Înscris sub semnătură privată

Înscris sub semnătură privată

înscris sub semnătură privată, înscris întocmit şi semnat de părţi, fără intervenţia vreunui organ de stat. Pentru valabilitatea obligaţiei ce se constată prin î.s.p. se cere o singură condiţie, şi anume semnătura părţii care se obligă. Legea asimilează î.s.p. recunoscut de cel căruia i se opune înscrisului autentic, în raporturile dintre cei care l-au subscris şi cei care le reprezintă drepturile (adică avânzii-cauză), aceasta pentru că şi într-un caz, şi în celălalt, conţinutul înscrisului nu este contestat (la cel autentic, graţie autenticităţii care îl garantează, iar la cel sub semnătură privată, datorită faptului că este recunoscut de părţi). Cel căruia i se opune un î.s.p. poate să-i conteste conţinutul sau semnătura; tot astfel, moştenitorii şi ceilalţi succesori în drepturi ai părţii au dreptul să declare pur şi simplu că nu cunosc scrierea sau semnătura autorului lor, situaţie în care se procedează, după caz, la verificarea de scripte sau la procedura falsului. în privinţa î.s.p. nu operează o prezumţie de validitate de felul celei instituite cu privire la înscrisul autentic. î.s.p. nu sunt supuse unor condiţii speciale de formă şi conţinut, putând fi făcute în orice formă; esenţial pentru validitatea lor este ca ele să fie semnate de cel sau cei care se obligă. înscrisul în formă electronică, căruia i s-a încorporat, ataşat sau i s-a asociat logic o semnătură electronică extinsă, bazată pe un certificat calificat nesuspendat sau nerevocat la momentul respectiv şi generată cu ajutorul unui dispozitiv securizat de creare a semnăturii electronice, este asimilat, în ceea ce priveşte condiţiile şi efectele sale, cu înscrisul sub semnătură privată [v. şi dată certă; bun şi aprobat; formalitatea multiplului exemplar; înscris sub semnătură electronică].

ÎNSCRIS SUB SEMNĂTURĂ PRIVATĂ, înscris întocmit şi semnat de părţi fară intervenţia funcţionarului public. La aceste înscrisuri legea prevede pentru validarea lor doar semnătura părţilor, în anumite situaţii, legea cere condiţii speciale (ex. testamentul olograf trebuie scris în întregime, datat şi semnat de mâna testatorului şi este necesară prezenţa unor martori care să semneze înscrisul sau să fie îndeplinită formalitatea multiplului exemplar în cazul unor contracte sinalagmatice etc.). Neîndeplinirea condiţiilor cerute de lege poate avea ca efect pierderea forţei lor probante.

înscris sub semnătură privată – orice înscris care se referă la raporturi juridice private, care poartă semnătura unei persoane şi este producător de consecinţe juridice, v. şi falsul în înscrisuri sub semnătură privată.

Lasă un comentariu