Modificari aduse sistemului de pensii in 2014

Modificari aduse sistemului de pensii in 2014

 

Punctul de pensie va creste cu cateva procente, grupa I a fost reintrodusa printr-o modificare legislativa, iar peste 200.000 de pensii vor fi recalculate dupa ce trei pensionari au dat in judecata statul. O decizie a instantei si doua modificari legislative aduc schimbari in modul in care se calculeaza pensiile. Iata la ce trebuie sa va asteptati in acest an.

1. Punctul de pensie creste cu 3,76%, conform legii bugetului asigurarilor sociale pe 2014, de la 762,1 lei cat a fost anul trecut, la 790,8 lei. Ultima majorare a pensiilor a avut loc in octombrie 2008. Ministrul Muncii, Mariana Campeanu, a dat asigurari ca, incepand cu 2014, legea pensiilor va fi respectata, astfel ca majorarea indemnizatiei se va face in fiecare an. “Legea pensiilor se aplica, in sensul ca in fiecare an se face indexarea pensiilor cu 100% din rata inflatiei si cu 50% din cresterea reala a salariului mediu pe economie”, a explicat aceasta.

2. In plus, tot de anul acesta a fost reintrodusa grupa I de munca, printr-o modificare a legii pensiilor publicata in Monitorul Oficial pe 30 decembrie. Astfel, pentru fiecare an de munca lucrat in conditii speciale (dar nu mai putin de sase ani) Camera Deputatilor a decis ca se acorda o reducere de sase luni la varsta de pensionare. De exemplu, o persoana care a lucrat sase ani in grupa de munca I se poate pensiona cu trei ani mai devreme decat prevede legea in vigoare. Potrivit unor declaratii oficiale, numarul pensionarilor care ar urma sa beneficieze de aceste schimbari este de 20.000.

3. O alta modificare se refera la aplicarea indicatorului de corectie la punctajul de pensie prevazut de lege. Mariana Campeanu a explicat acest indice ca pe o compensatie acordata pentru faptul ca s-a marit foarte mult varsta de pensionare. Conform legii pensiilor, orice persoana care a iesit la pensie intre ianuarie 2011 si 23 ianuarie 2013 ar fi trebuit sa primeasca de la inceputul anului trecut un plus la punctajul mediu anual, care insa nu a fost acordat din lipsa banilor la buget. Nemultumiti de aceasta situatie, trei pensionari din Arad au dat Casa de Pensii in judecata. Sesizata, Curtea Constitutionala a dat dreptate pensionarilor. In consecinta, peste 200.000 de pensii trebuie recalculate, sumele rezultate urmand a fi platite anul acesta, cel mai tarziu din luna martie.

 

 

 

 


 

 

Lasă un comentariu