Achitarea amenzii (plata amenzii)

Achitarea amenzii (plata amenzii)

achitarea amenzii (plata amenzii) -executarea pedepsei amenzii. Dovada achitării se face cu recipisa de plată a amenzii pe care cel condamnat este obligat să o depună la instanţa de executare. ~ integrală – când condamnatul a achitat întreaga sumă ce constituie amenda. ~ eşalonată – când condamnatul, cu aprobarea instanţei de executare, achită amenda în rate lunare (într-o perioadă de maximum 2 ani). Dacă un condamnat se sustrage cu rea credinţă de la executarea amenzii, instanţa poate înlocui această pedeapsă cu pedeapsa închisorii, în limitele prevăzute de lege pentru acea infracţiune.

achitarea amenzii (plata amenzii), operaţie prin care persoana condamnată la amendă execută dispoziţia cuprinsă in hotărîrea de condamnare. Dovada achitării se face cu recipisa de plată a amenzii, pe care cel condamnat este obligat să o depună la instanţa de executare, în termen de 3 luni de la răminerea definitivă a hotăririi. A.a. este integrală, cînd condamnatul a achitat întreaga sumă ce constituie amenda. A.a. este eşalonată, cind condamnatul, cu apro-
barea instanţei de executare, achită amenda In rate lunare (intr-o perioadă de maximum 2 ani). Dacă un condamnat se sustrage cu rea-cre-dinţă de la a.a., instanţa poate înlocui această pedeapsă cu pedeapsa Închisorii, în limitele prevăzute de lege, pentru acea infracţiune (art. 631, C.p.).

Lasă un comentariu