Primă de asigurare

Primă de asigurare

primă de asigurare, sumă de bani pe care se obligă să o plătească contractantul asigurării (persoana care încheie contractul de asigurare pentru asigurarea unui risc privind o altă persoană, conform art. 1^1 pct. 1 din Legea nr. 136/1995) sau asiguratul, în schimbul obligaţiei asumate de asigurător ca, la producerea riscului asigurat, să plătească asiguratului, beneficiarului asigurării sau terţului păgubit despăgubirea ori suma asigurată, denumită indemnizaţie, rezultată din contractul de asigurare, în limitele şi la termenele convenite (art. 9 din Legea nr. 136/1995). Asiguratul este obligat să plătească primele de asigurare la termenele stabilite în condiţiile de asigurare. Plata p. de a. se face integral sau în rate plătibile la termenele scadente prevăzute în contract, conform negocierii părţilor, la sediul asigurătorului sau al împuterniciţilor săi, în lipsa unei clauze diferite stabilite în contractul de asigurare de către părţi (art. 15 din Legea nr. 136/1995). Dovada plăţii p. de a. revine asiguratului, înscrisul constatator fiind poliţa de asigurare sau alt document probator al plăţii, prevăzut de legislaţia în vigoare (art. 16 din Legea nr. 136/1995). Dacă nu s-a convenit altfel, de exemplu, prin stipu-larea unui termen de păsuire, contractul de asigurare se reziliază în cazul în care sumele datorate de asigurat, cu titlu de primă, nu sunt plătite în termenul prevăzut în contractul de asigurare. Asigurătorul este obligat să îl informeze pe asigurat despre consecinţele neplăţii primei la termenul de plată şi să prevadă aceste consecinţe în contractul de asigurare (art. 17 din Legea nr. 136/1995). Asigurătorul are dreptul de a compensa primele ce i se datorează până la sfârşitul anului de asigurare, în temeiul oricărui contract, cu orice indemnizaţie cuvenită asiguratului sau beneficiarului (art. 18 din Legea nr. 136/1995). în cazul în care contractul de asigurare este modificat prin acordul părţilor, denunţat sau reziliat, plata ori, după caz, restituirea primelor se va face conform contractului de asigurare sau în baza unei hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile (art. 21 din Legea nr. 136/1995). în asigurările la care se constituie rezerve de prime, asiguratul poate să înceteze plata primelor cu dreptul de a menţine contractul la o sumă asigurată redusă sau de a-1 rezilia, solicitând restituirea rezervei constituite, conform contractului de asigurare. Orice altă plată, indiferent de forma sub care este făcută de asigurător, diferită de indemnizaţia de asigurare sau de suma reprezentând restituirea rezervei în condiţiile arătate, nu va putea fi efectuată mai devreme de 6 luni de la data încheierii contractului de asigurare (art. 36 din Legea nr. 136/1995).

1. în materia asigurării de răspundere civilă ca urmare a pagubelor produse prin accidente de vehicule. Persoanele fizice sau juridice care au în proprietate vehicule supuse înmatriculării/înregistrării în România, precum şi tramvaie au obligaţia să se asigure pentru cazurile de răspundere civilă ca urmare a pagubelor produse prin accidente de vehicule în limitele teritoriale de acoperire şi să menţină valabilitatea contractului de asigurare prin plata primelor de asigurare, precum şi să aplice pe parbrizul vehiculului sau în alt loc vizibil din exterior vigneta (art. 48 din Legea nr. 136/1995). Persoanele care folosesc pe teritoriul României vehicule înmatriculate/înregistrate în străinătate şi neasigurate în străinătate sau a căror asigurare expiră pe durata şederii în România datorează p. de a. conform prevederilor legale. Personalul poliţiei de frontieră nu va verifica documentele de asigurare pentru vehiculele înmatriculate/înregistrate în statele membre ale Uniunii Europene, pentru acestea numerele de înmatriculare fiind garanţia asigurării. La intrarea sau ieşirea din ţară, personalul poliţiei de frontieră de la punctele de control pentru trecerea frontierei de stat a României va controla documentele de asigurare şi va solicita proprietarului, împuternicitului acestuia sau conducătorului vehiculului înmatriculat/înregistrat în state terţe dovada plăţii p. de a. datorate. Persoanele neasigurate sau persoanele care la control nu pot face dovada asigurării ori a plăţii acesteia vor fi obligate să încheie asigurarea de răspundere civilă pentru pagube produse prin accidente de vehicule şi să achite p. de a. la entităţile desemnate în acest sens de către asigurătorii care au dreptul să practice asigurarea obligatorie. Vehiculele înmatriculate/înregistrate în state terţe care intră pe teritoriul României de pe teritoriul altui stat membru al Uniunii Europene nu vor fi supuse controlului privind documentele de asigurare, acest control putând fi efectuat numai prin sondaj (art. 56 din Legea nr. 136/1995). în vederea protejării asiguraţilor, beneficiarilor asigurării şi terţelor persoane păgubite, prin contribuţia asigurătorilor se constituie Fondul de garantare, destinat plăţilor de indemnizaţii rezultate din contractele de asigurare facultative şi obligatorii, în cazul constatării insolvabilităţii asigurătorului. Fondul de garantare se va constitui, administra şi utiliza de către C.S.A., care va stabili anual o cotă de maximum 10% ce se va aplica asupra volumului primelor brute încasate de asigurători din activitatea de asigurări directe. Contribuţia la Fondul de garantare se va calcula, evidenţia, achita şi se va raporta de către asigurători separat pentru asigurările generale şi, respectiv, pentru asigurările de viaţă (art. 60 din Legea nr. 136/1995).

2. în materia asigurării obligatorii a locuinţelor. Primă obligatorie – sumă de bani pe care o plăteşte proprietarul unei locuinţe, în calitatea sa de asigurat, ori împuternicitul, contractantul sau reprezentantul legal al acestuia, în scopul încheierii unei asigurări de locuinţe, în condiţiile legii [art. 2 lit. f) din Legea nr. 260/2008].

Plata primelor obligatorii se face anticipat, cu cel puţin 24 de ore înainte de expirarea valabilităţii poliţei de asigurare împotriva dezastrelor naturale (PAD). Pentru locuinţele sociale sau pentru persoanele care beneficiază, din diferite motive, de ajutoare sociale, prima pentru asigurarea obligatorie este în sarcina autorităţii locale care are în evidenţă persoanele în cauză şi se face direct în contul PAID (Pool-ul de Asigurare împotriva Dezastrelor), care, pe baza listei transmise de autoritatea locală, emite poliţele de asigurare pentru aceste persoane. Plata primelor subvenţionate parţial sau total se va face în contul PAID de la bugetele locale, din sumele virate cu destinaţie specială de la bugetul de stat (art. 12 din Legea nr. 260/2008). Din sumele încasate cu titlu de primă de asigurare obligatorie, asigurătorii reţin o cotă-parte cu titlu de comision. Comisionul încasat de asigurătorii autorizaţi să încheie contracte de asigurare obligatorie a locuinţelor, pentru asigurarea corespunzătoare PAD, se stabileşte prin ordin al preşedintelui C.S.A (art. 13 din Legea nr. 260/2008). Pentru condominiile în care sunt cel puţin 4 apartamente, elementele de construcţii, spaţiile şi utilităţile fiind în proprietate indiviză comună, se va încheia câte un contract de asigurare obligatorie pentru fiecare locuinţă în parte. în acest caz, p. de a. se va plăti pe fiecare locuinţă în parte. în situaţia prevăzută la alin. (1), valoarea sumei asigurate obligatoriu, respectiv a primei obligatorii se constituie din totalul sumelor care ar fi datorate pentru fiecare locuinţă în parte, iar procentul din prima de asigurare, datorat de fiecare persoană coasigurată, se stabileşte în raport cu numărul de locuinţe aflate în proprietatea acesteia, respectiv în funcţie de cota-parte care revine persoanei respective din locuinţa aflată în coproprietate. Modul de repartizare la proprietari a sumelor plătite de asigurător cu titlu de despăgubire în cazul producerii riscului asigurat se stabileşte prin regulamentul-cadru emis de C.S.A (art. 24 din Legea nr. 260/2008).

Proba plăţii primei de asigurare. Dovada plăţii p. de a. revine asiguratului, înscrisul constatator fiind poliţa de asigurare sau alt document probator al plăţii, prevăzut de legislaţia în vigoare (art. 16 din Legea nr. 136/1995). Asiguratul este obligat să plătească primele de asigurare la termenele stabilite în condiţiile de asigurare. Plata p. de a. se face integral sau în rate plătibile la termenele scadente prevăzute în contract, conform negocierii părţilor, la sediul asigurătorului sau al împuterniciţilor săi, în lipsa unei clauze diferite stabilite în contractul de asigurare de către părţi (art. 15 din Legea nr. 136/1995). Dacă nu s-a convenit altfel, de exemplu, prin stipularea în contract a unui termen de păsuire, contractul de asigurare se reziliază în cazul în care sumele datorate de asigurat, cu titlu de primă, nu sunt plătite în termenul prevăzut în contractul de asigurare (art. 17 din Legea nr. 136/1995). V. asigurare, contractant al asigurării, asigurat, risc asigurat, beneficiar al asigurării, persoană păgubită, sumă asigurată, indemnizaţie, poliţă de asigurare, reasigurare, asigurător, retrocesiune, asigurare de răspundere civilă, vignetă, Comisia de Supraveghere a Asigurărilor, termen de păsuire, asigurare de locuinţă, poliţă de asigurare împotriva dezastrelor naturale (PAD), PAID (Pool-ul de Asigurare împotriva Dezastrelor), termen de păsuire.

Lasă un comentariu