Intermediari în serviciile de investiţii financiare

Intermediari în serviciile de investiţii financiare

intermediari în serviciile de investiţii financiare, societăţi de servicii de investiţii financiare autorizate de C.N.V.M., instituţii de credit autorizate de B.N.R., precum şi entităţi de natura acestora autorizate în state membre sau nemembre să presteze servicii de investiţii financiare (art. 2 din Legea nr. 297/2004).

Intermediarii care prestează servicii de investiţii financiare în România se înscriu în registrul ţinut de C.N.V.M., după cum urmează:

i) societăţile de servicii de investiţii financiare şi intermediarii din statele nemembre, în baza autorizaţiei acordate de C.N.V.M.;

ii) instituţiile de credit, autorizate de B.N.R.;

iii) echivalentul instituţiilor de credit şi al societăţilor de servicii de investiţii financiare, autorizate de către autorităţile competente din statele membre. în toate actele oficiale, intermediarul trebuie să precizeze, pe lângă datele sale de identificare, numărul şi data înscrierii în Registrul C.N.V.M. Nici o persoană fizică sau juridică nu poate presta servicii de investiţii financiare fără a fi înscrisă în Registrul C.N.V.M.

Intermediarii din state membre. Intermediarii autorizaţi şi supravegheaţi de autoritatea competentă dintr-un stat membru pot presta în România, în limita autorizaţiei acordate de statul membru de origine, servicii de investiţii financiare, în mod direct sau printr-o sucursală, în baza principiului liberei circulaţii a serviciilor, fără a fi necesară obţinerea unei autorizaţii din partea C.N.V.M. Aceşti intermediari vor avea sediul central în statul membru care le-a acordat autorizaţia şi în care îşi desfăşoară activitatea şi îşi pot promova serviciile prin toate mijloacele de comunicare disponibile în România, cu respectarea regulilor de publicitate stabilite de C.N.V.M. Intermediarii autorizaţi în statele membre pot avea acces pe o piaţă reglementată din România să presteze servicii de investiţii financiare, precum şi în sistemele de compensare-decontare aferente acestor pieţe, fie:

i) direct, în baza liberei circulaţii a serviciilor sau prin înfiinţarea de sucursale;

ii) indirect, prin înfiinţarea de filiale ori achiziţionarea unei S.S.I.F. care este deja membră sau are acces pe o piaţă reglementată sau într-un sistem de compensare-decontare. Accesul pe o piaţă reglementată sau într-un sistem de compensare-decontare al intermediarilor este condiţionat de respectarea reglementărilor emise de operatorul de piaţă şi de sistemele de compensare-decontare, aprobate de C.N.V.M., a regulilor de conduită şi a standardelor profesionale impuse persoanelor care desfăşoară activităţi în numele acestor intermediari (art. 41-42 din Legea nr. 279/2004).

Intermediarii din state nemembre. înfiinţarea de sucursale pe teritoriul României de către intermediarii din statele nemembre este supusă autorizării C.N.V.M. Condiţiile de autorizare sunt: i) satisfacerea de către sucursală a următoarelor cerinţe: societatea este constituită sub forma juridică a unei societăţi comerciale pe acţiuni; sediul social şi sediul central, după caz, reprezentând locul unde se află centrul principal de conducere şi de administrare a activităţii, sunt situate în România; obiectul de activitate este exclusiv prestarea de servicii de investiţii financiare; calificarea, experienţa profesională şi integritatea administratorilor, conducătorilor, auditorilor şi persoanelor din cadrul compartimentului de control intern corespund prevederilor reglementărilor C.N.V.M.; dovada existenţei capitalului iniţial minim, subscris şi integral vărsat în numerar, în funcţie de serviciile de investiţii financiare ce vor fi prestate; prezentarea planului de afaceri, descrierea structurii organizatorice şi a regulilor de ordine internă; prezentarea contractului încheiat cu un auditor financiar, membru al Camerei Auditorilor Financiari din România (C.A.F.R.)
şi care îndeplineşte criteriile comune stabilite de C.N.V.M. şi Camera Auditorilor Financiari din România; prezentarea structurii acţionariatului, a identităţii şi integrităţii acţionarilor semnificativi;

ii) autorizaţia societăţii şi prevederile legale din ţara de origine, în legătură cu serviciile de investiţii financiare pe care societatea de servicii de investiţii financiare intenţionează să le presteze pe teritoriul României, prin intermediul sucursalei;

iii) existenţa în ţara de origine a unor prevederi legale de autorizare, supraveghere, precum şi structura organizatorică, similare cu cele din România;

iv) existenţa unui acord de cooperare între C.N.V.M. şi autoritatea competentă din ţara de origine;

v) îndeplinirea condiţiilor de reciprocitate în ţara de origine, în limitele permise de acordul internaţional (art. 43 din Legea nr. 279/2004). V. instituţie de credit, servicii de investiţii financiare.

Lasă un comentariu