Oficiul Registrului Comerţului

Oficiul Registrului Comerţului

Oficiul Registrului Comerţului, instituţie organizată în subordinea O.N.R.C., în fiecare judeţ şi în municipiul Bucureşti, care funcţionează pe lângă fiecare tribunal şi care ţine registrul comerţului. Oficiile registrului comerţului comunică O.N.R.C. orice înmatriculare sau menţiune operată, în termen de cel mult 15 zile de la efectuare (art. 9 din Legea nr. 26/1990).

Pentru operaţiunile efectuate O.R.C. percepe taxe şi tarife stabilite prin hotărâre a Guvernului, la propunerea Ministerului Justiţiei şi a Ministerului Finanţelor Publice. Taxele şi tarifele percepute se achită la casieria O.R.C. sau prin virament în contul O.N.R.C., deschis la Trezoreria Statului. Taxele şi tarifele se pot actualiza anual, prin hotărâre a Guvernului, pe baza fundamentării prezentate de Ministerul Justiţiei şi ţinând cont de rezultatele anului anterior, cuprinse în situaţia financiară anuală (art. 11 din Legea nr. 26/1990).

Structura organizatorică şi modul de funcţionare ale O.R.C. de pe lângă tribunale, precum şi numărul maxim de posturi ale acestora se stabilesc prin regulament de organizare şi funcţionare aprobat prin ordin al ministrului justiţiei. Finanţarea cheltuielilor curente şi de capital aferente activităţii O.R.C. de pe lângă tribunale se realizează din taxele şi tarifele percepute. O.R.C. de pe lângă tribunale sunt conduse de directori numiţi de ministrul justiţiei, în condiţiile legii. Personalul necesar pentru funcţionarea O.R.C. de pe lângă tribunale se selecţionează prin concurs, potrivit legii. Numirea personalului se face de către directorul general al O.N.R.C. (art. 10 din Legea nr. 26/1990). registrul comerţului este alcătuit dintr-un registru pentru înregistrarea comercianţilor persoane fizice şi întreprinderi familiale, un registru pentru înregistrarea societăţilor cooperative şi un altul pentru înregistrarea celorlalţi comercianţi persoane juridice. Pentru fiecare an se deschide un registru. Aceste registre se ţin în sistem computerizat. Fiecare comerciant înregistrat va purta un număr de ordine, începând de la numărul 1 în fiecare an. O.R.C. va mai ţine şi dosare, pentru fiecare comerciant, cu actele depuse, înregistrările efectuate în registru vor fi evidenţiate şi în dosarul comerciantului. Modul de ţinere a registrelor, de efectuare a înregistrărilor şi de furnizare a informaţiilor la art. 4 se stabileşte prin norme aprobate prin ordin al ministrului justiţiei (art. 12 din Legea nr. 26/1990).

O.R.C. este obligat să elibereze, pe cheltuiala persoanei care a făcut cererea, copii certificate de pe înregistrările efectuate în registru şi de pe actele prezentate, precum şi informaţii despre datele înregistrate în registrul comerţului şi certificate constatatoare că un anumit act sau fapt este ori nu este înregistrat (art. 4 din Legea nr. 26/1990).

Comercianţii cer înmatricularea la O.R.C. din judeţul sau din municipiul Bucureşti, unde îşi au sediul (art. 3 din Legea nr. 26/1990). Instanţele judecătoreşti sunt obligate să trimită O.R.C., în termen de 15 zile de la data când au rămas irevocabile, copii legalizate de pe hotărârile irevocabile ce se referă la acte, fapte şi menţiuni a căror înregistrare în registrul comerţului o dispun, conform legii. în aceste încheieri şi hotărâri instanţele judecătoreşti vor dispune şi efectuarea înregistrărilor în registrul comerţului (art. 7 din Legea nr. 26/1990). Prin derogare de la prevederile Legii nr. 26/1990 privind registrul comerţului, ale Legii nr. 31/1990 privind societăţile comerciale, precum şi de la prevederile celorlalte acte normative incidente, competenţa de soluţionare a cererilor de înregistrare în registrul comerţului şi, după caz, a altor cereri aflate în competenţa de soluţionare a judecătorului delegat aparţine, până la reglementarea activităţii de înregistrare în registrul comerţului efectuată de registratori comerciali, directorului O.R.C. de pe lângă tribunal şi/sau persoanei ori persoanelor desemnate de către directorul general al O.N.R.C. (art. 1 din O.U.G. nr. 116/2009).

Cererea de înregistrare a sucursalelor se depune la O.R.C. de la sediul fiecărei sucursale. O.R.C. de la sediul sucursalei transmite O.R.C. de la sediul principal al comerciantului un extras de pe înregistrarea efectuată, pentru a fi menţionată în registrul comerţului respectiv (art. 23 din Legea nr. 26/1990). Cererea de înregistrare a sucursalelor formulată de comerciantul cu sediul principal al comerţului în străinătate se depune la O.R.C. de la sediul fiecărei sucursale (art. 24 din Legea nr. 26/1990).

Orice persoană fizică sau juridică prejudiciată ca efect al unei înmatriculări ori printr-o menţiune în registrul comerţului are dreptul să ceară radierea înregistrării păgubitoare, în tot sau numai cu privire la anumite elemente ale acesteia, în cazul în care prin hotărâri judecătoreşti irevocabile au fost desfiinţate în tot sau în parte sau modificate actele care au stat la baza înregistrării cu privire la care se solicită radierea, dacă prin hotărârea judecătorească nu a fost dispusă menţionarea în registrul comerţului. Cererea de radiere se depune şi se menţionează în registrul comerţului la care s-a făcut înmatricularea comerciantului. în termen de 3 zile de la data depunerii O.R.C. înaintează cererea tribunalului în a cărui rază teritorială se află sediul comerciantului, iar în cazul sucursalelor înfiinţate în alt judeţ, tribunalului din acel judeţ. Tribunalul se pronunţă asupra cererii cu citarea oficiului registrului comerţului şi a comerciantului. O.R.C. va efectua radierea şi va publica hotărârea judecătorească irevocabilă în Monitorul Oficial al României, Partea a IV-a, pe cheltuiala părţii care a introdus cererea. în acest scop, instanţa va comunica O.R.C. hotărârea judecătorească, în copie legalizată, cu menţiunea rămânerii irevocabile (art. 25 din Legea nr. 26/1990).
O.R.C. va refuza înscrierea unei ftnne care, neintroducând elemente deosebite în raport cu firme deja înregistrate, poate produce confuzie cu acestea. Se interzice înscrierea unei firme care conţine cuvintele: „ştiinţific”, „academie”, „academic”, „universitate”, „universitar”, „şcoală”, „şcolar” sau derivatele acestora. înscrierea unei firme care conţine cuvintele: „naţional”, „român”, „institut” sau derivatele acestora ori cuvinte sau sintagme caracteristice autorităţilor şi instituţiilor publice centrale se realizează numai cu acordul Secretariatului General al Guvernului, înscrierea unei firme care conţine cuvinte sau sintagme caracteristice autorităţilor şi instituţiilor publice locale se realizează numai cu acordul prefectului judeţului, respectiv al municipiului Bucureşti, în circumscripţia teritorială în care solicitantul şi-a stabilit sediul social. Autoritatea competentă va refuza eliberarea acordului dacă firma în cauză este de natură să creeze confuzie cu denumirea unei instituţii publice ori de interes public. Refuzul de eliberare a acordului conduce la respingerea cererii de înmatriculare a persoanei juridice. Verificarea disponibilităţii firmei şi a emblemei se face de către O.R.C. înainte de întocmirea actelor constitutive sau, după caz, de modificare a firmei sau a emblemei (art. 39 din Legea nr. 26/1990). V. registrul comerţului, comerciant, sediu, sucursală, radiere, firmă, emblemă, act constitutiv, întreprindere familială.

Lasă un comentariu