Legalitatea firmelor de recuperare creante – Recuperare creante

Legalitatea firmelor de recuperare creante – Recuperare creante

Legalitatea firmelor de recuperare creante - Recuperare creante

Creditele neperformante au ajuns la cote de alarmă în sistemul bancar autohton, circa 20% din total împrumuturi, iar recuperarea parţială sau totală a banilor de către instituţiile financiare este o luptă în care intră şi companiile de recuperare creanţe, care cumpără, la preţuri foarte mici, împrumuturile neperformante de la bănci. Din păcate, recuperatorii de creanţe nu sunt întotdeauna cinstiţi, iar căile de recuperare folosite sunt la limita legii sau chiar peste.

Un studiu recent efectuat pe piaţa din România arată că în jur de 80% dintre români au un credit şi dintre aceştia aproximativ 20% se află în incapacitate de plată. Am observat în ultimul timp o tendinţa că băncile să paseze dosarele celor rău platnici către anumite firme care aprobate bineînţeles, de organsimul bancar de control, se ocupă să facă treaba murdară a băncilor. Pe scurt băncile nu vor să fie ei cămătarii care vă iau casele, aşa că predau ştafeta firmelor de colectări creanţe.

Deja colectarea de creanţe bancare este o nişă extinsă şi bine definită în piaţa actuală, dar, dintre ei, cei mulţi, răsar fără timiditate unii mai speciali şi anume firmele care reprezintă exclusiv băncile în procedurile de colectare a creanţelor bancare, firme care lucrează la limita legalităţii.

Strategia lor este foarte bine pusă la punct şi anume preiau dosarul de la bancă şi vă sună binevoitori să mergeţi să semnaţi un acord că au preluat ei dosarul şi să staţi fără grijă că nu s-a schimbat nimic. Omul de rând, credul de fel, merge, semnează şi plăteşte în continuare ratele aşa cum era obişnuit doar că la 12 luni de la semnarea acordului se trezeşte acasă cu o hârtiuţă prin care este înştiinţat că trebuie să achite tot sau îl execută silit. Tot însemnând atât creditul cât şi onorariul celor de la firmă de colectare care a preluat dosarul.

Practic, omul a semnat un acord prin care se obligă ca după 12 luni să achite tot creditul, pe care ar fi trebuit să îl achite în 30 de ani şi urmează să fie executat silit dacă nu achită monstruoasa sumă.

Pentru a nu ajunge într-o astfel de situaţie trebuie să cunoaşteţi câteva detalii privind aceşti colectori de creanţe şi cum ne putem feri de ei :

  • o persoană juridică nu poate fi reprezentată de o altă persoană juridică, ci doar de un avocat sau de un consilier juridic
  • activitatea de asistenţă juridică şi reprezentare nu poate fi exercitată decît de către avocaţi sau consilieri juridici;
  • o societate comercială nu poate avea în obiectul de activitate prestarea de servicii juridice; un astfel de obiect de activitate transformă scopul societăţii într-unul ilicit;
  • o persoană juridică nu poate avea un scop ilicit, în caz contrar actul constitutiv fiind nul absolut (art.187 Cciv; art. 196 alin.1 lit.a) Cciv); oricine poate invoca, pe cale de excepţie sau pe cale principală, nulitatea.

Ce poate face consumatorul într-o astfel de situaţie este să sesizeze organele competente cu privire la existenţa acestor practici abuzive şi să se înarmeze cu multă răbdare, întrucât astfel de proceduri sunt de durată.

Deşi în noul cod de procedură civilă s-a încercat o protecţie sporită a consumatorului, aceasta nu va fi posibilă până nu va fi modificată în acest sens şi toată legislaţia cu privire la consum. Iar prevederile legale privind înlăturarea clauzelor abuzive din contractele de creditare au fost amânate pentru anul 2016, protejând astfel instituţiile bancare.


Lasă un comentariu