapacitate de plată;

– a decedat;

– a fost pusă sub interdicţie;

– cesionează drepturile şi obligaţiile sale fără acordul celeilalte părţi;

– îşi încalcă din nou obligaţiile sale după ce a fost avertizată de cealaltă parte că o nouă încălcare a obligaţiilor sale duce la rezoluţiunea/rezilierea contractului;

– în maxim_zile de la dat când a fost notificată că şi-a încălcat obligaţiile asumate, nu execută sau execută necorespunzător respectiva obligaţie;

Partea care invocă încetarea contractului va notifica celeilalte părţi cauza de încetare în minimum_zile înainte de data la care încetarea urmează să-şi pro-

ducă efectele.

Rezilierea nu va avea efect asupra obligaţiilor deja scadente între părţi.

Prevederile acestui articol nu înlătură răspunderea părţii care în mod culpabil a cauzat încetarea contractului.

XVII. Compensarea agentului

In cazul în care prezentul contract încetează din vina Agentului, acesta este îndreptăţit la o compensaţie din partea Principalului pentru pagubele suferite ca urmare a încetării contractului, dacă prin asemenea încetare:

– Agentul a fost lipsit de comisionul pe care l-ar fi obţinut în condiţiile continuării prezentului contract, ţinând cont de beneficiile pe care Principalul le are şi după terminarea contractului datorită creşterii volumului de afaceri şi/sau clientelei aduse de agent, şi/sau

– Agentul nu a avut posibilitatea să-şi amortizeze cheltuielile create prin executarea prezentului contract.

Agentul nu este îndreptăţit la compensaţia prevăzută la punctul anterior dacă înainte de încetare a cesionat contractul unei terţe persoane.

XVIII. Divizarea contractului

în cazul în care o clauză sau o parte din prezentul contract va fi declarată nulă, clauzele rămase valabile vor continua să-şi producă efectele, cu excepţia cazurilor în care clauza/partea anulată va conţine o obligaţie esenţială.

Sunt considerate esenţiale următoarele obligaţii_(se indică obligaţiile

respective).

XIX. Cesiunea contractului

Părţile contractante nu vor cesiona drepturile şi obligaţiile ce le revin în baza acestui contract unei terţe persoane, fără acordul scris al celeilalte părţi.

Acordul va fi comunicat cedentului în termen de maximum_zile de la

data când i s-a cerut consimţământul.

In cazul că cedentul nu răspunde în termenul stabilit, se consideră că cedatul nu consimte la cedarea contractului.

XX. Returnarea materialelor

(a se vedea art. 21 de la contractul de distribuţie exclusivă)

XXI. NOTIFICĂRI (se foloseşte clauza tip)

XXII. Prevederi finale (se foloseşte clauza tip)

Semnăturile_

Explicații teoretice

Acest contract nu-1 găsim reglementat în legislaţia noastră, dar se practică, fiind adaptabil la cerinţele vieţii comerciale actuale din ţara noastră.

Contractul de agenţie comercială prezintă multe similitudini cu contractul de comision.

În cadrul contractului de agenţie comercială, una dintre părţi – agentul – se obligă să negocieze sau să încheie contracte de vânzare-cumpărare în contul şi/sau în numele principalului, în schimbul plăţii de către principal a unei sume de bani numită tot comision.

Contractele de vânzare-cumpărare încheiate de agent se încheie în contul principalului, care suportă toate riscurile ce decurg din respectivele contracte.
Dacă agentul încheie contractul în numele său, nu al principalului, răspunde personal de toate consecinţele.

Agentul comercial nu este salariatul principalului. El este un comerciant independent juridic faţă de principal.

Agentul poate intermedia vânzarea unor produse de alt tip decât cele prevăzute în contract, aparţinând unui alt principal.

Sediul materiei îl găsim în dispoziţiile art. 1532-1559 C. civ. şi art. 374-391 şi 405-412 C. com., cât şi în Directiva nr. 86/1953 emisă de Consiliul C.E.E., prin care au fost uniformizate procedurile din legislaţiile ţărilor comunitare privind contractul de agenţie comercială.

Lasă un comentariu