Penalitate

Penalitate

penalitate, sumă de bani sau orice valoare patrimonială pe care părţile o pot stabili ca sancţiune în sarcina debitorului pentru neexecutarea sau executarea necorespunzătoare din culpă a oricărei obligaţii. în practică, obiectul penalităţii îl formează, de cele mai multe ori, o sumă de bani stabilită, fie global, fie procentual în raport cu valoarea obiectului obligaţiei la care se referă. Clauza contractului prin care părţile apreciază anticipat întinderea prejudiciului cauzat creditorului prin neexecutarea obligaţiei de către debitor, este denumită clauză penală.

Condiţiile de validitate ale clauzei penale sunt aceleaşi cu ale contractului principal, cu excepţia faptului că validitatea clauzei este condiţionată de validitatea contractului. Stipularea unei penalităţi are avantajul de a scuti pe creditor de a proba existenţa şi întinderea prejudiciului ce a încercat din cauza neexecutării sau executării în mod necorespunzător a obligaţiei de către debitor, asigurând totodată executarea, în natură a contractului obligaţia însoţită de penalitate nu se transformă într-o obligaţie alternativă, nici creditorul nici debitorul neavând posibilitatea de opta între executarea în natură a obligaţiei sau plata penalităţii. Penalitatea devine exigibilă numai atunci când ar fi cazul ca debitorul să fie obligat prin hotărâre judecătorească sau arbitrară la daune interese. în temeiul C. civ. român, penalitatea nu poate fi redusă sau mărită de către organul de jurisdicţie. Ea poate fi însă redusă în mod proporţional, dacă obligaţia a fost executată în parte. Penalitatea nu poate fi cumulată cu executarea în natură a obligaţiei exigibilitatea ei fiind subordonată neexecutării obligaţiei. Cumulul este însă posibil în situaţia în care penalitatea a fost stipulată ca evaluare a prejudiciului cauzat creditorului printr-o executare tardivă a obligaţiei principale.

penalitate – 1. pedeapsă. 2. despăgubire bănească pe care partea în culpă urmează să o plătească, conform legii sau contractului, în caz de executare sau executare necorespunzătoare.

Lasă un comentariu