Vânzatorii de case devin detectivi

Potrivit unei noi legi, initiata de Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), cei care vând case sau apartamente vor fi nevoiti sa se transforme în mici detectivi. Înainte de a convinge cumparatorul sa semneze contractul, ei trebuie sa stie tot ce misca despre locuinta: spre exemplu,

daca se afla lânga o sursa de poluare sau de zgomot

Nu trebuie sa lipseasca nici informatiile legate de istoricul cladirii sau al terenului, daca în apropiere se organizeaza “manifestari populare periodice” sau daca în zona exista pericol de inundatii sau de surpari. La acestea se adauga datele concrete legate de istoricul casei si alte posibile dezavantaje ale vecinatatilor.

Astfel, potentialul cumparator trebuie sa fie înstiintat daca locuinta, fie apartament la bloc sau casa, se afla lânga o linie de tramvai sau daca este construita peste o magistrala de metrou. “Dupa noua lege, agentul imobiliar trebuie sa stie pâna si ce se întâmpa pe strada, adica ce marsuri pot aparea si daca îl vor polua fonic pe viitorul proprietar. Este total aberant, când stim cu totii ca protestele sunt aprobate de primarii. În forma sa initiala, actul normativ cuprindea si alte reglementari absurde, dar la unele s-a renuntat în urma discutiilor cu reprezentantii ANPC”, ne-a declarat Ruxandra Cleciu, presedinta Asociatiei Române a Agentiilor Imobiliare. Firmele care nu furnizeaza clientilor toate informatiile esentiale despre imobilul sau terenul pe care vor sa îl vânda risca amenzi de 3.000 pâna la 30.000 de lei.

30.000 de lei amenda pentru cine nu respecta legea

“Legea nu cuprinde decât niste lucruri de bun-simt, pe care orice firma care se respecta le pune în aplicare si acum. Lunar, la fiecare OPC curg zeci de reclamatii de la cumparatori. Multi oameni se plâng ca sunt dusi sa vizioneze o casa la 10 noaptea sau li se spune ca aceasta ar avea 100 de metri patrati, iar în acte e mult mai mica. Dupa ce semneaza antecontractul, se trezesc ca nu mai pot da înapoi decât daca platesc câteva mii de euro. Aceste clauze abuzive trebuie sa dispara cât mai repede”, explica Irina Vasile, sef serviciu ANPC.

Sursa: Libertatea

 

avocat@coltuc.ro

www.coltuc.ro

Lasă un comentariu