Contribuţia la fondul sistemului de asigurări sociale și pensii

Contribuţia la fondul sistemului de asigurări sociale și pensii

https://plus.google.com/110371156225898714711/posts/WXECQsEopo6

 

Contribuţia la fondul sistemului de asigurări sociale și pensii

Despre Contribuţie

Noţiune

Avocatul înscris în barou, cu drept de exercitare a profesiei,este obligat să contribuie la constituirea fondului C.A.A.

Nivelul contribuţiei obligatorii este stabilit de către Consiliul U.N.B.R, potrivit nevoilor curente şi de perspectivă ale Casei de Asigurări a Avocaţilor.

Contribuţia se datorează lunar de către avocaţi, de la data înscrierii în tabloul avocaţilor cu drept de exercitare a profesiei, ca stagiari sau definitivi.

Contribuţiile avocaţilor la fondurile de asigurări sociale nu sunt impozabile.

NB: În sensul celor precizate, a se vedea:

  • Legea nr. 51/1995 (r1) pentru organizarea şi exercitarea profesiei de avocat – Art. 76 alin. (2).
  • OUG 221/2000 privind pensiile şi alte drepturi de asigurări sociale ale avocaţilor, aprobată, modificată şi completată prin Legea 452/2001 – Art. 3
  • Statutul Casei de Asigurări a Avocaţilor – Art.9, art. 22 şi 23 alin. (1). şi art. 25 alin. (2)
  • Regulamentul de organizare şi funcţionare al Casei de Asigurări Sociale a Avocaţilor – Art. 4

Plata contribuţiei lunare

Plata contribuţiei lunare pentru constituirea fondurilor C.A.A. se va efectua prin transfer în contul bancar al filialei în care avocatul este înscris sau la casieria acesteia până la data de 25 a lunii următoare celei pentru care se face plata.

În cazul achitării contribuţiei prin ordin de plată, plata se consideră făcută la data debitării contului bancar al plătitorului.

În cazul în care data de 25 a lunii este o zi nelucrătoare, plata contribuţiei se socoteşte făcută în termen dacă este făcută în ziua lucrătoare imediat următoare datei de 25.

NB: În sensul celor precizate, a se vedea:

  • Statutul Casei de Asigurări a Avocaţilor – Art. 23 alin. (2) – (3)şi art. 27 alin. (1).
  • Regulamentul de organizare şi funcţionare al Casei de Asigurări Sociale a Avocaţilor – Art. 5 alin. (1).

Declaraţia. Regularizarea. Copia deciziei de impunere

La achitarea contribuţiei lunare, avocatul este obligat să depună şi o declaraţie pe proprie răspundere, care să ateste veniturile realizate din onorarii în luna pentru care se plăteşte cota de contribuţie.

Avocatul care plăteşte cota maximă de contribuţie nu are obligaţia de a declara valoarea veniturilor suplimentare cotei plătite.

Anual, după caz, contribuţia la fondul Casei de Asigurări a Avocaţilor se va regulariza în funcţie de veniturile brute, realizate din onorarii.

În vederea regularizării contribuţiei la fondul sistemului, avocaţii vor depune la filială declaraţie pe propria răspundere privind veniturile realizate din profesie pe anul anterior.

Arhivarea declaraţiilor privind veniturile brute realizate din onorarii poate fi ţinută pe suport electronic sau pe suport material.

Avocatul care nu a plătit contribuţia maxima este obligat să depună la filială, în fiecare an, copia deciziei definitive de impunere în cel mult 15 zile de la data comunicării acesteia de către organul fiscal.

Pe baza declaraţiilor avocaţilor cu privire la veniturile lunare realizate din onorarii, Consiliul Uniunii Naţionale a Barourilor România va stabili valoarea venitului brut pe profesie pe fiecare an.

NB: În sensul celor precizate, a se vedea:

  • Statutul Casei de Asigurări a Avocaţilor – Art. 23 alin. (5) – (8).
  • Regulamentul de organizare şi funcţionare al Casei de Asigurări Sociale a Avocaţilor – Art. 5 alin. (2) – (4), (6) şi (7).

Majorările de întârziere

Depăşirea cu cel mult 5 zile a termenului de plată prevăzut la alineatul precedent atrage obligaţia de plată a majorărilor de întârziere în favoarea C.A.A. aplicate la suma datorată, în cuantumul prevăzut în Statutul Profesiei.

Cuantumul majorărilor de întârziere este prevăzut de art. 222 alin. (4) din Statutul Profesiei de Avocat.

NB: În sensul celor precizate, a se vedea:

  • Statutul Profesiei de Avocat – Art. 222 alin. (4) şi art. 308 alin.3
  • Statutul Casei de Asigurări a Avocaţilor – Art. 23 alin. (4) art. 27 alin. (2)

Calculul contribuţiei

Baza de calcul a contribuţiei individuale la fondul sistemului de asigurări sociale şi pensii, în cazul avocaţilor, o constituie venitul brut lunar individual realizat din profesie.

Avocatul contribuie la sistemul de asigurări sociale a avocaţilor, cu titlu de contribuţie obligatorie la constituirea fondurilor CAA, cu o cotă procentuală din baza de calcul prevăzută la alin. 1, dar nu mai puţin de suma reprezentând cota minimă obligatorie şi nici mai mult de cota maximă de contribuţie obligatorie.

Cota procentuală prevăzută de alin. 2, precum şi cota minimă şi maximă de contribuţie obligatorie se stabilesc de consiliul UNBR la propunerea Consiliului CAA.

Pentru anul 2010, contribuţiile la sistemul de asigurări sociale al avocaţilor, se stabilesc conform datele cuprinse în decizia nr. 420 /27.09.2008 a Consiliului U.N.B.R.

NB: În sensul celor precizate, a se vedea:

  • Statutul Profesiei de Avocat – Art. 222 alin. (1) – (3).
  • Statutul Casei de Asigurări a Avocaţilor – Art. 25 alin. (1) – (3).


Lasă un comentariu