Piaţa imobiliară din România depinde în mare măsură de sistemul bancar. Dacă în urmă cu şapte ani, un apartament se putea cumpăra cu banii jos, valoarea medie fiind de zece mii de euro, acum este practic imposibil să cumperi o casă fără un credit bancar.

În disperare de cauză, dezvoltatorii încep să închirieze locuinţele nevândute, pe o perioadă de până la patru ani. Chiria este între 1.800 şi 4.000 de lei pe lună şi este fixă pe durata contractului. Liviu Ureche, agent imobiliar, susţine că nivelul de preţuri la apartamente a scăzut chiar cu 20-25%.

Radu Zilişteanu, analist imobiliar, este de părere că în condiţiile în care dobânzile generale de pe piaţă vor scădea, s-ar putea înregistra reduceri de piaţă mai mici de 20%. De asemenea, trebuie avut în vedere faptul că criza economică va avea în România un vârf în primăvara-vara anului 2009.

Specialiştii cred că băncile speculează în acest moment criza economică şi fac profituri uriaşe de pe urma clienţilor. În plus, în perioada următoare, pentru a depăşi criza economică, dezvoltatorii imobiliari vor veni cu tot felul de oferte care, însă, s-ar putea lovi de indiferenţa cumpărătorilor de a investi într-o piaţa nesigură.