Înscris în formă electronică

Înscris în formă electronică

înscris în formă electronică, sintagmă ce desemnează, conform Legii nr. 455/2001 privind semnătura electronică, o colecţie de date în formă electronică între care există relaţii logice şi funcţionale şi care redau litere, cifre sau orice alte caractere cu semnificaţie inteligibilă, destinate a fi citite prin intermediul unui program informatic sau al altui procedeu similar. Legea asimilează, în privinţa condiţiilor şi efectelor, cu înscrisul sub semnătură privată acel î.f.e., căruia i s-a încorporat, ataşat ori i s-a asociat logic o semnătură electronică extinsă, în măsura în care această semnătură îndeplineşte două condiţii: a) este bazată pe un certificat calificat nesuspendat sau nerevocat la momentul respectiv; b) este generată cu ajutorul unui dispozitiv securizat de creare a semnăturii electronice. Dacă pentru actul juridic constatat prin t.f.e. este necesară, potrivit legii, forma scrisă ad probationem sau ad validitatem, î.f.e. este considerat a îndeplini această cerinţă de formă în măsura în care poate fi asimilat înscrisului sub semnătură privată. Sub aspectul forţei probante a î.f.e., art. 6 din Legea nr. 455/2001 conţine o dispoziţie asemănătoare celei înscrise în art. 1176 C. civ., prevăzând că î.f.e., ce i s-a încorporat, ataşat ori

i s-a asociat logic o semnătură electronică, dacă este recunoscut de către cel căruia i se opune, are, între cei care l-au subscris şi între cei care le reprezintă drepturile, acelaşi efect ca şi înscrisul autentic. Pentru ipoteza în care una dintre părţi nu recunoaşte înscrisul sau semnătura, legea obligă instanţa să dispună efectuarea unei expertize tehnice de specialitate.

înscris în formă electronică, o colecţie de date în formă electronică între care există relaţii logice şi funcţionale şi care redau litere, cifre sau orice alte caractere cu semnificaţie inteligibilă, destinate a fi citite prin intermediul unui program informatic sau al altui procedeu similar (art. 4 din Legea nr. 455/2001).

Regimul juridic este conturat prin dispoziţiile art. 5-7 din Legea nr. 455/2001. Astfel, î. în f.e. căruia i s-a încorporat, ataşat sau i s-a asociat logic o semnătură electronică extinsă, bazată pe un certificat calificat nesuspendat sau nerevocat la momentul respectiv şi generată cu ajutorul unui dispozitiv securizat de creare a semnăturii electronice, este asimilat, în ceea ce priveşte condiţiile şi efectele sale, cu înscrisul sub semnătură privată. î. în f.e., căruia i s-a încorporat, ataşat sau i s-a asociat logic o semnătură electronică, recunoscut de către cel căruia i se opune, are acelaşi efect ca actul autentic între cei care l-au subscris şi între cei care le reprezintă drepturile. în cazurile în care, potrivit legii, forma scrisă este cerută ca o condiţie de probă sau de validitate a unui act juridic, un î. în f.e. îndeplineşte această cerinţă dacă i s-a încorporat, ataşat sau i s-a asociat logic o semnătură electronică extinsă, bazată pe un certificat calificat şi generată prin intermediul unui dispozitiv securizat de creare a semnăturii. V. dispozitiv securizat de creare a semnăturii; certificat calificat, semnătură electronică extinsă.

înscris electronic – înscris încheiat prin mijloace electronice, la distanţă. Acesta, spre deosebire de cele clasice, poate purta sau nu o semnătură electronică, iar originalul şi copia nu sunt distinctibile. înscrisul are valoare de înscris sub semnătură privată, în conformitate cu Legea nr. 455/2001, cu excepţia situaţiei în care el încorporează, i se ataşează sau asociază logic o semnătură electronică şi este recunoscut de către cel căruia i se opune, situaţie în care produce consecinţe juridice identice cu cele ale înscrisurilor autentice.

Lasă un comentariu