Cea mai potrivită variantă de guvern, în opinia analiştilor economici

Partidele politice se află în focurile negocierilor pentru formarea unui nou guvern. Analiştii economici susţin fie că o guvernare de dreapta ar fi cea mai potrivită pentru România în momentul de faţă, fie un Executiv care să aibă o componentă tehnocrată

Un guvern format din politicieni de carieră, dar şi din tehnicieni, este o soluţie pentru România având în vedere priorităţile ţării din această perioadă. „Chestiunile legate de angajamentele politice, de programele fiecărui partid, în momentul acesta sunt depăşite, ele pot fi reluate abia după ce vor fi semnalele clare că s-a ieşit din criză”, crede  George Vulcănescu, analist economic.

Guvernul se va alcătui în funcţie de două priorităţi principale, explică Vulcănescu. Este vorba de asigurarea unei stabilităţi interne a ţării, ceea ce înseamnă menţinerea locurilor de muncă şi a nivelului actual al puterii de cumpărare. De asemenea, mediul extern trebuie să primească semnale că în România situaţia este sub control. Executivul are obligaţia de a da semne clare agenţiilor de rating că există premisele îmbunătăţirii ratingurilor acordate României, spune Vulcănescu. „Ne aflăm în faţa unei politici de stânga gestionată cu mecanisme de dreapta. Ideea de a renunţa la cota unică ar fi o mare prostie. Dar ea trebuie coroborată cu o politică de subvenţionare, de susţinere a investiţiilor şi proiectelor din resurse bugetare, ceea ce se apropie mai mult de o politică de stânga”, consideră el.

O altă variantă preferată de analiştii economici este aceea a unui guvern de dreapta, format din PD-L şi PNL. „Sprijinul statului, stimularea fiscală, cumpărarea de acţiuni la bănci, cum au făcut americanii, sunt într-un fel marca dreptei pentru că dreapta este lucidă şi ştie că nu pomenile rezolvă lucrurile”, explică Bogdan Baltazar, consultant financiar.

 

 

http://www.realitatea.net/cea-mai-potrivita-varianta-de-guvern–in-opinia-analistilor-economici_406006.html

 

 

avocat@coltuc.ro

www.coltuc.ro

Lasă un comentariu