Desi aspirantii penali la fotoliul de parlamentar au fost deja listati si prezentati ca atare opiniei publice inainte de alegerile din 30 noiembrie, mare parte dintre ei au trecut cu brio testul electoral
Nume sonore de politicieni acuzati ca au comis fapte penale la fel de sonore se vor afla din nou sau, dupa caz, pentru prima oara in Parlamentul României. Asta nu poate sa insemne decât ca alegatorul român este mai putin, sau deloc, interesat de calitatea morala a celor pe care i-a votat. Dincolo de parlamentarii penali celebri, au aparut si nume noi. Astfel, sunt sanse ca in viitorul parlament sa intre liberalul Virgil Pop, un candidat aflat acum in arest pentru 29 de zile, sau Marian Ghiveciu, un client al DNA care l-a surclasat la diferenta de scor pe ministrul liberal al justitiei, Catalin Predoiu.
Cum s-a ajuns ca alegatorii sa-l prefere ministrului justitiei pe un personaj dubios cercetat penal de DNA este o intrebare la care va trebui sa gasim cât mai repede un raspuns. O intrebare pe care si presedintele Basescu a ridicat-o.
Bucuresti: Dan Voiculescu – privatizarea ICA
Dan Voiculescu a candidat pentru functia de senator din partea PSD-PC in Colegiul 8 Bucuresti. A obtinut 21.711 voturi, cel mai mare scor in acest colegiu. Problemele cu justitia ale lui Dan Voiculescu reprezinta faptul ca este cercetat penal de DNA in dosarul in care este cercetata privatizarea Institutului de Cercetari Alimentare (ICA). Dan Voiculescu este acuzat de procurorii anticoruptie de savârsirea infractiunii de folosirea influentei si autoritatii, in scopul de a obtine pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite si spalare de bani in dosarul privind pachetul de actiuni detinut de Agentia Domeniilor Statului la SC Institutul de Cercetari Alimentare (ICA) SA Bucuresti. Pe lânga inceperea urmaririi penale in acest dosar, Dan Voiculescu mai este urmarit penal si in dosarul „Loteria II“, unde este acuzat de mita, spalare de bani si fals.
Alba: Emilian Cutean – afacerea «Club 22»
Vasile Emilian Cutean a candidat din partea Aliantei PSD-PC pentru functia de deputat in Colegiul 3, judetul Alba. A obtinut 4.856 voturi, obtinând locul al treilea in acest colegiu. Emilian Cutean a fost trimis in judecata pentru savârsirea infractiunilor de abuz in serviciu si evaziune fiscala. El a fost urmarit penal pentru initierea unei hotarâri de guvern prin care s-a aprobat acordarea a 300.000 de lei catre Asociatia Revolutionarilor “Club 22”, al carui presedinte era chiar Vasile Emilian Cutean.
Botosani: Constantin Contac – spalare de bani
Constantin Contac a candidat la functia de deputat din partea Aliantei PSD-PC in Colegiul uninominal 6, judetul Botosani. A obtinut 6.857 voturi, fiind clasat pe locul al doilea in acest colegiu. Constantin Contac a fost trimis in judecata de catre DNA pentru savârsirea infractiunilor de spalare de bani, fals in declaratii si obtinerea de foloase necuvenite in valoare de 19,3 milioane de lei. El a ocupat functia de presedinte al Consiliului Judetean Botosani, iar procurorii au inceput urmarirea penala impotriva sa pentru ca ar fi deturnat licitatii publice in favoarea firmelor la care este actionar. Acesta este, potrivit DNA, actionar majoritar al societatii Transporturi Auto, firma abonata la contractele Directiei Judetene de Drumuri si Poduri, directie care a fost condusa, pâna in anul 2005, de catre fiul sau, Liviu Contac.
Sursa: Gardianul