Magistrat-asistent

Magistrat-asistent

magistrat-asistent, funcţionar superior cu atribuţii limitate în domeniul activităţii judiciare. M.-a. îşi desfăşoară activitatea la înalta Curte de Casaţie şi Justiţie; ei sunt numiţi şi promovaţi în funcţie de Consiliul Superior al Magistraturii; condiţiile de numire în funcţie sunt cele prevăzute de lege pentru judecători şi procurori; incompatibiiităţile, interdicţiile, drepturile şi obligaţiile, precum şi regimul disciplinar prevăzut de lege pentru judecători se aplică şi m.-a.; ei participă la şedinţele de judecată ale secţiilor. M.-a. care participă la şedinţele de judecată ale înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie redactează încheierile, participă cu vot consultativ la deliberări şi redactează hotărâri, conform repartizării făcute de preşedinte pentru toţi membrii completului de judecată. M.-a. funcţionează şi la Curtea Constituţională; ei sunt numiţi de către preşedintele instanţei constituţionale.

magistrat-asistent şef, magistrat care participă la dezbateri, având şi unele atribuţii de coordonare, are următoarele atribuţii:
a) participă la şedinţele de judecată ale secţiilor şi ale Completului de 9 judecători; b) repartizează m.-a. care participă la şedinţele de judecată; c) asigură ţinerea în bune condiţii a evidenţelor secţiilor şi realizarea la timp a tuturor lucrărilor. M.-a.ş. funcţionează şi la Curtea Constituţională; ei sunt angajaţi pe bază de concurs; organizarea concursului se dispune de către preşedintele instanţei constituţionale.

Lasă un comentariu