Impedimente in procesul de comasare a terenurilor agricole
Proiectul de Lege privind unele măsuri pentru stimularea comasării terenurilor agricole este pe ultima sută de metri. Comisia de agricultură din cadrul Camerei Deputaților discută mâine pe marginea lui iar celelalte autorități au avizat „favorabil” propunerea. Proiectul a fost dezbătut foarte mult timp dar se pare că abia acum și-a găsit o finalizare.
Potrivit inițiativei, fermierii beneficiază de garanţia fondurilor de garantare pentru creditele bancare acordate de instituţiile de credit pentru cumpărarea terenurilor agricole , precum şi de ajutor de stat pentru susţinerea cheltuielilor cu serviciile materiale, de cadastru şi publicitate imobiliară aferente acestora.
Proiectul de lege arată că cei care înstrăinează terenuri agricole beneficiază, după caz, de o primă pentru servicii notariale şi de cadastru, care reprezintă 100% din tarifele percepute pentru aceste servicii. În privința celor care cumpără terenurile agricole prin anumite credite, proiectul arată că împrumutirile bancare acordate de către instituţiile finanţatoare vor fi garantate cu terenurile achiziţionate. Mai mult, creditele bancare pot fi garantate şi prin alte garanţii agreate de instituţiile de credit şi/sau instituţiile financiare nebancare, precum şi de fonduri de garantare, în condiţiile prevăzute de Comunicarea Comisiei cu privire la aplicarea art. 87 şi 88 din Tratatul CE privind ajutoarele de stat sub formă de garanţii, publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene (JOUE), seria C, nr. 155 din 20 iunie 2008.
Proiectul mai arată că, anual, din prevederile bugetare ale Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, la capitolul „împrumuturi” se alocă fondurile necesare garantării finanţărilor acordate potrivit prezentei legi de către instituţiile de credit fermierilor pentru cumpărarea de terenuri agricole. Comisioanele fondurilor de garantare sunt cele stabilite conform prevederilor de la pct.3.3 din Comunicarea Comisiei şi datorate de instituţiile de credit. “Singura metodă de modernizare a agriculturii românești este legată de comasarea terenurilor. Potențialul agricol al României este irosit din cauza fărâmițării excesive a pământului. În țara noastră se înregistrează un dezechilibru structural prin existența unui număr foarte mare de ferme mici, în comparație cu fermele foarte mari. În anul 2000, fermele cu suprafețe între 1 și 10 ha au reprezentat 93,5% din totalul fermelor, reprezentând 32,3% din suprafața eligibilă pentru plățile directe pe suprafață. Pentru agricultura din România, comasarea terenurilor agricole, comasarea parcelelor reprezintă un element esențial al performanței în agricultură”, au susținut inițiatorii proiectului.